GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske kompanije odavno nisu imale ovako loše rezultate

Europske kompanije odavno nisu imale ovako loše rezultate
REZULTATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2024 / 08:37
Autor: Siniša Malus
LONDON - Otprilike polovica europskih kompanija nije ispunila očekivanja dobiti u posljednjoj sezoni izvješćivanja unatoč niskim očekivanjima, rekli su analitičari za CNBC, koji su predvidjeli da će se regija nastaviti boriti s visokim kamatnim stopama.

Od 29. veljače s 313 tvrtki koje su prijavile, 50,2% je objavilo pobjedu, prema CNBC-ovoj analizi podataka FactSeta. To je bio najmanji postotak otkucaja - dakle najgora sezona zarada - od prvog kvartala 2020. kada je pandemija prvi put pogodila europske tvrtke.

Raščlamba sektora pokazala je da su materijali, potrošačka diskrecija i zdravstvena skrb među sektorima s najlošijim rezultatima u posljednja tri mjeseca 2023. S druge strane, tehnologija i komunalije bili su sektori s najvećim udjelom nadmašivanja u odnosu na očekivanja, prema FactSet-u podaci.

Edward Stanford, voditelj europske dioničke strategije u HSBC-u, rekao je u ponedjeljak za CNBC da "dugo nismo vidjeli tako nisku razinu otkucaja". Dodao je da je razočaranje "prilično široke osnove".

Philippe Ferreira, zamjenik voditelja za ekonomiju i međuaktivnu strategiju u Kepler Cheuvreuxu, rekao je da postoji nekoliko razloga iza ovih razočarenja.

"Slabije makrookruženje u Europi, s rastom BDP-a [bruto domaćeg proizvoda] blizu 0% u trećem i četvrtom tromjesečju, značajna izloženost Kini za neke tvrtke, što je bila prepreka za L'Oreal na primjer", rekao je. . Kina trenutno prolazi kroz deflaciju i slabu potrošačku potražnju.

Podaci europskog statističkog ureda pokazuju da se europsko gospodarstvo u trećem tromjesečju smanjilo za 0,1 posto. U četvrtom tromjesečju, BDP regije porastao je za 0,1%, čime je izbjegnuta tehnička recesija - definirana kao dva uzastopna kvartala gospodarske kontrakcije.

Europsko gospodarstvo suočilo se s nizom izazova, uključujući potrese ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. To je izazvalo energetsku krizu u regiji i dovelo do rekordno visoke inflacije. Kao takav, blok se trenutačno nosi s rekordno visokim kamatama Europske središnje banke, zbog čega je dobivanje novih financijskih sredstava tvrtkama skuplje.

Sharon Bell, viša europska strateg u Goldman Sachsu, rekla je za CNBC da je primijetila novi trend za europske kompanije tijekom ove sezone zarada.

“Ono što ste vidjeli je da mnoge tvrtke najavljuju otkup”, rekla je u utorak za CNBC-jev “Squawk Box Europe”. Povratni otkupi su slučajevi kada tvrtka otkupljuje vlastite dionice, čineći ih tako oskudnim, što bi povećalo njihovu cijenu i stvorilo udarac za postojeće dioničare.

“Apsolutno je ogroman, ovo nikada prije niste vidjeli u 20, 30 godina, europske tvrtke isplaćuju dividende, ne vrše otkupe”, rekla je.

Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk, UBS i UniCredit su među europskim dionicama koje su objavile planove za otkup dionica u 2024. godini.

Goldman's Bell naveo je nekoliko razloga za taj trend, rekavši da su "zarade u posljednjih nekoliko godina bile relativno dobre, imaju dobre bilance" i "nema puno kupaca za europske dionice".

Radujući se sljedećoj sezoni izvještavanja, međutim, stratezi su pesimistični u pogledu preokreta plime.

“Vjerujemo da bi zarade europskih kompanija mogle i dalje biti pod pritiskom iz istih razloga, odnosno usporavanja rasta i nedostatka potpore monetarne politike, povrh slabe potražnje domaćih potrošača”, rekao je Ferreira.

"Usprkos tome, očekujemo značajnu divergenciju između onih tvrtki koje su izložene američkim potrošačima ili brzorastućim tržištima u nastajanju, pozitivnije, i onih čiji su prihodi zemljopisno manje diverzificirani", dodao je.

Tagovi: EUROPSKE KOMPANIJE, Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk, UBS, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE