GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto je 1.200 radnika Geoksa iz Vranja dobilo otkaz

Evo zašto je 1.200 radnika Geoksa iz Vranja dobilo otkaz
LIKVIDACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 11:25
Autor: SEEbiz/Nova.rs
VRANJE - Geoks odlazi u likvidaciju, a svi zaposleni - njih oko 1.200 - ostaju bez posla, stoji u oglasu koji je kompanija jutros objavila na oglasnoj tabli i portirnici fabrike.

Radnici će, prema ovom obaveštenju, otkaze dobiti na dan kada se pokretanje postupka likvidacije registruje u Agenciji za privredne registre. Potpis na obaveštenje o pokretanju likvidacije "zbog nemogućnosti daljeg poslovanja društva", stavio je livkidacioni upravnik Miloš Stošić.

Tecnic Development doo, kako je zapravo zvaničan naziv preduzeća koje upravlja Geoksovom fabrikom u Vranju, doneo je odluku o pokretanju likvidacionog postupka i gašenju preduzeća. Za razliku od stečajnog postupka, u koji neka firma odlazi zbog prezaduženost jer ne može da namiri dugove, likvidacija podrazumeva da kompanija ima novca da isplati zaostala dugovanja i potom se – ugasi, piše N1.


Prema zvaničnim završnim računima ove firme, koja je bila korisnik značajnog iznosa državnih subvencija, prosečan broj zaposlenih tokom 2020. godine u Geoksu bio je 1.279 . Ovaj broj uskoro će biti – nula, i to na dan kada kompanija u Registru privrednih društava u APR objavi da je postupak likvidacije počeo.

„Obaveštavaju se svi zaposleni da im se priznaje plaćeno odsustvo do dana prestanka radnog odnosa, izuzev ako su na prethodno odobrenom korišćenju godišnjeg odmora ili odsustvu zbog privremene sprečenosti za rad“, stoji u obaveštenju zaposlenima na oglasnoj tabi.

Nakon registracije odluke o pokretanju postupka likvidacije društva (u APR), svim zaposlenima će, kako se ističe, biti dostavljena pojedinačna rešenja o prestanku radnog odnosa i prateća dokumentacija, dostavom na prijavljenu kućnu adresu.

„Nakon prijema rešenja o prestanku radnog odnosa, zaposleni koji eventualno imaju zaostale lične stvari u prostorijama društva, mogu iste preuzeti na portirnici, uz prethodnu najavu dolaska“, stoji u obaveštenju.

Likvidacioni upravnik obavestio je zaposlene i da nakon prestanka radnog odnosa imaju mogućnost da ostvare prava na novčanu naknadu, „podnošenjem odgovarajućeg zahteva nadležnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa“.


Kao zvanične razloge za lividaciju kompanije, rukovodstvo navodi kontinuirano smanjenje proizvodnje na niovu cele Geoks grupe, počev od 2018. godine do danas, koja je, kako se navodi – zbog pandemije kovida-19 dodatno smanjena „čak i ispod granica rentabilnosti“.

„Imajući u vidu gašenje velikog broja prodavnica obuće Geoks brendova širom sveta, a posebno zbog promene ukusa kupaca u smislu zahteva za drugačijom vrstom obuće od one koju proizvodi društvo – gubitak interesovanja za klasične kožne cipele, mokasine i baletanke u korist moderne sportske obuće koja se ne proizvodi u Srbiji, utvrđeno je da se više ne može ostvariti svrha postojanja društva“, stoji u „Važnom obaveštenju svim zaposlenima“ koje je jutros na oglasnu tablu i portirnicu okačio likvidacioni upravnik kompanije Technic Development doo Vranje.

Tagovi: Geox, fabrika, Vranje, zatvaranje, likvidacija, radnici
PROČITAJ I OVO
Austrijski PicoPACK Group seli proizvodnju iz Indije u Knin, planiraju zaposliti 300 ljudi
PRILIKE
Austrijski PicoPACK Group seli proizvodnju iz Indije u Knin, planiraju zaposliti 300 ljudi
KNIN - Gradončelnik grada Knina Marijo Ćaćić i župan Marko Jelić održali su sastanak sa predstavnicima društva PicoPACK Group Austrija, poznate kompanije sa poslovnicama u nekoliko država po Europi i Aziji, koja dosadašnji pogon u Indiji planira preseliti u Knin.
Zmago Skobir nakon 14 godina odlazi s vrha ljubljanske zračne luke
ODLAZAK
Zmago Skobir nakon 14 godina odlazi s vrha ljubljanske zračne luke
LJUBLJANA - Krajem rujna od vrha ljubljanske zračne luke oprostit će se generalni direktor Fraport Slovenija Zmago Skobir. Fraport Slovenija od listopada će voditi Babett Stapel.
Velike promjene u upravama i NO-ima hrvatskih tvrtki početkom rujna
GOSPODARSKI PREGLED
Velike promjene u upravama i NO-ima hrvatskih tvrtki početkom rujna
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice rujna.
Telekom Srbija želi širenje mreže u regionu, pa i šire
PLANOVI
Telekom Srbija želi širenje mreže u regionu, pa i šire
BEOGRAD - Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da je strategija razvoja te kompanije jasna i da podrazumijeva širenje mreže na zemlje u regionu, pa i šire.
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
RAST
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
ZAGREB - Tržište poštanskih usluga u drugom tromjesečju ove godine označili su pozitivni trendovi s porastom ukupnih prihoda za 8,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je rezultat rasta gotovo svih segmenata na tom tržištu, izvijestili su u petak iz regulatorne agencije HAKOM.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE