GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond Alfi preuzima upravljačku kontrolu nad Tušem

Fond Alfi preuzima upravljačku kontrolu nad Tušem
KONTROLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 18:01
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Alfi fond, koji je na ljeto kupnjom posljednjeg dijela potraživanja od Abanke postao vlasnik više od 80% svih financijskih potraživanja od Tuš grupe, preuzima i kontrolu upravljanja trgovcem.

Za nekoliko dana, prema Financama, pravno će se odobriti još jedan sporazum o financijskom restrukturiranju zajmova u komercijalnoj i nekretninskoj grupi Tuš.

Postoje dva sporazuma o financijskom restrukturiranju - za Tuš Nepremičnine, koja je vlasnik nekretnina trgovca, i Engrotuš, trgovačku tvrtku.

U Tuš Nepremičninama Alfi će unovčiti veći dio osiguranja i postati vlasnik oko polovice nekretnina, uglavnom komercijalnih, i dijela zemljišta, također u Srbiji. Prema Financu, o konverziji odlučuje i fond Anacap, koji se također nedavno prijavio za otkup većine potraživanja, ali to nije uspio, dok su dva vjerovnika, Sparkasse banka i DUTB, odbila ovu mogućnost. Na maksimalnu otplatu potraživanja morat će pričekati pet godina. Tuš nekretnine ukupno duguju oko 150 milijuna eura.

U Engrotušu će Alfi pretvoriti potraživanja u kapital i postati 80% vlasnik tvrtke; Tuš Holding, u vlasništvu Mirka Tuša, ostat će vlasnik 20 posto tvrtke. Ovime će Engrotuš prvi put nakon 2014. pokazati i pozitivan kapital, navode novine.

Kada se promjene upišu u registar, koji se očekuje sljedeći mjesec, Alfi će konačno preuzeti upravljanje Engrotušem. Također će biti imenovano savjetodavno tijelo koje će imati sličnu ulogu kao i nadzorni odbor, Alfa će imenovati četiri od pet članova, jedan će ostati u obitelji Tuš. Uprava, u kojoj su, uz Juru Kapetana, Andraž i Tanja Tuš, morat će tražiti suglasnost za većinu poslova, od kojih će neki imati ograničenje od 50.000 eura.

Osnivač Tuš grupe Mirko Tuš predao je prošle godine svoj položaj u upravi tvrtke sinu Andražu nakon teške ozljede kralježnice. Krajem godine započeo je i postupak preventivnog restrukturiranja Tuš Holdinga i tvrtki Engrotuš i Tuš nepremičnine. Tuš Holding je kontrolno društvo Grupe Tuš i jedini dioničar trgovačkog društva Engrotuš. Osnovna djelatnost Tuše je trgovina, koju nadopunjuju zabavne, rekreacijske, ugostiteljske i nekretnine.

Tagovi: Alfi, fond Alfi, Tuš Holding, Engrotuš, Tuš Nepremičnine, Mirko Tuš
PROČITAJ I OVO
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE