GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske kompanije odavno nisu imale ovako loše rezultate

Europske kompanije odavno nisu imale ovako loše rezultate
REZULTATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2024 / 08:37
Autor: Siniša Malus
LONDON - Otprilike polovica europskih kompanija nije ispunila očekivanja dobiti u posljednjoj sezoni izvješćivanja unatoč niskim očekivanjima, rekli su analitičari za CNBC, koji su predvidjeli da će se regija nastaviti boriti s visokim kamatnim stopama.

Od 29. veljače s 313 tvrtki koje su prijavile, 50,2% je objavilo pobjedu, prema CNBC-ovoj analizi podataka FactSeta. To je bio najmanji postotak otkucaja - dakle najgora sezona zarada - od prvog kvartala 2020. kada je pandemija prvi put pogodila europske tvrtke.

Raščlamba sektora pokazala je da su materijali, potrošačka diskrecija i zdravstvena skrb među sektorima s najlošijim rezultatima u posljednja tri mjeseca 2023. S druge strane, tehnologija i komunalije bili su sektori s najvećim udjelom nadmašivanja u odnosu na očekivanja, prema FactSet-u podaci.

Edward Stanford, voditelj europske dioničke strategije u HSBC-u, rekao je u ponedjeljak za CNBC da "dugo nismo vidjeli tako nisku razinu otkucaja". Dodao je da je razočaranje "prilično široke osnove".

Philippe Ferreira, zamjenik voditelja za ekonomiju i međuaktivnu strategiju u Kepler Cheuvreuxu, rekao je da postoji nekoliko razloga iza ovih razočarenja.

"Slabije makrookruženje u Europi, s rastom BDP-a [bruto domaćeg proizvoda] blizu 0% u trećem i četvrtom tromjesečju, značajna izloženost Kini za neke tvrtke, što je bila prepreka za L'Oreal na primjer", rekao je. . Kina trenutno prolazi kroz deflaciju i slabu potrošačku potražnju.

Podaci europskog statističkog ureda pokazuju da se europsko gospodarstvo u trećem tromjesečju smanjilo za 0,1 posto. U četvrtom tromjesečju, BDP regije porastao je za 0,1%, čime je izbjegnuta tehnička recesija - definirana kao dva uzastopna kvartala gospodarske kontrakcije.

Europsko gospodarstvo suočilo se s nizom izazova, uključujući potrese ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. To je izazvalo energetsku krizu u regiji i dovelo do rekordno visoke inflacije. Kao takav, blok se trenutačno nosi s rekordno visokim kamatama Europske središnje banke, zbog čega je dobivanje novih financijskih sredstava tvrtkama skuplje.

Sharon Bell, viša europska strateg u Goldman Sachsu, rekla je za CNBC da je primijetila novi trend za europske kompanije tijekom ove sezone zarada.

“Ono što ste vidjeli je da mnoge tvrtke najavljuju otkup”, rekla je u utorak za CNBC-jev “Squawk Box Europe”. Povratni otkupi su slučajevi kada tvrtka otkupljuje vlastite dionice, čineći ih tako oskudnim, što bi povećalo njihovu cijenu i stvorilo udarac za postojeće dioničare.

“Apsolutno je ogroman, ovo nikada prije niste vidjeli u 20, 30 godina, europske tvrtke isplaćuju dividende, ne vrše otkupe”, rekla je.

Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk, UBS i UniCredit su među europskim dionicama koje su objavile planove za otkup dionica u 2024. godini.

Goldman's Bell naveo je nekoliko razloga za taj trend, rekavši da su "zarade u posljednjih nekoliko godina bile relativno dobre, imaju dobre bilance" i "nema puno kupaca za europske dionice".

Radujući se sljedećoj sezoni izvještavanja, međutim, stratezi su pesimistični u pogledu preokreta plime.

“Vjerujemo da bi zarade europskih kompanija mogle i dalje biti pod pritiskom iz istih razloga, odnosno usporavanja rasta i nedostatka potpore monetarne politike, povrh slabe potražnje domaćih potrošača”, rekao je Ferreira.

"Usprkos tome, očekujemo značajnu divergenciju između onih tvrtki koje su izložene američkim potrošačima ili brzorastućim tržištima u nastajanju, pozitivnije, i onih čiji su prihodi zemljopisno manje diverzificirani", dodao je.

Tagovi: EUROPSKE KOMPANIJE, Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk, UBS, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Rheinmetall dobio najveći ugovor u povijesti
POSLOVI
Rheinmetall dobio najveći ugovor u povijesti
ESSEN - Zbog rata u Ukrajini Rheinmetall, proizvođač oružja iz Dusseldorfa, dobio je najveći posao od svog osnutka.
Kraš odobrio dividendu
DIVIDENDA
Kraš odobrio dividendu
ZAGREB - Kraš je jučer održao Glavnu skupštinu nakon koje su objavljene odluke.
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
NESLUŽBENO
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
LJUBLJANA - Prema neslužbenim informacijama, Slovenski državni holding (SDH) postigao je dogovor s telekomunikacijskim operaterom T-2 o visini i povratu duga. Detalji za sada nisu poznati, više će se znati uskoro tijekom dana. Za 10.00 sati na Okružnom sudu u Ljubljani najavljeno je ročište za pokretanje stečajnog postupka nad T-2.
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
BANJA LUKA - Skupština akcionara Telekoma Srpske, održana 19.juna, donijela je odluku o isplati dividende u iznosu nešto manjem od 33 miliona KM.
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
NOVI DETALJI
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
LJUBLJANA - Kada bi Telemach Slovenija preuzeo većinski udio u telekomunikacijskom operateru T-2, osigurao bi da T-2 ispunjava svoje obveze, kažu u Telemachu i dodaju da to uključuje i obvezu prema SDH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE