GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD izdvaja 80 milijuna eura za Enterprise Investors Fund

EBRD izdvaja 80 milijuna eura za Enterprise Investors Fund
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2023 / 07:53
Autor: SEEbiz

LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj priopćila je da povećava dostupnost financiranja privatnim kapitalom u Srednjoj i Istočnoj Europi (SIE) dodjeljujući 80 milijuna eura desetom privatnom kapitalnom fondu Enterprise Investors sa sjedištem u Poljskoj.

EBRD-ovo ulaganje u Enterprise Investors Fund IX namijenjeno je promicanju privatnih i poduzetničkih inicijativa u regiji podupiranjem razvoja alternativnih izvora financiranja, rečeno je.

Također će ojačati financijski sektor regije i podržati rast korporativnog sektora. Enterprise Investors jedna je od najvećih i najstarijih privatnih dioničkih tvrtki u CEE i dugogodišnji partner EBRD-a.

Sa sjedištem u Varšavi, tvrtka je prikupila devet fondova, ulažući i angažirajući 2,2 milijarde eura kroz 154 ulaganja, a već je izašla iz 137 kompanija.

Enterprise Investors je jačanje u hrvatskoj maloprodaji započeo 2018. godine preuzimanjem omiškog Studenca.

Nakon što je akvizicijski pohod po srednjevelikim lokalnim maloprodajnim lancima 2019. krenuo sa zadarskim Sonikom te Istarskim supermarketima, lani je Studenac preuzeo Bure trgovinu iz Biograda, s kojom je prihode u svom portfelju povećao za nekih dvjestotinjak milijuna kuna, a u ovoj će godini njegovi prihodi dodatno biti uvećani za prihode (zasad) triju novih akvizicija – dubrovačkog Pema, slunjskog Korduna i kutinske Lonie. Uz to, u međuvremenu je Studenac i u Zagrebu dosad otvorio vlastitih 13 prodajnih mjesta.

Akvizicijski pohod Poljaka putem Studenca na još maloprodajnih lanaca nastavlja se. Prije pet godina, kada je stigao u Hrvatsku, Enterprise Investors objavio je da ima na raspolaganju fond od pola milijarde eura za ulaganje u Adria regiji, uključujući i Hrvatsku, gdje traži nove projekte.

U svibnju je preuzeo trgovački lanac Strahinjčica d.o.o. koji posluje u 47 maloprodajnih objekata na području Zagorja i okolice te zapošljava gotovo 200 zaposlenika. Također, lanac se može pohvaliti i tradicijom koja seže od daleke 1947. godine.

U ovih pet godina u Adria regiji fond se zadržao samo u Hrvatskoj, na Pan Peku (čiji je stopostotni vlasnik također od 2018. godine) i Studencu. Iz toga se može zaključiti da za nove akvizicije u hrvatskoj maloprodaji ima na raspolaganju još nekoliko stotina milijuna eura.

Tagovi: EBRD, Enterprise Investors Fund, Sonik, Strahinjčica, Studenac, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE