GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i dalje blokira Lufthansinu kupnju udjela u ITA Airwaysu

EU i dalje blokira Lufthansinu kupnju udjela u ITA Airwaysu
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 18:29
Autor: SEEbiz / DPA
BRUXELLES - Antimonopolska regulatorna tijela EU-a ostaju pri svojim primjedbama na Lufthansin planirani manjinski udio u talijanskom zrakoplovnom prijevozniku ITA Airways, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

Glavni nadzornik tržišnog natjecanja u Europskoj uniji izvijestio je o zabrinutosti da bi se kupci mogli suočiti s višim cijenama i nižom kvalitetom usluga zračnog prijevoza ui iz Italije zbog ograničene konkurencije.

Komisija je prvo blokirala potez Lufthanse da preuzme manjinski udio u ITA-i u siječnju zbog sličnih problema tržišnog natjecanja i otvorila istragu o tome.

Kratke zračne rute između Italije i srednjoeuropskih zemalja istaknute su u izvješću Komisije, a Lufthansa i ITA natječu se na izravnim i neizravnim letovima.

Ograničena konkurencija Ryanaira bila je alternativa za regiju, rekla je Komisija. Također je primijećena smanjena konkurencija na dugim linijama između Italije, Japana, Kanade i Sjedinjenih Država. Dominantna pozicija ITA-e u milanskoj zračnoj luci također bi bila ojačana.

ITA je osnovana 2020. nakon restrukturiranja propalog talijanskog nacionalnog prijevoznika Alitalia, koju je vlada u Rimu preuzela u ožujku iste godine nakon što su propale različite ponude za preuzimanje.

Nakon višemjesečnih pregovora, Lufthansa je prošlog svibnja dogovorila s talijanskom državom preuzimanje manjinskog udjela od 41 posto. Zauzvrat, ITA će od Lufthanse dobiti 325 milijuna eura (352 milijuna dolara).

Lufthansa već upravlja s nekoliko čvorišta s četiri zračne tvrtke koje trenutno čine njezinu mrežu: Lufthansa, Austrian, Swiss i Brussels Airlines.

Lufthansa i talijanska država sada mogu odgovoriti na izvješće komisije i do 26. travnja predložiti rješenja za pitanja tržišnog natjecanja. Konačna odluka dolazi u lipnju.

Fotografija: Andreas Arnold/dpa

Tagovi: Lufthansa, ITA Airways, Alitalia, Austrian, Swiss
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE