GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond iz Emirata želi preuzeti londonski Telegraph. To je izazvalo mnoge otpore

Fond iz Emirata želi preuzeti londonski Telegraph. To je izazvalo mnoge otpore
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 16:30
Autor: SEEbiz
DUBAI - Vile, sveučilišni objekti, think tankovi, nogometni klubovi - Ujedinjenom Kraljevstvu nisu strani novac iz Zaljeva i ulaganja vrijedna više milijardi dolara koja iz Katara, Ujedinjenih Emirata i Saudijske Arabije stižu u britanske institucije.

Ali novine? To će očito ići malo teže...

Najnovija investicijska potraga koja teče prema zapadu iz jednog od bliskih saveznika Ujedinjenog Kraljevstva u Zaljevu, UAE, izludila je britanske zakonodavce, novinare, pa čak i bivše obavještajne službenike.

Upravo je u srijedu britanska vlada objavila da će promijeniti svoje zakone kako bi spriječila strane vlade da posjeduju novine u zemlji, što bi potencijalno ugušilo kontroverznu ponudu Emirata za vlasništvo nad jednim od najutjecajnijih novina u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše CNBC.

Više od 100 članova parlamenta potpisalo je pismo u kojem se protivi kupnji velikih britanskih novina Telegraph i časopisa The Spectator od strane investicijskog fonda RedBird IMI koji podupire vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata. Dugo miljenik britanske Konzervativne stranke, vlasništvo nad 168 godina starim dnevnikom nije samo profit, već i moć.

Kupnju bi podržao potpredsjednik UAE Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, a navodno bi Redbird IMI trebao otplatiti oko 1,2 milijarde funti (1,53 milijarde dolara) dugova sadašnjih vlasnika novina, obitelji Barclay, prema banci Lloyds. Posao bi u konačnici doveo do toga da Telegraph, koji se procjenjuje na 600 milijuna funti, uđe u potpuno vlasništvo Emirata.

Za mnoge u Ujedinjenom Kraljevstvu preuzimanje predstavlja opasnu prijetnju slobodnom tisku u zemlji. Zakonodavci su se trudili uvesti novi zakon koji bi parlamentu omogućio da stavi veto na kupnju novinskih kuća od strane stranih vlada.

"Ako strane vlade mogu kupiti velike novinske i medijske organizacije, sloboda tiska ima potencijal biti ozbiljno potkopana", napisali su članovi parlamenta u pismu britanskoj državnoj tajnici za kulturu, medije i sport, Lucy Frazer .

“Nijedna druga demokracija na svijetu nije dopustila da neki medij bude pod kontrolom strane vlade. Ovo je opasan Rubikon koji ne bismo trebali prijeći.”

Neki promatrači su istaknuli da je taj rubikon već prijeđen, iako je to mnogo više siva zona: londonske novine Evening Standard u vlasništvu su rusko-britanskog biznismena Evgenija Lebedeva, čiji je otac bio pripadnik ruske obavještajne službe, KGB-a. Bivši premijer Boris Johnson dao je Lebedevu mjesto u britanskom Domu lordova, unatoč prosvjedima i zabrinutostima visokih vladinih dužnosnika o vezama Lebedevovih s Rusijom.

Alexander Lebedev, Evgenijev otac, stavljen je pod kanadske sankcije 2022., optužen da je "izravno omogućio" Rusiji rat u Ukrajini. Sa svoje strane, Evgenij Lebedev oštro je odbacio tvrdnje da je “sigurnosni rizik”, napisavši u članku iz ožujka 2022.: “Nisam nikakav agent Rusije.”

Kao odgovor na zakonske izmjene Ujedinjenog Kraljevstva, RedBird IMI rekao je da je krajnje razočaran i da procjenjuje svoje sljedeće korake, izvijestio je Reuters u srijedu.

Suparničke ponude za Telegraph uključuju News UK Ruperta Murdocha i Paula Marshalla, milijardera hedge fondova i suvlasnika GB Newsa — za obojicu se smatra da imaju jasnu desničarsku naklonost.

RedBird IMI, zajednički pothvat američke privatne investicijske tvrtke RedBird Capital Partners i International Media Investments (IMI) sa sjedištem u Abu Dhabiju, pokrenut je krajem 2022., a vodi ga bivši izvršni direktor CNN-a Jeff Zucker.

Tagovi: Telegraph, london, emirati, katar, RedBird IMI, lebedev, barclay, lloyds
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE