GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevina: Strani radnik je 20 posto skuplji od domaćeg

Građevina: Strani radnik je 20 posto skuplji od domaćeg
RADNA SNAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 13:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nedostatak radnika s potrebnim znanjima i vještinama sve više će postajati ključni ograničavajući razvojni problem hrvatskoga graditeljstva, ali i gospodarstva u cjelini.

Hrvatska gospodarska komora provela je indikativno istraživanje o zapošljavanju strane radne snage među svojim članicama. Istraživanjem su bile obuhvaćene veće građevinske tvrtke koje su imale zaposlene radnike iz drugih država, njih 12 ukupno. Broj stranih radnika u tim se tvrtkama kretao od 20 do 350 radnika. Rezultate istraživanja kao i osvrt na aktualnu situaciju u građevini s obzirom na radnu snagu predstavila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj na Hrvatskom graditeljskom forumu koji organizira Hrvatski savez građevinskih inženjera danas u Zagrebu. Forum je zamišljen kao prilika za okupljanje i javnu diskusiju bitnih dionika u sektoru graditeljstva kako bi se raspravljalo o problemima u graditeljstvu i mogućim rješenjima tih problema.

Što se zadržavanja u hrvatskim tvrtkama tiče, u najvećemu broju zadržavaju se radnici iz Bosne i Hercegovine, a zatim iz Makedonije, Srbije, Ukrajine i Bangladeša. Radnici iz dalekih zemalja zadržavaju se na radu u Hrvatskoj kraći period od radnika iz regije. Čest je slučaj da određen broj tih radnika vrlo lako i brzo, bez objašnjenja, napušta posao u hrvatskim građevinskim tvrtkama.

Idući izazov s kojim se suočavaju je postupak ishođenja radnih dozvola za stranu radnu snagu. Problemi su veći u većim gradovima, dok je u manjim sredinama brže ishoditi dozvole. Čekanje na dozvole tako može trajati od tri-četiri tjedna pa sve do četiri mjeseca. Na ishođenje viza također se čeka oko dva mjeseca. Na produženje već izdanih radnih dozvola negdje se čeka dulji period pa se ponekad dogodi da je produženje dozvole stiglo nakon što je radna dozvola istekla pa radnik više nije u Hrvatskoj.

„Iako je uvriježeno mišljenje da je strani radnik jeftiniji pa da zato domaći poduzetnici uvoze radnike, to ipak nije tako. Traženje radnika, trošak dozvola, prevoditelji, učenje i stručna obuka stvaraju određeni trošak koji nije zanemariv. Zbog svih tih dodatnih troškova strani radnik je oko 20 posto skuplji od domaćeg,“ ističe Čagalj.

Tagovi: građevina, čagalj, strani radnici, radnici
PROČITAJ I OVO
Primorac: Ne želim vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede
PORUKE
Primorac: Ne želim vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća radnika sebi uzeli uštede koje su ti radnici trebali ostvariti na temelju nedavnih poreznih izmjena.
Njemačke tvrtke vratile su 3,3 od 13,6 milijardi eura krizne pomoći
POMOĆ
Njemačke tvrtke vratile su 3,3 od 13,6 milijardi eura krizne pomoći
BERLIN - Njemačka vlada odobrila je 13,6 milijardi eura hitne pandemijske pomoći domaćim tvrtkama, od čega je dosad vraćeno 3,3 milijarde, objavio je u utorak predstavnik Ministarstva gospodarstva.
Rio Tinto odobrio najveći svjetski rudarski projekt
ZELENO SVJETLO
Rio Tinto odobrio najveći svjetski rudarski projekt
LONDON - Upravni odbor Rio Tinta odobrio je najveći svjetski rudarski projekt u zapadnoj Africi, rekao je izvršni direktor Jakob Stausholm.
Pepco napušta važno europsko tržište
ODLAZAK
Pepco napušta važno europsko tržište
BEČ - Europski diskontni trgovački lanac Pepco Group najavio je napuštanje austrijskog tržišta, navodeći da ne očekuje zadovoljavajuće financijske rezultate u toj zemlji.
Heathrow lani ostvario dobit prvi put od 2019.
U PLUSU
Heathrow lani ostvario dobit prvi put od 2019.
LONDON - Londonska zračna luka Heathrow prošle je godine ostvarila dobit prvi put nakon tri godine i pandemije covida-19, čemu je pridonio oporavak međunarodnih putovanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE