GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova grupa: Vitalno pitanje riješeno, iduća godina donosi novi poslovni uzlet

Fortenova grupa: Vitalno pitanje riješeno, iduća godina donosi novi poslovni uzlet
NOVI POČETAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2023 / 08:38
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Samo tjedan dana prije Božića, Fortenova grupa i njezini zaposlenici dobili su najljepši božićni dar. Iz vlasništva su napokon izašle sankcionirane tvrtke i na njihovo mjesto ušao je novi privatni vlasnik - Pavao Vujnovac.

Bez obzira na svu medijsku buku koja je pratila proces, to je u svakom slučaju dobra vijest kad govorimo o perspektivama kompanije. Jer, odavno je poznato . bez te promjene kompanijski su izgledi za normalno financiranje na stranim tržištima bili svedeni samo na teoriju. Sada je situacija znatno zdravija i ambicionizni poslovni planovi postaju bliži stvarnosti.

A i prije same promjene među vlasnicima, kompanija je odradila vrlo dobru godinu, ako s aspekta poslovanja tako i s aspekta investicija, posebno u segment maloprodaje.

Izgrađeni su vrlo čvrsti temelji za ono što kompaniju tek čeka - maksimizianje vrijednosti koja bi kroz dvije do tri godine mogla završiti javnom ponudom dionica na nekom od najvećih svjetskih burzi.

U svom maloprodajnom segmentu, naime, Fortenova grupa vrti prihod koji bi u idućoj godini trebao premašiti pet milijardi eura i u kojem zapošljava preko 35.000 zaposlenih, što je čini ozbiljnom kompanijom i u europskim razmjerima. S obzirom na to, logične su i ambicije širenja – kompanija želi postati br. 1 trgovac na svih pet tržišta regije. Trenutno to ima s Konzumom u Hrvatskoj, u Crnoj Gori je preuzimanjem marketa Franca zacementirala tu poziciju, a isto će se dogoditi i nakon odobrenja preuzimanja Tuš trgovina u Sloveniji.

Sredinom studenoga potvrđeno je kako Mercator preuzima slovenski Engrotuš, tvrtku koja je godinama u financijskim problemima, ali ima značajni tržišni udjel na slovenskom tržištu. Mercator ima najveći tržišni udjel na slovenskom tržištu, otprilike četvrtinu, dok Tuš zauzima dobru desetinu tržišta. Prema javno dostupnim podacima Mercator ima oko 460 prodajnih jedinica, a Tuš oko 260. Ukupni prihodi Engrotuša prošle godine iznosili su oko 480 milijuna eura. Nije naodmet spomenuti ni kako je prvi čovjek Fortenove Fabris Peruško u nedavnom intervjuu za Jutarnji list najavio i novi akviziciju u maloprodajnom sektoru u Hrvatskoj.

Pro se poslovanja tiče, ova je godina donijela brojne pritiske, posebno prvo polugodište, no u drugom dijelu se očekuje stabilizacija. A sve je to samo uvertira u bolje brojke koje će postati stvarnost od 2024. godine nadalje. Prema objavljenim rezultatima za prvo polugodište, Fortenova grupa je imala 2,7 milijardi eura ukupnih prihoda, a to je 9 posto više nego prošle godine u istom razdoblju. Prilagođena dobit iz operativnog poslovanja iznosila je 101 milijun eura. Neto dug je ostao ispod 1,1 milijardu eura, a likvidnost je bila 279 milijuna eura, navodi se u objavi.Prvo polugodište ove godine, kao što se očekivalo, bilo izazovnije zbog utjecaja inflacije na troškove i prihode i kupovnu moć potrošača.
Pod pretpostavkom da će inflacija pasti, uz nadu da neće doći do značajnih negativnih makroekonomskih potresa te da zbog rata na Bliskom Istoku do velikog povećanja cijene energenata, poslovanje Fortenove iduće će godine zasigurno biti bolje.

Kvalitetno poslovanje u idućoj godini od vitalne je važnosti za kompaniju jer je dosta toga već ostvareno uz postizanje određenih financijskih ciljeva Fortenove, među kojima je i povoljnije refinanciranje duga od 1,2 milijare eura.

"Financijski ciljevi s čijim ostvarivanjem je razmjerno povezana isplata preostalog iznosa su prije svega ugovaranje održivog refinanciranja u 2024. godini, pod uvjetima boljim od sadašnjih te dosezanje određenih omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja, koji su niži od sadašnjih", pojašnjavaju iz Fortenove.

U svakom slučaju, postizanje dogovora s Open Passom koji je pristao osigurati ukupan iznos transakcije, ukoliko to bude potrebno, ključna je prekretnica koja za nas otvara novo poglavlje i daje novu perspektivu Fortenova grupi.

Dakle, iduće dvije-tri godine kvalitetnog poslovanja uvod su u stabilizaciju kompaniju i zatim njezino izlistavanje na nekoj od stranih burzi. Tako će Fortenova potvrditi status najmoćnije kompanije u ovom dijelu Europe, pa bi veliki pozitivni preokret, kad se sve zbroji, bio ostvaren u samo deset (većinom turbulentnih) godina.



Tagovi: Fortenova, Konzum, Mercator, Franca, maloprodaja, peruško, vujnovac
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE