GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Generali: Snažan rast prihoda i dobiti

Generali: Snažan rast prihoda i dobiti
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2023 / 12:02
Autor: SEEbiz
TRST - Bruto zaračunate premije Generalija u prvih šest mjeseci porasle su na 42,2 milijarde eura (+3,6%), potaknute značajnim rastom u neživotnim osiguranjima (P&C, +10,6%).

Neto prihodi životnih osiguranja bili su u potpunosti usmjereni na unit-linked osiguranja i zaštitne linije proizvoda, u skladu sa strategijom Grupe

Operativni rezultat premašio je 3,7 milijardi eura (+28,0%), predvođen snažnim doprinosom iz segmenta neživotnih osiguranja (P&C), dok je segment životnih osiguranja bio solidan. Kombinirana kvota se poboljšala na 91,6% (-5,4 p.p.). Marža novih poslova iznosila je izvrsnih 5,81% (+0,31 p.p.)

Izuzetno solidna kapitalna pozicija s omjerom solventnosti od 228% (221% u FG 2022.) zahvaljujući snažnom doprinosu normaliziranog stvaranja kapitala

CEO Generali Grupe Philippe Donnet izjavio je: “Izvrsni rezultati u prvoj polovici 2023. nastavljaju dokazivati učinkovitost naše strategije 'Lifetime Partner 24: Driving Growth' i pokazuju da je Generali sve profitabilniji, raznolikiji i otporniji, sa snažnom financijskom pozicijom. Na polovici smo plana i u potpunosti smo na pravom putu da ispunimo naše ambiciozne ciljeve, potvrđujući da je Grupa ispravno postavljena za navigaciju u makroekonomskom i geopolitičkom scenariju koji se neprestano razvija. Osim toga, nedavne akvizicije Liberty Segurosa i Conninga, ojačat će naše vodstvo u osiguranju u Europi i poboljšati našu globalnu platformu za upravljanje imovinom, što će dodatno ojačati našu Grupu. Ovi rezultati postignuti su zahvaljujući naporima svih naših kolega i zastupnika. Oni predstavljaju temelj za nastavak postizanja održivog rasta, stvarajući vrijednost za sve naše dionike.”


Milano – Na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, Upravni odbor Assicurazioni Generali odobrio je Konsolidirano polugodišnje financijsko izvješće Generali Grupe za 2023. godinu.

Bruto zaračunate premije porasle su na 42.237 milijuna eura (+3,6%), zahvaljujući značajnom rastu segmenta neživotnih (P&C) osiguranja.
Neto prihodi životnih osiguranja iznosili su -877 milijuna eura, s neto odljevima iz štednje djelomično kompenziranim pozitivnim neto priljevom u unit-linked i zaštitnim linijama. To je u skladu sa strategijom Grupe za repozicioniranjem poslovanja portfelja životnog osiguranja i također odražava trendove u industriji uočene u bankovnim kanalima u Italiji i Francuskoj.

Operativni rezultat snažno je porastao i dosegao 3.721 milijuna eura (+28,0%), također zahvaljujući diverzifikaciji izvora dobiti, uključujući i doprinos od prethodnih akvizicija.

Poslovni rezultat segmenta neživotnih osiguranja (P&C) porastao je na 1.853 milijuna eura (+85,7%). Kombinirana kvota poboljšala se na 91,6% (-5,4 p.p.), potaknuta nižim omjerom gubitaka.
Operativni rezultat životnih osiguranja bio je solidan s 1.813 milijuna eura (-3,5%), a marža novih poslova porasla je na 5,81% (+0,31 p.p.).
Operativni rezultat segmenta upravljanja imovinom iznosio je 498 milijuna eura (+1,3%), a snažan doprinos dala je Banca Generali.
Operativni rezultat segmenta Holdinga i ostalih poslova poboljšan je na -125 milijuna € (-149 milijuna eura u prvom polugodištu 2022.).

Prilagođeni neto rezultat znatno je porastao na 2.330 milijuna eura (1.448 milijuna eura u prvom polugodištu 2022.), prvenstveno zbog poboljšanog operativnog rezultata, koji je imao koristi od diverzificiranih izvora dobiti, jednokratne kapitalne dobiti povezane s razvojem nekretnina u Londonu (193 milijuna eura bez poreza), dok je odražavajući učinak umanjenja vrijednosti od 97 milijuna eura na ruske instrumente s fiksnim prihodom evidentiranih na prvo polugodište 2022.

Neto rezultat poboljšan je na 2.243 milijuna eura (864 milijuna eura u prvom polugodištu 2022.).

Dionički kapital Grupe porastao je na 26,7 milijardi eura (+0,2%), zahvaljujući neto rezultatu za navedeno razdoblje, a djelomično je kompenziran isplatom dividende.

Marža ugovorne usluge (CSM), koja je bilančna stavka koju je uveo MSFI 17 i sastoji se od odgođene diskontirane buduće dobiti trenutnog poslovanja, porasla je na 32,1 milijardu € (31,0 milijardu eura u FG 2022.).

Ukupna imovina kojom upravlja Grupa iznosila je 631,0 milijardu eura (+2,6% u usporedbi s FG 2022.) odražavajući pozitivan tržišni učinak.

Grupa je potvrdila svoju iznimno čvrstu kapitalnu poziciju, s omjerom solventnosti od 228% (221% u FG 2022.)

Tagovi: Generali, životno osiguranje, neživotno osiguranje
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE