GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dva jaka domaća igrača u borbi za Fortenovine poljoprivredne tvrtke

Dva jaka domaća igrača u borbi za Fortenovine poljoprivredne tvrtke
BITKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 07:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U pozadini žestokih političkih srazova i jedna velika poslovna bitka ulazi u svoju odlučujuću fazu – do Uskrsa bi trebalo biti poznato tko su mogući novi vlasnici Fortenovinih poljoprivrednih tvrtki Belje, Vupik i PIK Vinkovci.

"Mislim da je želja svih u hrvatskoj poljoprivredi da te firme dobiju strateškog investitora. Pod tim mislim na tvrtku koja se bavi poljoprivredom i prehrambenom industrijom", rekao je za Novu TV poljoprivredni konzultant Ivan Malić.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, ponude su poslala dva jaka domaća igrača: koprivnička Podravka te konzorcij dvaju velikih slavonskih proizvođača Žita i Osatina Grupe.

Usprkos medijskim najavama, ponuda tvrtke Bonafarm najbogatijeg Mađara Sándora Csányija – nije stigla. '"onafarm nije podnio nikakvu ponudu za preuzimanje od Fortenova Grupe", potvrdio je Tamas Eder, direktor korporativnih komunikacija Bonafarma'

Drugi mogući ponuđač iz Mađarske je Lőrinc Mészáros, inače vlasnik NK Osijeka. Iz njegove tvrtke Talentis Agro na upit jesu li poslali ponudu Fortenovi nisu odgovorili.

Tko god postao novi vlasnik, domaći poljoprivrednici imaju jasan zahtjev.

"Po nama je od prvog dana bio prioritet da se zadrže kooperanti, bez obzira bio on domaći ili strani vlasnik. Te uvjete bi trebalo staviti, a u protivnom bi pod povećalo trebalo staviti ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta", smatra Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Tog zemljišta je puno pa će novi vlasnik morati duboko zagrabiti u džep. "Da je želi najmiti negdje na zapadu, tih tridesetak tisuća hektara možemo vjerojatno pomnožiti s petsto eura i pričamo o petnaest milijuna eura godišnje", istaknuo je Malić.

Iz Fortenove poručuju da je ovo tek početak procesa, a zadovolji li neka od ponuda tvrtkina očekivanja, Belje, Vupik i PIK Vinkovci novog vlasnika dobit će do kraja godine.

Tagovi: BELJE, VUPIK, FORTENOVA, PODRAVKA, VUJNOVAC, OPEN PASS, JELLINEK, ŽITO, OSATINA
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE