GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ericsson blago povećao prihode u četvrtom kvartalu

Ericsson blago povećao prihode u četvrtom kvartalu
BLAGI RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 11:49
Autor: SEEbiz / H
STOCKHOLM - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u petak o blagom rastu prihoda u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zahvaljujući boljim rezultatima na tržištima Bliskog istoka i istočne Azije koji su nadoknadili pad u Sjevernoj Americi.

U razdoblju od listopada do prosinca Ericsson je zabilježio neto dobit od 4,5 milijardi kruna (471 milijun dolara). U istom razdoblju godine ranije poslovao je s neto gubitkom od 6,5 milijardi kruna zbog troškova restrukturiranja i otpisa.

U četvrtom tromjesečju 2019. operativna dobit bez troškova restrukturiranja više je nego udvostručena, na 6,5 milijardi kruna, a uključuje 700 milijuna kruna otpuštenih rezervacija iz trećeg tromjesečja za troškove nagodbe u sudskom sporu u SAD-u.

Kada se uključe troškovi restrukturiranja, iznosila je 6,1 milijardu kruna.

Ericsson je u rujnu objavio da je rezervirao 12 milijardi švedskih kruna (1,23 milijarde dolara) za očekivanu kaznu u SAD-u zbog korupcije.

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i ministarstvo pravosuđa pokrenuli su istragu protiv Ericssona zbog sumnje da je kršio američki zakon o koruptivnim praksama u inozemstvu.

Istraga je pokazala da je Ericsson prekršio svoj kodeks poslovne etike i američki zakon o koruptivnoj praksi u Kini, Djibutiju, Indoneziji, Kuvajtu i Vijetnamu. U prosincu je i švedsko državno tužilaštvo otvorilo istragu protiv kompanije zbog sumnje u podmićivanje.

Danas objavljeno poslovno izvješće pokazuje također da su neto prihodi kompanije u četvrtom tromjesečju porasli četiri posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, na 66,4 milijarde kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodana odnosno kupnja imovine, uvećani su jedan posto.

Pritom su veći prihodi na Bliskom Istoku, u istočnoj Aziji, Oceaniji i Indiji nadoknadili pad prihoda u Sjevernoj Americi, ističu u švedskoj kompaniji..

Razlog je slabijeg rezultata u Sjevernoj Americi „neizvjesnost povezana s najavljenim spajanjem opreatora", navodi izvršni direktor Borje Ekholm.

U cijeloj prošloj godini kompanija je ostvarila neto dobit od 1,8 milijardi švedskih kruna. Godinu ranije zaključila je s neto gubitkom od 6,3 milijarde kruna.

Neto prihodi uvećani su u 2019. godini osam posto, na 227,2 milijarde kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i kupnja odnosno prodaja imovine, porasli su četiri posto.

Ericsson je s operaterima sklopio 78 komercijalnih ugovora o nabavi opreme za mobilne mreže nove generacije 5G a uspostavio je 24 5G mreže na četiri kontinenta, istaknuo je Ekholm.

Tagovi: Ericsson,
PROČITAJ I OVO
Beogradski aerodrom najjači u regiji
AERODROMI
Beogradski aerodrom najjači u regiji
BEOGRAD - Beogradski aerodrom najprometniji je od aerodroma u regiji, a Međunarodni aerodrom u Sarajevu posljednji na listi onih iz glavnih evropskih gradova.
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
SJAJNE BROJKE
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
ZAGREB - Optima Telekom je u prošloj godini zabilježila pad prihoda od prodaje za 2,6 posto, na 524,6 milijuna kuna, no neto je dobit uvećana za 172,8 posto (9,1 mil kuna apsolutno) na 12,5 milijuna kuna.
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
OSTAVKA
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
BAR - Višemjesečna blokada rada Odbora direktora većinski državne Luke Bar okončana je ostavkom predsjednika borda Vojina Žugića.
Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara
NABAVKE
Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara
BEOGRAD - Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača.
Rusija i Srbija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz svinjetine
PREGOVORI
Rusija i Srbija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz svinjetine
MOSKVA - Srbija i Rusija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz srpske svinjetine u Rusku Federaciju, koje je Moskva uvela u avgustu prošle godine zbog pojave afričke svinjske kuge u pojedinim delovima Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE