GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovinin kum u velikom hotelskom projektu na Ugljanu

Gotovinin kum u velikom hotelskom projektu na Ugljanu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2023 / 09:06
Autor: SEEbiz
ZADAR - Hoće li Preko, općinsko središte na otoku Ugljanu, konačno dobiti još jedan, prijeko potrebni – hotel? To bi se prema svemu sudeći moglo dogoditi.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, za izgradnju hotela "Preko" na mjestu nekadašnjeg istoimenog smještajnog objekta, zatražena je građevinska dozvola, a na otoku se šuška da iza svega stoji Željko Dilber, poznat kao prijatelj generala u miru Ante Gotovine, kum Gotovinina sina i bivši HDZ-ov saborski zastupnik.

- Ta je informacija samo djelomično točna, jer iza investicije u hotel stoji HOK Osiguranje čiji je glavni savjetnik Željko Dilber - tvrdi Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Građevinsku dozvolu formalno je zatražila tvrtka "Preko", čiji je vlasnik Hrvoje Pezić, prvi čovjek HOK Osiguranja, a direktor je - Dilber. Za izdavanje ključnog dokumenta za projekt na parceli čija površina prelazi 3600 četvornih metara nadležan je Upravni odjel za prostorno uređenje Županije zadarske.

Prema usvojenom lokalnom prostornom planu, moguća je obnova, odnosno izgradnja hotela do 60 soba i ukupno 120 ležajeva. U tom kontekstu treba reći da spomenuta osiguravajuća kuća sa zagrebačkim sjedištem kontrolira i udjele u tvrtkama "Nauta Lamjana" koja stoji iza remontnog brodogradilišta kod Kali na Ugljanu, te u "Marini Preko" koja upravlja nautičkim objektom u Preku.

Vlasnici dviju spomenutih kompanija već su ranije najavili da imaju ozbiljne planove za ulaganja u Općini Preko. Načelnik Brižić ne krije kako u mjestu priželjkuju izgradnju većeg turističkog objekta, jer je postojeći heritage hotel "Dunatovi dvori" sa 14 soba od otvaranja neprestano popunjen, a bez još jednog većeg hotela u Preku teško je razvijati ozbiljniju turističku ponudu.

Nekadašnji hotel "Preko" bio je izgrađen 70-ih godina prošlog stoljeća i bio je u vlasništvu lokalne Poljoprivredne zadruge.

Nakon pretvorbe i privatizacije našao se jedno vrijeme i u vlasništvu varaždinske tvrtke "Coning turizam" u vlasništvu Radimira Čačića, bivšeg potpredsjednika Vlade i nekadašnjeg čelnika HNS-a, ali se obnova nije dogodila, već je prodan britanskoj tvrtki "Jupiter Adria" osnovanoj za ciljane projekte u Hrvatskoj, koja je prije više od 20 godina najavljivala izgradnju objekta s pet zvjezdica, tada vrijednog 15 milijuna eura.

Nakon što je HOK osiguranje preuzelo "Marinu Preko", "Nautu Lamjanu" i zemljište u srcu mjesta s ciljem podizanja hotela, zahtjev za građevinskom dozvolom pokazuje kako se namjerava konačno krenuti i u izgradnju, za što investitori imaju podršku općinskih vlasti, ističe Brižić.

Tagovi: Željko Dilber, HOK Osiguranje, Hrvoje Pezić, Ante Gotovina, Nauta Lamjana
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE