GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Končar: Rekordni prihodi, dobit i profitna marža u 2023.

Grupa Končar: Rekordni prihodi, dobit i profitna marža u 2023.
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 12:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Poslovna 2023. godina za Grupu KONČAR bila je godina višestrukih postignuća.

Prema nerevidiranim financijskim izvještajima, prihodi, dobit i profitna marža dosegnuli su najveću razinu ikada, a novougovoreni poslovi premašili su iznos od 1,3 milijarde eura, od kojih se čak 76,6% odnosi se na izvoz. Stanje otvorenih obveza, backlog, iznosi 1,42 milijarde eura, pri čemu treba istaknuti da se knjiga ugovora puni i za 2025. godinu za koju su već ugovoreni novi poslovi u iznosu od ukupno 465,2 milijuna eura. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 901,1 milijuna eura, što je za 197,2 milijuna eura ili 28% više u odnosu na ostvarenje u 2022. godini. Udio izvoza je visok i zauzima preko 65% ukupnih prihoda od prodaje. Izvoz u zemlje Europske unije ostvaren je u iznosu od 426 milijuna eura te čini 73% ukupno ostvarenog izvoza.

U proteklom razdoblju globalna ekonomija suočila se sa snažnim geopolitičkim tenzijama, rat u Ukrajini i dalje traje, a izbijanje novog sukoba na Bliskom istoku i prijetnja širenja rata izvan Gaze i Izraela dodatno destabilizira energetska tržišta. Iako je rast inflacije u posljednjem tromjesečju 2023. usporio, gospodarstvo se i dalje suočava s jakim pritiskom na rast troškova poslovanja. U takvim uvjetima Grupa KONČAR ostvarila je odlične rezultate poslovanja koji su nadmašili visoko postavljene ciljeve na početku godine. Brze prilagodbe razvojnih, proizvodnih i poslovnih procesa novoj elektroenergetskoj eri rezultirali su rekordnim iznosom novih narudžbi.

Rast ključnih pokazatelja poslovanja ostvarili su svi poslovni segmenti, a posebice se ističe segment prijenosa i distribucije električne energije. Nastavak iznimne potražnje za transformatorima, koji predstavljaju jednu od najsnažnijih poluga KONČAREVOG proizvodnog portfelja, utjecao je na sjajne rezultate te potvrdio ulogu KONČARA kao regionalnog lidera u razvoju i proizvodnji visokotehnoloških rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini cijele Europske unije. I u ostalim poslovnim područjima ostvareni su značajni iskoraci. Od 1,31 milijarde eura novougovorenih poslova, čak 76,6% odnosi se na izvoz. Pouzdanost i povjerenje koje se gradilo desetljećima KONČARU su osigurali rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na zahtjevnim tržištima Njemačke, Švedske, Austrije, Norveške i Nizozemske. I na ostalim tržištima došlo je do rasta ugovorenosti pri čemu se posebno ističu Sjedinjene Američke Države gdje su ugovoreni novi poslovi u iznosu od 30,9 milijuna eura. Stanje otvorenih obveza, backlog, iznosi 1,42 milijarde eura, pri čemu treba istaknuti da se knjiga ugovora puni i za 2025. godinu za koju su već ugovoreni novi poslovi u iznosu od ukupno 465,2 milijuna eura.

Uz rast novougovorenih poslova i backloga, rast prihoda generirao je i odličan financijski rezultat. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 901,1 milijuna eura, što je za 197,2 milijuna eura ili 28% više u odnosu na ostvarenje u 2022. godini. Udio izvoza je visok i iznosi preko 65% ukupnih prihoda od prodaje. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prihodi od prodaje proizvoda i usluga u izvozu povećani su na svim tržištima, a najznačajnije povećanje prihoda bilježi se na tržištu Europske unije gdje je izvoz povećan za 113,5 milijuna eura. Izvoz u zemlje Europske unije ostvaren je u iznosu od 426 milijuna eura te čini 73% ukupno ostvarenog izvoza.

„Promjene i aktivnosti pokrenute u posljednje četiri godine, uz naglasak na prilagođavanje tržišnim trendovima, doprinijele su izvanrednim rezultatima. Zelena tranzicija u Europi posljednjih nekoliko godina hvata puni zamah što je KONČAR na vrijeme prepoznao i iskoristio. Uz pozitivne trendove, 2023. godina bila je obilježena globalnim događajima koji su neizbježno imali utjecaj na poslovanje. Međutim, u novu poslovnu godinu ulazimo s opravdanim optimizmom te očekujemo daljnji rast poslovanja i dobre rezultate. Ciljevi su i dalje isti – porast prihoda, poglavito od izvoza, daljnja ulaganja u opremu i razvoj novih proizvoda te ulaganja u ljudske potencijale, cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj kao preduvjete za ostvarenje svih zadanih ciljeva. Orijentiranost na kupca, izvrsnost, inovativnost i očuvanje prirodnih resursa i dalje ostaju ključni elementi poslovanja. Svoju vjerodostojnost gradimo na odgovornosti prema zaposlenicima i zajednici te doprinosu izgradnji zdrave ekonomije i društva“, istaknuo je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Odlični prodajni rezultati omogućili su daljnji rast profitabilnosti. Izvještajna neto dobit ostvarena je u iznosu od 73,2 milijuna eura, što je 48,9% više od ostvarenja u 2022. godini usprkos činjenici da je prošlogodišnji rezultat bio pod utjecajem visokog iznosa jednokratnih stavki. Normalizirana neto dobit iznosi 86 milijuna eura i dvostruko je veća u odnosu na ostvarenu u 2022. godini. Normalizirana EBITDA iznosi 111,3 milijun eura i veća je za 50,7 milijuna eura ili 83,8% od normalizirane EBITDA-e ostvarene 2022. godine. Normalizirana EBITDA marža iznosi 12,4%, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 8,6%.

Tagovi: Grupa Končar, Končar
PROČITAJ I OVO
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE