GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EasyJet smanjio gubitak u prvom polugodištu

EasyJet smanjio gubitak u prvom polugodištu
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2024 / 15:12
Autor: SEEbiz
LONDON - Britanski niskotarifni zračni prijevoznik easyJet u prvom je polugodištu smanjio gubitak u poslovanju, objavila je u četvrtak kompanija, najavivši odazak svog izvršnog direktora Johana Lundgrena idućoj godini.

U šestomjesečnom razdoblju zaključno s ožujkom zabilježio je gubitak prije oporezivanja u iznosu 347 milijuna funti (404 milijuna eura), što predstavlja smanjenje za 16,4 posto u odnosu na gubitak prije oporezivanja u istom razdoblju prethodne fiskalne godine.

Ukupni prihod povećan je za 22 posto, na 3,27 milijardi funti, poduprt uglavnom povećanim kapacitetima letova, cijenama te pratećim proizvodima kompanije uključujući easyJet odmore koji nastavljaju donositi veće prihode.

Ukupni prihod zračnog prijevoznika po sjedalu porastao je za pet posto, na 69,87 funti. Kapaciteti su dosegli 42,3 milijuna sjedala i bili su 12 posto veći u usporedbi s prvim polugodištem prošle fiskalne godine.

U šest mjeseci zaključno s ožujkom easyJet je prevezao 36,7 milijuna putnika, što je 11 posto više nego u istom razdoblju godine ranije budući da potražnja putnika nastavlja rasti, a easyJet aktivno nastoji putem mreže generirati dodatne zimske kapacitete. Faktor popunjenosti iznosio je 86,7 posto i bio je neznatno niži u odnosu na 87,5 posto u prvom polugodištu prethodne fiskalne godine.

U prognozama za fiskalnu 2024. tvrtka predviđa pozitivne rezultate. Objavila je i da je na putu da ispuni ambiciozan srednjoročni cilj o ostvarivanju dobiti prije oporezivanja u iznosu većem od milijardu funti. Iz zračnog prijevoznika poručuju da će nastaviti rast u financijskoj 2025. godini, uz ciljani rast tijekom zimskog razdoblja kako bi dodatno smanjio gubitke u tim mjesecima.

Odvojeno je objavio da će izvršni direktor Johan Lundgren odstupiti s čelnog mjesta i otići iz easyJeta početkom 2025. godine, nakon sedam godina obnašanja te dužnosti.

Na njegovo mjesto doći će Kenton Jarvis, koji se pridružio easyJetu u veljači 2021. godine, a od tada je član uprave i glavni financijski direktor. Tijekom prijelaznog razdoblja nastavit će obnašati dužnost financijskog direktora, a uskoro će započeti potraga za njegovim nasljednikom.

„Usredotočeni smo na ostvarenje srednjoročnog plana i povezanih financijskih ciljeva što smo zacrtali ranije ove godine i smatramo Kentona idealnom osobom koja će voditi naš izvršni tim u tu svrhu", rekao je predsjednik easyJeta Sir Stephen Hester.

Tagovi: EasyJet, lundgren
PROČITAJ I OVO
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
IDEJE
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
LJUBLJANA - Slovenski ministar gospodarstva, Matjaž Han, u intervjuu za dnevnik Delo rekao je da smatra da bi bilo poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora.
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
DIVIDENDA
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Plave lagune predložili su glavnoj skupštini dioničara odluku o isplati dividende od 15 eura po redovnoj dionici i 15,03 eura po povlaštenoj dionici (bruto), izvijestili su u petak iz te turističke kompanije.
Gorenje predstavilo novi akustični laboratorij
NOVITETI
Gorenje predstavilo novi akustični laboratorij
VELENJE - Gorenje je danas predstavilo novi akustični laboratorij koji je, kako navode, najveći u Sloveniji i ovom dijelu Europe.
Evergrande kažnjen s više od pola milijarde dolara zbog prijevare
KAZNA
Evergrande kažnjen s više od pola milijarde dolara zbog prijevare
PEKING - Visoko zaduženi kineski nekretninski div Evergrande mora platiti kaznu od 576 milijuna dolara (529 milijuna eura) zbog lažne poslovne prakse, objavio je danas nadležni financijski regulator.
Ifo: Veći broj njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Veći broj njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - U Njemačkoj nešto više tvrtki planira dizanje cijena, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE