GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

 Dobit Hapag-Lloyda pada nakon procvata kontejnerskog prometa

 Dobit Hapag-Lloyda pada nakon procvata kontejnerskog prometa
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 20:10
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Oštar pad cijena vozarina nakon pandemije prouzročio je pad prodaje i dobiti u njemačkoj kontejnerskoj tvrtki Hapag-Lloyd.

Krajem godine sukob u Crvenom moru također je utjecao na opseg transporta, objavila je tvrtka u utorak. Brodarske tvrtke za preusmjeravanje odlučile su obići oko Rta dobre nade na južnom vrhu Afrike što je znatno produžilo vrijeme putovanja.

Prema preliminarnim izračunima, brodarska kompanija sa sjedištem u Hamburgu prošle je godine ostvarila dobit prije kamata i poreza (EBIT) u iznosu od 2,5 milijardi eura (2,7 milijardi dolara). Godinu dana ranije ta je brojka iznosila 17,5 milijardi eura.

Promet je pao na 17,9 milijardi eura. U rekordnoj 2022. godini brodar je gotovo udvostručio promet i ostvario najveću dobit u svojoj povijesti.

U to je vrijeme prosječna cijena tereta iznosila 2863 USD po standardnom kontejneru ili jedinici ekvivalenta od 20 stopa (TEU) na temelju volumena standardnog kontejnera dugog 20 stopa (6,1 metar). 2023. godine pao je na 1500 dolara. Hapag-Lloyd je ovoga puta prevezao nešto više tereta nego prethodne godine.

Hapag-Lloyd je već u studenom upozorio da će uvjeti za kontejnerski transport ostati teški. Kapacitet industrije premašit će potražnju do 2024. godine, čineći "aktivno upravljanje troškovima" neizbježnim.

Tagovi: hapag, logistika, lloyd
PROČITAJ I OVO
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE