GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a

Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 08:57
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europski jamstveni fond (EJF), dio 540 milijarda eura vrijednog paketa mjera za oporavak koji je EU dogovorio 2020. godine, odobrio je sredstva u iznosu koji gotovo da doseže polovinu cilja postavljenog za 2021.

Po dobivanju odobrenja u okviru EU-ovog postupka prijave državnih potpora u prosincu 2020., iz ove inicijative dosad je odobreno 11,7 milijarda eura potpore europskim poduzećima koja se bore s gospodarskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19. To je gotovo polovina iznosa koji je fond postavio kao cilj za 2021. Fond mobilizira dodatna financijska sredstva, a očekuje se da će dosad financirane inicijative gospodarstvu EU-a donijeti sredstva u iznosu od 93,9 milijarda eura. Zajedno s financiranjem u iznosu od 2,1 milijarde eura koliko je ugovoreno i koncem travnja, sredstva EJF-a već dopiru do poduzeća na cijelom prostoru Europske unije.

„Grupa EIB-a bila je među prvima koji su se potrudili osigurati da Europa pomogne poduzećima i građanima u borbi s gospodarskim posljedicama krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Glavni cilj koji nastojimo ostvariti s EJF-om je poduprijeti poduzeća s prostora EU-a i osigurati im sredstva potrebna za preživljavanje pandemije”, izjavio je predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

„Ove brojke pokazuju da europski odgovor donosi stvarne pomake u rekordnom roku. Njima se dopunjuju i dosadašnja ostvarenja Grupe EIB-a u financiranju istraživanja i razvoja lijekova i cjepiva zahvaljujući kojima se danas nazire svjetlo na kraju tunela u koji nas je gurnuo COVID-19, pridodao je predsjednik Hoyer.

Zahvaljujući ugovorima potpisanim u gotovo svakoj od 22 zemlje EU-a koje sudjeluju u fondu, među kojima su i veliki poslovi sklopljeni s Nordeom, Raiffeisenom i Bancom March, EJF je trenutačno na dobrom putu da do kraja 2021. mobilizira sredstva u iznosu osam puta većem od vlastite vrijednosti od 24,4 milijarde eura. Za financiranjem iz EJF-a vlada velika potražnja, pa se očekuje da će odobravanjem i ugovaranjem novih poslova EJF ubrzo dobrano prijeći 50 % cilja koji si je zacrtao do početka ljeta.

„MSP-ovi trebaju sredstva, i to odmah”, izjavio je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a i predsjednik Upravnog odbora EJF-a, te pridodao: „Zdušno radimo na tome da na tržišta donesemo rekordne iznose sredstava. U prvih šest mjeseci mobilizirali smo blizu 94 milijarde eura, što je gotovo 50 % cilja postavljenog ovom inicijativom, čime će se osigurati da poduzetnici na prostoru EU-a dobiju potrebnu potporu.”

Grupa Europske investicijske banke i države članice EU-a osnovale su EJF kao zaštitni mehanizam za europska poduzeća koja je teško pogodila kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19. Jamstva iz EJF-a služe kao poticaj financijskim posrednicima da poduzećima odobravaju veće kredite pod boljim uvjetima te im tako pomognu u pristupu brzom i povoljnom financiranju i prevladavanju gospodarskih posljedica pandemije bolesti COVID-19.

Tagovi: Europski jamstveni fond, Dario Scannapieco, Werner Hoyer, Europska investicijska banka
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE