GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

easyJet smanjio gubitak zaslugom ljetne potražnje

easyJet smanjio gubitak zaslugom ljetne potražnje
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2022 / 16:06
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanska niskobudžetna aviokompanija easyJet očekuje značajno manji gubitak u netom završenoj poslovnoj godini zahvaljujući rekordnom rastu potražnje za putovanjima tijekom ljetne sezone i više nego dvostruko većim prihodima.

U tri mjeseca do kraja rujna, četvrtom poslovnom kvartalu, easyJet očekuje temeljnu dobit prije oporezivanja u rasponu od 470 i 490 milijuna funti (520 do 542 milijuna dolara), zahvaljujući 24 milijuna putnika, za 81,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihod je skočio na oko 2,5 milijarde funti i bio je više nego dvostruko veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

"EasyJet je ovoga ljeta postigao rekordan oporavak s obzirom na očekivanu operativnu dobit u četvrtom tromjesečju između 525 milijuna i 545 milijuna funti i gotovo udvostručen broj putnika u odnosu na prošlo ljeto, njih 24 milijuna", rekao je Johan Lundgren, izvršni direktor easyJeta.

Signalizirao je otpornu potražnju unatoč krizi životnog standarda, s obzirom da se program letenja tijekom listopada i tjedana oko Božića vratio na pretpandemijske razine.

Grupa očekuje da će u tromjesečnom razdoblju zaključno s prosincem imati oko 20 milijuna putnika, što je povećanje od 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dodaju i da već bilježe potražnju za letovima za iduće ljeto.

"Prošli smo tjedan krenuli s prodajom karata za ljetnu sezonu u 2023. godini i tijekom radnog vremena u minuti punili više od četiri zrakoplova A320, što pokazuje kontinuiranu potražnju".

Poslovni su rezultati od srpnja bolji nego u tromjesečju prije početka pandemije zahvaljujući nastojanjima da se riješe problemi nedostatka osoblja i poremećaja u prometu, naglašavaju u easyJetu.

Zračni promet poremetila su kašnjenja i otkazivanje letova i posljedične gužve u zračnim lukama koje su jedva izlazile na kraj s iznenadnim povećanjem potražnje za inozemnim putovanjima.

Zračne luke, uključujući Heathrow i Gatwick, poručile su zrakoplovnim kompanijama da smanje broj letova jer su zbog nedostatka osoblja imale problema s rukovanjem prtljagom, kontrolom zračnog prometa i sigurnošću, što je izazvalo kaos.

EasyJetovi troškovi povezani s poremećajima u prometu zbog problema u zračnim lukama, kako su izvijestili, narasli su u godinu dana na oko 200 milijuna funti, sa 126 milijuna u prethodnoj poslovnoj godini.

Kompanija prognozira da će unatoč tome smanjiti godišnji gubak na između 170 milijuna i 190 milijuna funti, s 1,14 milijardi funti u prethodnoj poslovnoj godini.

Ocijenivši opću gospodarsku situaciju neizvjesnom, Lundgren je ipak poručio da je "easyJet najveći europski operater u primarnim zračnim lukama (s godišnjim prometom većim od 10 tisuća putnika) i da spada među zrakoplovne tvrtke s najjačom bilancom”.

Tagovi: easyJet, zračni prijevoz, manjak radne snage
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE