GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fina: Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije lani povećali dobit čak 512%

Fina: Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije lani povećali dobit čak 512%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2022 / 06:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini ostvarili su konsolidiranu neto dobit od 2,6 milijardi kuna, što je 512 posto više u odnosu na 2020. godinu, a porasli su i ostali pokazatelji, poput broja zaposlenih i bruto investicija, pokazuje analiza Fine.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2021. godini sjedište je imalo 15.908 poduzetnika, koji su imali 81.050 zaposlenih, što je u odnosu na godinu prije povećanje broja radnika za 4,4 posto, podaci su iz analize Financijske agencije (Fina).

Poduzetnici su lani ostvarili ukupne prihode u iznosu od 56,2 milijarde kuna, što je za 17,7 posto više u odnosu na 2020. godinu, a ukupni rashodi su im skočili za 13,3 posto, na 53,1 milijardu kuna.

Po podacima Fine, poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini zabilježili su dobit razdoblja u iznosu 4,1 milijardu kuna, što je u odnosu na godinu ranije skok za 28,8 posto, dok im je gubitak razdoblja bio manji za 43,2 posto ili 1,2 milijarde kuna te iznosio 1,5 milijardi kuna. Tako je konsolidirani financijski rezultat bila neto dobit od 2,6 milijardi kuna, što je pet puta, ili preciznije 512 posto, više u odnosu na godinu ranije, kada je neto dobit iznosila 500,2 milijuna kuna.

Vrijednost izvoza poduzetnika iz Splitsko-dalmatinske županije lani je porasla za 14,8 posto, na 7,5 milijardi kuna, a uvoza za 27 posto, na 4,8 milijardi kuna.

Naposljetku, ostvaren je trgovinski suficit od 2,7 milijardi kuna, što je 1,7 posto manje u odnosu na 2020. godinu.

Bruto investicije samo u novu dugotrajnu imovinu lani su u odnosu na 2020. godinu bile veće za 24,1 posto te su iznosile 1,5 milijardi kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.490 kuna, što je 5,9 posto više u odnosu na 2020. godinu, no 13,5 posto manje od prosječne plaće na razini zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj, koja je lani iznosila 6.350 kuna.

Trgovački lanac Tommy s najvećim prihodima, dobiti razdoblja i najviše zaposlenih

Na rang listi 55 gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije, Split je prvi po broju poduzetnika, njih 8.088, kao i po broju zaposlenih, ukupnim prihodima, dobiti razdoblja, gubitku razdoblja, a iskazali su i najveću neto dobit, 1,4 milijarde kuna.

Splitsko-dalmatinska županija, u odnosu na druge županije, na drugom je mjestu po broju poduzetnika i prema broju zaposlenih kod poduzetnika, na trećem mjestu po dobiti razdoblja te prema iskazanim ukupnim prihodima i neto dobiti. Prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih, županija je na desetom mjestu, prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih na 15. mjestu, a po ekonomičnosti poslovanja na 16. mjestu među svim županijama, piše u Fininoj analizi.

Trgovački lanac Tommy, čije je sjedište u Splitu, lani je ostvario najveće prihode, 3,6 milijardi kuna, najveću dobit razdoblja, 129,6 milijuna kuna, a zapošljavao je i najviše radnika, njih 3.158.

Po visini ostvarenih prihoda, s 2,3 milijarde kuna slijedi trgovački lanac Studenac, čije je sjedište u Omišu, a na trećem mjestu je Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca, s 1,7 milijardi kuna.

Nakon lanca Tommy, najviše zaposlenih je u Studencu, 2.878, te u MI Braća Pivac, 1.206 radnika.

Braća Pivac su na trećem mjestu i kada je riječ o dobiti razdoblja, koja je lani za tu vrgoračku tvrtku iznosila 54,3 milijuna kuna. Drugo mjesto u toj kategoriji zauzima Jadroplov, sa 100,7 milijuna kuna, podaci su iz Fininih tablica.

Po vrijednosti izvoza, od 741,3 milijuna kuna, na prvom mjestu je Žitni terminal iz Vranjica.

Tagovi: Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županijE, Tommy, Studenac, Mesna industrija braća Pivac
PROČITAJ I OVO
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
KONTROVERZE
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
ZAGREB - Prije tjedan dana iz Filipovićevog Ministarstva gospodarstva na stranicu Kretanje cijena ubacili su i cijene iz sedam trgovačkih lanaca koji im nisu htjeli dostavljati cijene.
Dars lani s većim prihodom i dobiti
RAST
Dars lani s većim prihodom i dobiti
LJUBLJANA - Tvrtka Dars lani je ostvarila 494,5 milijuna eura prihoda, što je oko pet posto više nego godinu prije. Neto dobit zaustavila se na 135,1 milijun eura, dok je u 2021. iznosila 112,7 milijuna eura, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju koje je Dars danas objavio na stranicama Ljubljanske burze.
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
PRODAJA
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
RIJEKA – Nakon Tonke, i miris riječkog kruha nestat će iz grada, a vrijeme će pokazati koliko se (i) ovog puta može vjerovati najavama Gina Pastorčića, direktora PIK-a, da se proizvodnja kruha i tjestenine samo seli izvan Rijeke, na Kukuljanovo.
Zračna luka Pula ponovo otvorena
OTVORENJE
Zračna luka Pula ponovo otvorena
PULA - Pulska Zračna luka od sutra će ponovno biti otvorena za sav promet, a promet će se, izuzev leta Croatia Airlines OU631 Pula – Zagreb u šest sati ujutro, odvijati po redovnom redu letenja, priopćili su večeras iz Zračne luke Pula.
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
POTEZI
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
TUZLA - Između aviokompanije Ryanair i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) nastao je problem, koji se odražava na saradnju sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE