GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država kriva za komplikacije oko prodaje Petrokemije?

Država kriva za komplikacije oko prodaje Petrokemije?
OKOLIŠNA DOZVOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 10:54
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Koči li država preuzimanje kutinske Petrokemije, dok 1300 radnika strahuje za posao, pita u srijedu Večernji list, prenoseći tvrdnje sadašnjih vlasnima da produljenje okolišne dozvole nije razlog zaustavljanja prijenosa vlasništva.

Produljenje okolišne dozvole nije razlog zaustavljanja prijenosa vlasništva jer to nitko nije tražio, tvrde sadašnji vlasnici, dok u ministarstvu kažu da od njih traže garanciju da će im produljiti dozvolu, što ne mogu dok se tvornica ne modernizira, navodi dnevnik.

Okolišna dozvola nije sporna jer njezino produljenje nije ni traženo. Turski Yildirim dobro zna da postojeća istječe sljedeće godine, baš kao što je toga svjesna i tvrtka Terra mineralna gnojiva te od države ne traži ništa na što se država već nije obvezala. Ili najkraće, samo želi prijenos postojećeg ugovora, odnosno da Turci napokon uđu u vlasništvo kutinske Petrokemije.

Tvrde tako Večernjakovi sugovornici iz PPD-a, tvrtke koja je s Inom vlasnica Terre, koja pak drži trenutačno 54,52 posto jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva. Petrokemiju je preuzela potkraj 2018., a prije četiri mjeseca s Yildirimom potpisala prijenos većinskog dijela tvrtke, ali strani holding još nije ušao u njezinu vlasničku strukturu.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da je od njih zatraženo produljenje okolišne dozvole koja vrijedi još u 2024., a Ministarstvo je ne može izdati jer ne želi raditi mimo zakona.

“Okolišne dozvole nisu problem jer je kupac upoznat sa svim okolnostima oko dozvola i pristao je na ono što od njega država dodatno traži. Ni Terra mineralna gnojiva ni kupac ne traže ništa novo, ništa dodatno, ništa na što se država već nije obvezala, traže samo prijenos postojećeg ugovora, a kupac je, pritom, čak pristao na ustupke, tj. na smanjivanje obveza države u odnosu na ono na što se država prije obvezala”, objašnjavaju neslužbeno u PPD-u kako je država, nakon potpisivanja ugovora o dokapitalizaciji, izdala revidiranu okolišnu dozvolu na četiri umjesto na sedam godina, što do danas nije izmijenjeno, ali Turci su pristali i na to stanje te se u posljednjoj verziji aneksa ugovora suglasili s konstrukcijom. U tome nema ničega nezakonitog, dodaju.

“Isključivo se traži poštivanje potpisanog ugovora, i to još uz ustupak kupca”, kažu pa dodaju i da su itekako u Petrokemiju, od preuzimanja njezina većinskog dijela, ulagali.

Tagovi: Petrokemija, Terra Mineralna Gnojiva, Centar za restrukturiranje i prodaju, Fortenova grupa, Prvo plinarsko društvo, kompanija Ina, Yildrim
PROČITAJ I OVO
Goran Končar novi je partner u Deloitteu Hrvatska
KARIJERE
Goran Končar novi je partner u Deloitteu Hrvatska
ZAGREB – Goran Končar, dosadašnji direktor u Odjelu revizije i savjetovanja, od 1. lipnja 2023. postaje partner u Deloitteu, a bit će zadužen za daljnji razvoj usluga revizije i savjetovanja u Hrvatskoj.
EK u antimonopolskoj istrazi Red Bulla
ISTRAGA
EK u antimonopolskoj istrazi Red Bulla
BRUXELLES - Predstavnici Europske komisije u suradnji s predstavnicima tijela za zaštitu tržišnog natjecanja pojedinih zemalja EU proveli su istrage u sjedištu austrijske tvrtke Red Bull koja proizvodi istoimeni popularni energetski napitak.
Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja
SIROVINE
Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja
KOPRIVNICA - Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom ove godine podmiriti s domaćih polja.
Bihaćka pivovara potonula u veliki gubitak
GUBITAK
Bihaćka pivovara potonula u veliki gubitak
BIHAĆ - Bihaćka pivovara potonula je prošle godine u veliki gubitak usljed smanjenih prihoda i naraslih rashoda, prenose mediji.
Stiže 5G: BH Telecom i Nokia potpisali ugovor vrijedan 12,3 mil KM
SURADNJA
Stiže 5G: BH Telecom i Nokia potpisali ugovor vrijedan 12,3 mil KM
SARAJEVO - U poslovnoj zgradi BH Telecoma u ponedjeljak je upriličeno potpisivanje ugovora o implementaciji DWDM optičke infrastrukture između kompanija BH Telecom i Nokia Solutions and Networks.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE