GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU odobrava: Njemačka ulaže milijarde u zelenu čeličanu

EU odobrava: Njemačka ulaže milijarde u zelenu čeličanu
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2023 / 07:21
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Europska komisija odobrila je Njemačkoj da milijardama eura subvencionira izgradnju velike tvornice za proizvodnju klimatski neutralnijeg čelika.

Točnije, najveći njemački proizvođač čelika Thyssenkrupp dobit će državnu pomoć do dvije milijarde eura za izgradnju čeličane, objavila je u četvrtak Europska komisija u Bruxellesu.

"Zelena" čeličana u Duisburgu bit će najveća u Njemačkoj.

Subvencija se sastoji od dva dijela. Dio od 550 milijuna bit će iskorišten za izgradnju i montažu pogona za proizvodnju čelika. U početku će se u proizvodnji i dalje koristiti prirodni plin koji bi do 2037. godine trebao biti potpuno zamijenjen obnovljivim vodikom. To će proizvodnju učiniti klimatski neutralnijom.

Ostatak subvencije od 1,45 milijardi eura financirat će mehanizam koji bi trebao nadoknaditi veće troškove u prvih 10 godina proizvodnje. Konkretno, riječ je o troškovima koji će nastati kupnjom zelenog vodika, umjesto vodika čijom se proizvodnjom proizvode određene količine ugljičnog dioksida.

Thyssenkrupp planira izgraditi pogon za proizvodnju čelika u Duisburgu na temelju takozvanog principa izravne redukcije.

Pokrajina Sjeverna Rajna Vestfalija i njemačka savezna vlada ranije su najavile da namjeravaju poduprijeti projekt s dvije milijarde eura. Cijelo bi postrojenje trebalo biti spremno za proizvodnju krajem 2026. godine. Drugi proizvođači čelika u Njemačkoj također planiraju izgraditi takva postrojenja.

Fotografija: Rolf Vennenbernd/dpa

Tagovi: Thyssenkrupp, čeličana, zelena čeličana, njemačka
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE