GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energoprojekt: Rast profitabilnosti i pad zaduženosti u 2019.

Energoprojekt: Rast profitabilnosti i pad zaduženosti u 2019.
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 10:38
Autor: SEEbiz / Kamatica / Momentum
BEOGRAD - Najveći domaći građevinar, Energoprojekt holding (ENHL), objavio je konsolidovane finansijske izveštaje za prošlu godinu koji obuhvataju poslovanje matične kompanije i zavisnih preduzeća.

Konsolidovani poslovni prihod kompanije dostigao je 26,5 milijardi dinara, što predstavlja rast od 14,4 odsto, pre svega zahvaljujući projektima na domaćem tržištu. Prihod u zemlji skočio je 37,8 odsto na 17,4 milijarde dinara, dok je nastavljen trend pada aktivnosti na ino tržištima gde je prihod pao 13,2 odsto na 8,7 milijardi dinara.

Kompanija je ostvarila poslovni dobitak od 680,2 miliona dinara u odnosu na prošlogodišnji skroman operativni rezultat od 42,4 miliona dinara. Uprkos rastu profitabilnosti, operativna margina je ostala na relativno niskom nivou od 2,57 odsto.

Neto rezultat je dostigao 640,8 miliona dinara, što predstavlja nominalni pad od 10,3 odsto, ali je to pre svega posledica jednokratnog dobitka iz ostalog poslovanja u uporednom periodu prošle godine.

Kompanija je na kraju decembra smanjila neto dug za 32,5 odsto na 4,3 milijarde dinara, uprkos povećanju dugoročnog duga. Jedan od najvećih poverilaca Energoprojekta od prošle godine postao je njegov većinski vlasnik Napred sa trogodišnjim kreditom od 10,2 miliona evra uz kamatu od šest odsto.

Akcije Energoprojekta nalaze se trenutno na nivou od 456 dinara, što je oko 70 procenata niže u odnosu na cenu preuzimanja koju je platio Napred. Po poslednjoj ceni tržišna kapitalizacija kompanije iznosi nepunih pet milijardi dinara (42,4 miliona evra).

Tagovi: Energoprojekt Holding, Energoprojekt, građevina, građevinski sektor, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
REZOVI
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
LONDON - Kuwait Airways je danas objavio otpušta oko 1.500 stranih zaposlenih, odnosno 25 posto svojih stranih radnika, zbog velikih teškoća izazvanih negativnim utjecajem pandemije koronavirusa.
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
SEZONCI
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
PODGORICA - Kompaniji "13.jul - Plantaže" potrebno je više od 400 sezonskih radnika za poslove berbe. Zasad breskve na Ćemovskom polju iznosi 83 hektra i najveći je u regionu.
Dragan Marčinko predložen za direktora HŽ Carga
KADROVI
Dragan Marčinko predložen za direktora HŽ Carga
ZAGREB - Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade donesen je zaključak kojim se predlaže Skupštini društva HŽ Cargo d.o.o. imenovanje Dragana Marčinka za člana Uprave- direktora društva HŽ Carga na razdoblje od najduže šest mjeseci, do provedbe postupka imenovanja direktora putem javnog natječaja.
Cosco pretvorio Pirej u najveću kontejnersku luku na Mediteranu
LUKE
Cosco pretvorio Pirej u najveću kontejnersku luku na Mediteranu
ATENA - Kroz grčku luku Pirej, prošlo je najviše kontejnera s robom na Mediteranu u 2019. godini.
Slobodan Georgiev direktor nove kablovske televizije Newsmax Adria
TELEVIZIJA
Slobodan Georgiev direktor nove kablovske televizije Newsmax Adria
BEOGRAD - United Group, uz N1 i Novu S, pokreće još jednu kablovsku televiziju. U APR-u je 19. maja ove godine registrovana firma Newsmax Adria, čija je glavna delatnost proizvodnja i emitovanje televizijskog programa, piše portal Cenzolovka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE