GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari Fortenova grupe uskoro glasaju o važnim odlukama oko prijenosa Mercatora na Fortenovu

Dioničari Fortenova grupe uskoro glasaju o važnim odlukama oko prijenosa Mercatora na Fortenovu
MERCATOR/FORTENOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 14:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na Skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe koja je sazvana za petak, 12. ožujka 2021. godine, dioničari će glasati o nekoliko odluka važnih za konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe, najvećeg privatnog poslodavca u Hrvatskoj i nekoliko zemalja regije te jedne od najvećih privatnih kompanija južne i jugoistočne Europe.

Ključne odluke koje će se naći pred dioničarima odnose se na prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator s Agrokora na Fortenova grupu i njima će, ukoliko budu izglasane, Fortenova grupa dobiti odobrenje za proširenje postojećeg financijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 milijuna eura, koje bi se koristilo za kreditiranje Mercatora od strane Fortenova grupe u svrhu refinanciranja Mercatorovog duga prema bankama.

Ujedno, dioničari će odlučivati i o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi. Ukoliko zamjena dionica bude odobrena, na Fortenova grupu će se prenijeti 18,53% dionica Mercatora koje su u vlasništvu Sberbanka. Istodobno, tom bi zamjenom udio Sberbanka u vlasništvu Fortenova grupe narastao na 44 posto. Izglasavanjem i realizacijom ovih odluka, a po dobivanju odobrenja regulatora za koncentraciju Mercatora i Fortenova grupe na tržištu Srbije, bile bi ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skori prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator na Fortenova grupu.

Uz odluke vezane uz Mercator, dioničari će odlučivati i o ojačavanju Upravnog odbora Fortenova grupe u koji će, ukoliko prijedlog bude prihvaćen i izglasan, ući tri nova neizvršna člana – Roman Goltsov, Daniel Gusev i Damir Spudić, kao stručnjaci s velikim međunarodnim iskustvom koji bi svojim kvalitetama, znanjem i stručnošću mogli značajno doprinijeti ostvarenju poslovnih ciljeva Fortenova grupe. Istodobno s izglasavanjem novih članova Upravnog odbora na snagu bi stupila i ostavka koju je na poziciju neizvršnog člana Upravnog odbora podnio Miodrag Borojević.

„Zahvaljujemo gospodinu Borojeviću na doprinosu u radu Upravnog odbora koji je dao u protekle dvije godine te mu želimo uspjeh u nastavku poslovne karijere“, izjavio je Maksim Poletaev, predsjednik Upravnog odbora Fortenova grupe. S izglasavanjem odluke o izboru novih članova Upravnog odbora, Miodrag Borojević bi prestao biti član Upravnog odbora te bi ujedno prestale i njegove obveze u organima upravljanja u pojedinim društvima Fortenova grupe.

„Pred nama je vrlo važna skupština, jer će na njoj dioničari glasati o odlukama koje su iz nekoliko aspekata značajne za naše poslovanje. Prije svega, prihvaćanjem predloženih odluka vezanih uz Mercator ispunit će se zadnji preostali elementi Nagodbe vjerovnika Agrokora. Osobno, posebno me veseli što će se time i formalno zaključiti sve obveze koje proizlaze iz nagodbe i to točno tri godine nakon što sam u složenim okolnostima prihvatio izazov upravljanja postupkom izvanredne uprave Agrokora. Izglasavanjem i provedbom odluka Skupštine bit će konsolidirano vlasništvo unutar Grupe, novim financiranjem konsolidirat ćemo i kreditiranje, a time i ostvariti sve preduvjete za konsolidaciju maloprodaje na razini cijele regije i jačanje naše pozicije u toj djelatnosti. Ukoliko dioničari idući petak izglasaju predložene odluke, prijenos dionica Mercatora, ćemo vjerujem zaključiti do kraja ovog mjeseca“, izjavio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Tagovi: Fortenova grupa, Mercator, Fabris Peruško, Maksim Poletaev, Sberbank, Roman Goltsov, Daniel Gusev, Damir Spudić
PROČITAJ I OVO
Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore
HGK
Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) odlučio je prije isteka mandata sadašnjeg predsjednika krenuti u izbore za novog predsjednika/icu HGK, a izborna skupština bi se trebala održati 4. listopada, najavio je u ponedjeljak predsjednik HGK Luka Burilović na skupštini Komore.
Pfizer: Cjepivo je sigurno za djecu od 5 do 11 godina
CJEPIVO
Pfizer: Cjepivo je sigurno za djecu od 5 do 11 godina
NEW YORK - Iz kompanije Pfizer objavili su u ponedjeljak da je druga faza kliničkog ispitivanja pokazala da je cjepivo za djecu od 5 do 11 godina sigurno i da je kreiralo dovoljno antitijela za zaštitu.
Ćorić: Vlada želi opstanak Đure Đakovića i pomoći će gdje god može
JASNA PORUKA
Ćorić: Vlada želi opstanak Đure Đakovića i pomoći će gdje god može
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u ponedjeljak da se nada pozitivnom odgovoru Europske komisije na plan restrukturiranja Đuro Đaković Holdinga te da Vlada želi opstanak tog industrijskog sustava i spremna je u tome pomoći gdje god može.
Turističke kompanije već traže radnike za iduću sezonu
RADNICI
Turističke kompanije već traže radnike za iduću sezonu
ZAGREB - U cilju razvoja turizma visoke kvalitete bit će nužno povećati i osigurati cjelogodišnja primanja te poboljšati uvjete rada.
Udruge: Stožer je nepravedan prema noćnim klubovima i barovima
NEZADOVOLJSTVO
Udruge: Stožer je nepravedan prema noćnim klubovima i barovima
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika i Udruga noćnih klubova i barova smatraju da je besmisleno što noćni klubovi i barovi ne mogu raditi poslije ponoći, tvrde da je takva odluka Stožera civilne zaštite RH nepravedna prema njima, naročito sada kada je gotovo cijela EU ukinula ograničenja za njihov rad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE