GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a

Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 08:57
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europski jamstveni fond (EJF), dio 540 milijarda eura vrijednog paketa mjera za oporavak koji je EU dogovorio 2020. godine, odobrio je sredstva u iznosu koji gotovo da doseže polovinu cilja postavljenog za 2021.

Po dobivanju odobrenja u okviru EU-ovog postupka prijave državnih potpora u prosincu 2020., iz ove inicijative dosad je odobreno 11,7 milijarda eura potpore europskim poduzećima koja se bore s gospodarskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19. To je gotovo polovina iznosa koji je fond postavio kao cilj za 2021. Fond mobilizira dodatna financijska sredstva, a očekuje se da će dosad financirane inicijative gospodarstvu EU-a donijeti sredstva u iznosu od 93,9 milijarda eura. Zajedno s financiranjem u iznosu od 2,1 milijarde eura koliko je ugovoreno i koncem travnja, sredstva EJF-a već dopiru do poduzeća na cijelom prostoru Europske unije.

„Grupa EIB-a bila je među prvima koji su se potrudili osigurati da Europa pomogne poduzećima i građanima u borbi s gospodarskim posljedicama krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Glavni cilj koji nastojimo ostvariti s EJF-om je poduprijeti poduzeća s prostora EU-a i osigurati im sredstva potrebna za preživljavanje pandemije”, izjavio je predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

„Ove brojke pokazuju da europski odgovor donosi stvarne pomake u rekordnom roku. Njima se dopunjuju i dosadašnja ostvarenja Grupe EIB-a u financiranju istraživanja i razvoja lijekova i cjepiva zahvaljujući kojima se danas nazire svjetlo na kraju tunela u koji nas je gurnuo COVID-19, pridodao je predsjednik Hoyer.

Zahvaljujući ugovorima potpisanim u gotovo svakoj od 22 zemlje EU-a koje sudjeluju u fondu, među kojima su i veliki poslovi sklopljeni s Nordeom, Raiffeisenom i Bancom March, EJF je trenutačno na dobrom putu da do kraja 2021. mobilizira sredstva u iznosu osam puta većem od vlastite vrijednosti od 24,4 milijarde eura. Za financiranjem iz EJF-a vlada velika potražnja, pa se očekuje da će odobravanjem i ugovaranjem novih poslova EJF ubrzo dobrano prijeći 50 % cilja koji si je zacrtao do početka ljeta.

„MSP-ovi trebaju sredstva, i to odmah”, izjavio je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a i predsjednik Upravnog odbora EJF-a, te pridodao: „Zdušno radimo na tome da na tržišta donesemo rekordne iznose sredstava. U prvih šest mjeseci mobilizirali smo blizu 94 milijarde eura, što je gotovo 50 % cilja postavljenog ovom inicijativom, čime će se osigurati da poduzetnici na prostoru EU-a dobiju potrebnu potporu.”

Grupa Europske investicijske banke i države članice EU-a osnovale su EJF kao zaštitni mehanizam za europska poduzeća koja je teško pogodila kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19. Jamstva iz EJF-a služe kao poticaj financijskim posrednicima da poduzećima odobravaju veće kredite pod boljim uvjetima te im tako pomognu u pristupu brzom i povoljnom financiranju i prevladavanju gospodarskih posljedica pandemije bolesti COVID-19.

Tagovi: Europski jamstveni fond, Dario Scannapieco, Werner Hoyer, Europska investicijska banka
PROČITAJ I OVO
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ODLUKE
Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ZAGREB - United Grupa objavila je danas da se Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska spajaju u jedinstvenu skupinu koju vodi Adrian Ježina trenutni izvršni direktor Telemach Slovenija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE