GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ENNA priprema IPO i pokreće ciklus ulaganja vrijedan više od milijardu eura

ENNA priprema IPO i pokreće ciklus ulaganja vrijedan više od milijardu eura
VELIKI PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2023 / 12:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Energia naturalis (ENNA) započinje proces pripreme za prvu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala (IPO), kao i proces ulaganja vrijedan više od milijardu eura, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

Očekuje se da bi proces izlaska na tržište kapitala mogao trajati pet godina, a razmatra se i Zagrebačka burza, što bi bio značajan doprinos razvoju domaćeg tržišta kapitala, navodi se u priopćenju.

Time se, kako ističu, nastavlja proces promjene korporativne strukture i diversifikacije poslovanja koju ENNA grupa provodi posljednjih šest godina ulažući u nove poslovne segmente i jačajući divizije čije je poslovanje u cijelosti usklađeno s ciljevima Europske unije u dostizanju niskougljičnog okruženja.

Fokus kompanije ostaje isključivo na poslovnim divizijama koje čine obnovljivi izvori energije, transport i logistika, te hrana, a u budućnosti će se, kako su kazali, još jače fokusirati na vrijednosti energetske neovisnosti, održivosti te samodostatnosti u proizvodnji i distribuciji hrane.

Ove proizvode moraš probati! Potraži energetski napitak Jim i čips Crunch&Go na INA i Tifon maloprodajnim mjestima.Ove proizvode moraš probati! Potraži energetski napitak Jim i čips Crunch&Go na INA i Tifon maloprodajnim mjestima.

U priopćenju podsjećaju da je tijekom 2022. ENNA grupa započela novo strateško razdoblje koje će obilježiti snažan ulagački ciklus.

Kompanija razvija velike projekte u segmentu obnovljivih izvora energije, primarno solara i geotermalnih izvora energije. Nastavljaju se i ulaganja u razvoj transporta i logistike kroz željeznički cargo prijevoz i luke, a osobito kroz strateški važan projekt Rijeka Gateway koji teži postati novi srednjoeuropski logistički hub i najvažniji kontejnerski terminal na Jadranu.

Rijeka Gateway je, kako navode, zajednički projekt ENNA Logica i APMT-a, tvrtke u sastavu Maersk grupe sa snažnim multiplikativnim učincima na budući rast hrvatskog BDP-a.

Podsjećaju da je sama investicija u konačnici vrijedna 480 milijuna eura i da će na budući terminal u riječkoj luci dovesti više od milijun novih kontejnerskih jedinica, što će ostvariti izravni pozitivan učinak i na proračun RH kroz prihode od carina.

U priopćenju navode i kako se tvrtka ENNA Opskrba u posljednje dvije godine profilirala kao jedan od najznačajnijih tradera zelenom električnom energijom i u tom se smjeru namjerava dalje razvijati.

Tako se planiraju i ambiciozni projekti koji će na tržište donijeti uslugu energy managementa, kao i nova značajna partnerstva s renomiranim globalnim kompanijama.

U sektoru hrane napori su usmjereni kroz tvrtku ENNA Fruit koja teži potaknuti povećanje domaće poljoprivredne proizvodnje te jamči i organizira otkup i plasira robu domaćih poljoprivrednih proizvođača.

ENNA Fruit namjerava jačati svoju podršku domaćim proizvođačima voća i povrća te u idućem razdoblju postići održivost kroz povećanje proizvodnje i kvalitete u segmentu voća i povrća u Hrvatskoj, a po prvi puta će hrvatski proizvođači hrane dobiti strukturiran kanal izvoza domaće hrane na strana tržišta.

“Tvrtka Prvo plinarsko društvo d.o.o. (PPD), dosadašnja perjanica ENNA grupe koja ima tvrtke i u nekoliko europskih zemalja, u ovom procesu izlazi iz sastava Energia naturalis grupe”, navodi se u priopćenju.

PPD trenutno ima razvijeno poslovanje u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj te 70 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima.

Iako tvrtka zadnjih godina bilježi snažan rast prihoda u inozemstvu, oni su značajno uvjetovani volatilnim cijenama plina na globalnim tržištima. Dobit ne prati rast prihoda, a bruto marža ostvarena proteklih godina je stabilna.

Nova struktura omogućit će PPD-u održiv rast te širenje poslovanja na postojećim, ali i na novim europskim tržištima, ističe se u priopćenju.

Sjedište društva ostaje u Vukovaru i odsad će biti u izravnom vlasništvu tvrtke Pavla Vujnovca pod nazivom Blue Horizon, također sa sjedištem u Vukovaru.

“Temeljem nove strukture, ENNA grupa tijekom procesa listiranja dionica očekuje značajan interes tržišta kapitala koje se u potpunosti okreće financiranju održivih poslovnih modela i zelenih projekata”, istaknuli su iz te tvrtke.

Tagovi: Prvo plinarsko društvo, Energia Naturalis, Enna Group, Pavao Vujnovac, Blue Horizon, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE