GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska zrakoplovna industrija za hitnu EU podršku

Europska zrakoplovna industrija za hitnu EU podršku
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 15:16
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska zrakoplovna industrija zajedničkom je izjavom odnosno apelom zbog „neviđene krize likvidnosti” pozvala EU institucije i članice da pruže hitnu, bolju i koordiniraniju podršku toj industriji, koja se zbog pandemije covid19 potpuno zaustavila i bori se za preživljavanje.

„EU mora djelovati odmah te i na primjeru zračne industrije pokazati koliko su važna načela solidarnost i odgovornosti za koja se zalaže. Osim gospodarske važnosti, zračni promet je i glavni doprinos društvenoj koheziji i kulturne vrijednosti Europe, a sloboda kretanja građana i robe je i srž europskog projekta i bez zračnog prometa ne bi bio stvarnost”, poručuje se u izjavi koju prenosi Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA).

Upozoravaju i da je zrakoplovstvo strateški važan sektor koji ključno pridonosi ukupnom europskom gospodarstvu i zapošljavanju, a sada zbog krize uslijed pandemije Covid-19 Europljani više ne mogu putovati, na tisuće ili većina zrakoplova u Europi je prizemljena, prodaja avionskih karata je gotovo potpuno stala, a zračne luke diljem Europe gotovo i ne rade.

Važnost zračne industrije za Europu potkrepljuju i podacima o više od 12 milijuna radnih mjesta u toj industriji te o više od 800 milijardi eura ukupnog doprinosa europskim gospodarskim aktivnostima. To čini i 3,3 posti ukupne zaposlenosti i 4,1 posto ukupnog BDP-a u europskim zemljama.

Zbog svega toga, potpisnici apela smatraju da su potrebne jače proaktivne mjere i akcije za podršku industriji i pomoć u njenom budućem oporavku. Oni pozdravljaju dosadašnje inicijative Europske komisije za hitne pomoći u ciljanim područjima života i poslovanja.

„Europske institucije moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurale kratkoročnu financijsku održivost poduzeća koja se bave putovanjima, a sa ciljem njihova održanja, kao i cijele putničke industrije, radi zaštite zaposlenika i potrošača te buduće obnove zračne povezanosti”, zaključuju u izjavi.

Zajedničku izjavu/apel europske zrakoplovne industrije potpisali su udruženja A4E (Airlines za Europu (A4E), ACA (Udruženje zračnih prijevoznika), ACI Europe (Europski ogranak Međunarodnog vijeća zračnih luka), ASA (Udruženje zračnih luka), ECTAA, ERA (Udruženje zračnih prijevoznika europskih regija), EUTT (EU Travel Tech) te ETRC (Europska putnička maloprodajna konfederacija).

Tagovi: Europska zrakoplovna industrija, Europska komisija, koronavirus, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BAZA
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BEOGRAD - Wizz Air, najveća niskobudžetna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštila je danas da je ponovo otvorila svoju beogradsku bazu sa rutama do nekih od najpopularnijih destinacija u Evropi.
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
HOTELI
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
PULA - Arena Hospitality Group izvijestila je da je dana sklopila Ugovor o kupoprodaji s Republikom Hrvatskom s ciljem stjecanja vlasništva nad hotelom Riviera za kupoprodajnu cijenu u iznosu od 36,5 milijuna kuna.
Turkish Airlines najavio ponovnu uspostavu nekih međunarodnih letova iz Europe
LETOVI
Turkish Airlines najavio ponovnu uspostavu nekih međunarodnih letova iz Europe

ANKARA - Turkish Airlines planira nakon više od dva mjeseca obustave ponovno uspostaviti neke međunarodne letove iz 16 europskih gradova prema Turskoj, objavio je u utorak turski zračni prijevoznik, najavivši i nekoliko novih ruta.

Vlada tvrdi: Pokrećemo proizvodnju u Imunološkom zavodu
MRTVI KAPITAL
Vlada tvrdi: Pokrećemo proizvodnju u Imunološkom zavodu
ZAGREB - Marina Pavković objavila je kako je danas primila odgovor Vlade RH posredstvom Ministarstva državne imovine.
U Brodosplitu položena kobilica za polarni kruzer
ŠKVER
U Brodosplitu položena kobilica za polarni kruzer
SPLIT - Kobilica za novogradnju 485 - brod za krstarenja polarnim područjima koji će nositi ime Janssonius, položena je u utorak u Brodosplitu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE