GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ericsson Nikola Tesla: Neto dobit uzletjela 94,6%

Ericsson Nikola Tesla: Neto dobit uzletjela 94,6%
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2023 / 12:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U prvih devet mjeseci 2023. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa bilježi nastavak stabilnog poslovanja što potvrđuju ostvareni financijski rezultati.

Prihodi od prodaje: 205,9 milijuna eura
Bruto marža: 14 %
Neto dobit: 20,5 milijuna eura

Komentirajući ostvarene rezultate Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je istaknula: „U prvih devet mjeseci 2023. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je solidne poslovne rezultate, čime smo pokazali našu otpornost i snagu da kvalitetno odgovorimo na izazove i nove poslovne prilike. Prihodi od prodaje bilježe blagi porast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 205,9 milijuna eura, kao rezultat kontinuiranog porasta prihoda od usluga za Ericsson, čime smo neutralizirali niže prihode na domaćem i ostalim izvoznim tržištima“.

U odnosu na prvih devet mjeseci prethodne godine bruto marža bilježi porast na 14,0%, prvenstveno kao rezultat prodajnog miksa i fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost. Operativna dobit viša je 81,7% te iznosi 24,7 milijuna eura, dok je neto dobit viša 94,6% te iznosi 20,5 milijuna eura. Ostvaren je negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti, kao posljedica dinamike plaćanja kupaca te odgode u finalnoj realizaciji pojedinih projekata. Do kraja financijske godine očekujemo da ćemo ostvariti pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti. Tromjesečje smo zaključili sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 38,7%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem trećeg tromjesečja iznosili su 59,5 milijuna eura (32,5% ukupne imovine).

„Kada govorimo o uslugama za Ericsson, ponosni smo što je na redovnom polugodišnjem sastanku R&D Management Business Review još jednom potvrđena visoka razina kvalitete našeg R&D centra u svim kategorijama i svim poslovnim segmentima.“ izjavila je Gordana Kovačević i nastavila: „Posebno su naglašene učinkovite isporuke visokokvalitetnog softvera te brze isporuke ključnih funkcionalnosti koje osiguravaju Ericssonovo tehnološko vodstvo. Ostvareno je pozicioniranje u novim, strateški važnim, područjima kao što je Cloud RAN, a što otvara priliku za daljnji rad na najnovijim tehnologijama u telekom industriji. Nadalje, naši stručnjaci u drugim ekspertnim centrima ostvaruju zapažene rezultate u realizaciji globalnih projekata, od kojih bismo spomenuli uspješnu realizaciju projekta testiranja funkcionalnosti aplikacija u Ericssonovoj 5G jezgrenoj mreži na distribuiranoj Google Cloud platformi.“

Na domaćem tržištu, nakon razdoblja povećanog ulaganja u mrežnu infrastrukturu, uvjetovanog rastom potražnje za telekomunikacijskim uslugama te alokacijom 5G spektra, operatori se fokusiraju na monetizaciju 5G mreže te usporavaju kapitalna ulaganja. Naša kompanija, kao vodeći lokalni i regionalni isporučitelj telekomunikacijskih rješenja i usluga, nastavila je pružati kvalitetnu podršku našim partnerima, operatorima Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska, na daljnjoj modernizaciji telekom mreža s naglaskom na implementaciju 5G. Nadalje, usmjereni smo i na realizaciju postojećih ugovornih obveza s Hrvatskim Telekomom u području upravljanih usluga te pružanje podrške kod prelaska tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje mreže za Hrvatski Telekom iz Ericsson Nikola Tesla Servisa u Hrvatski Telekom s 1. siječnja 2024. godine.
 
Na izvoznim tržištima nastavili smo kvalitetnu suradnju s operatorima HT Mostar, Crnogorski Telekom, IPKO Kosovo, Telekom Kosova i Ucom Armenija, fokusirajući se na pravovremenu isporuku ugovorenih poslova te nove poslovne prilike. Istaknula bih završetak prve faze modernizacije radijskog i transmisijskog dijela mreže Telekom Kosova, kao i prve faze implementacije 5G baznih stanica u mreži operatora IPKO, čime će naš dugogodišnji partner IPKO svojim korisnicima osigurati prvi 5G signal u svim većim gradovima na Kosovu.
Raduje nas što su i ove godine naši partneri na domaćem i izvoznim tržištima osvojili nagrade za najbolje rezultate u performansama njihovih mobilnih mreža, što potvrđuje kvalitetu rješenja i usluga koje isporučujemo.

U segmentu Digitalno društvo potpisali smo nove ugovore s Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom unutarnjih poslova i CARNET-om. Također, obilježili smo završetak dva bitna projekta: e-Kultura (digitalizacija kulturne baštine) i WaterQ (rješenje za digitalnu transformaciju praćenja kvalitete vode). U području nacionalne sigurnosti s Ministarstvom unutarnjih poslova Crne Gore nastavljena je suradnja potpisom ugovora o održavanju Centra 112. 

Zbog velikog interesa naših kupaca i partnera, početkom listopada, održali smo još jedne Tehnološke dane na kojima smo uz najnovije Ericssonove radijske proizvode predstavili i brojna inovativna rješenja s fokusom na 5G monetizaciju (network slicing, otvorena mrežna sučelja), mogućnosti 5G privatnih mreža (rješenja za energetiku i digitalne blizance te udaljena 5G kontrola robota), infrastrukturu za kritične komunikacije te ICT rješenja Ericssona Nikole Tesle u području održivosti (zelena rješenja za industriju, gradove, praćenje ispravnosti vode, modul za ESG izvještavanje).

Zaključujući komentar rezultata prvog polugodišta 2023. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je naglasila: „Tijekom trećeg tromjesečja nastavili smo ulagati u ključne kompetencije, razvoj rješenja, proizvoda i usluga u strateškim područjima te digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe. S obzirom na trenutačno tržišno okruženje do kraja godine ostajemo fokusirani na profitabilnost, troškovnu i operativnu učinkovitosti, novčani tok od poslovnih aktivnosti te odgovorno upravljanje rizicima. Također, usredotočeni smo na strateško planiranje za razdoblje do 2026. godine, detaljno analizirajući stanje na našim tržištima, trendove u ICT industriji i potrebe naših kupaca. Cilj nam je ojačati vodeću poziciju u mobilnim mrežama, rasti u segmentu Digitalno društvo te zadržati i kontinuirano unapređivati poziciju u segmentima usluga i R&D. Posjedujemo veliki intelektualni kapacitet i inovacijski potencijal u brojnim tehnološkim područjima, što nas čini pouzdanim partnerom našim kupcima u razvoju i implementaciji najnovijih ICT rješenja.“

Tagovi: Ericsson Nikola Tesla, Ericsson NT, Ericsson
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE