GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB: Hrvatske kompanije među najpogođenijim ratom u Ukrajini

EIB: Hrvatske kompanije među najpogođenijim ratom u Ukrajini
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2022 / 09:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatske kompanije bit će u idućih godinu dana među najpogođenijim u Europskoj uniji posljedicama rata u Ukrajini, prvenstveno rastom cijena energenata, izvijestila je Europska investicijska banka (EIB) u svom najnovijem istraživanju.

"Kompanije u zemljama blizu Ukrajine i Rusije, poput Mađarske, Poljske, Latvije i Litve osjetit će pritisak. Kompanije u Grčkoj, Hrvatskoj i Španjolskoj također će osjetiti veće posljedice u odnosu na prosjek EU-a", naveo je EIB u svom izvještaju pod naslovom "Koliko je loš rat u Ukrajini za europski oporavak?".

EIB, banka čiji su dioničari zemlje EU-a i koja se bavi dugoročnim ulaganjima, objavila je ljestvicu zemalja čije su kompanije pod najvećim rizikom aktualne situacije.

Najugroženije su kompanije iz Grčke, a one iz Hrvatske se nalaze na sedmom mjestu prema riziku od gubitaka i bankrota među ukupno 27 članica EU-a.

EIB navodi kako su kompanije iz EU, posebno male, bile već oslabljene tijekom krize uzrokovane koronavirusom.

"Rat će pogoršati ranjivost kompanija preko tri kanala: smanjenja izvoza, ostvarenja manje dobiti zbog rastućih cijena energije te poteškoća s pronalaženjem izvora financiranja jer će banke izbjegavati rizik", izvijestio je EIB.

Hrvatske kompanije bit će prvenstveno pogođene rastućom cijenom energenata, pokazuje objavljena tablica.

"Simulacija koju je proveo EIB na razini poduzeća sugerira da će udio poduzeća koje će gubiti novac porasti s 8 posto na 15 posto u godini dana (u prosjeku u EU). Udio kompanija pod rizikom nemogućnosti izvršenja obveza (default) porast će s 10 posto na 17 posto", navela je banka.

Rusija je 24. veljače izvela invaziju na Ukrajinu pa će ratni sukobi ući u četvrti mjesec trajanja.

Tagovi: Europska investicijska banka, rat u Ukrajini, Rusija
PROČITAJ I OVO
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
IN MEMORIAM
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
KRAPINA - Gospodarstvenik Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže d.d. iz Huma na Sutli, iznenada je umro u 54. godini, potvrdili su u utorak iz te tvrtke.
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
U PLUSU
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
MUNCHEN - Ukupni prihodi Allianza porasli su za 8,2 posto na 37,1 milijardu eura (u usporedbi s 34,3 milijarde eura iz drugog tromjesečja 2021. godine), ponajviše zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja, koji je zabilježio rast broja polica i povoljan utjecaj cijena.
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
AKVIZICIJE
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
NEW YORK - Pfizer Inc u ponedjeljak je pristao platiti 5,4 milijarde dolara u gotovini za proizvođača lijekova za bolest srpastih stanica Global Blood Therapeutics, jer želi iskoristiti porast prihoda od svog cjepiva i liječenja protiv COVID-19.
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
INVESTICIJE
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
ZAGRE - Ono što je namjeravao Danko Končar još kad je prije devet godina preuzeo u privatizaciji posrnuli trogirski škver – sagraditi novu modernu marinu uz Brodotrogir – sada će izgleda realizirati novi vlasnik kojemu je lani Končar prepustio tvrtku Servisni centar Trogir, piše u utorak Večernji list.
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
SJAJNE BROJKE
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
BERLIN - Njemački farmaceutski koncern BioNTech ostvario je u prvom polugodištu ove godine 5,37 milijardi eura čiste dobiti, što je 37,2 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, objavila je tvrtka koja je zajedno s Pfizerom razvila jedno od prvih cjepiva protiv covida.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE