GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crvene jabuke mogle bi nestati

Crvene jabuke mogle bi nestati
KLIMATSKE PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2020 / 09:56
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Crvene jabuke oduvijek su bile vrlo cijenjene, premda se rado kupuju i one žute i zelene, pa i one prošarane crvenom bojom. Jednobojne sorte zapravo prije nisu ni postojale.

Jabuke vuku porijeklo iz Kazahstana gdje još i danas rastu u planinskim šumama u svom divljem obliku i predstavljaju vrlo poželjnu hranu za medvjede. U zadnjih 50 godina sve je manji broj stabala divljih jabuka, a smatra se da im je broj opao za čak 90 posto. Čak i u Kazahstanu se danas najviše uzgajaju crveni delišes i zlatni delišes, porijeklom iz Amerike.

Boja jabuke nastaje kao rezultat određenih gena koji se nalaze u koži ploda. Grupe enzima djeluju zajedno pretvarajući određene molekule u pigment antocijan, istovjetnu tvar koja daje boju batatu, grožđu i šljivama na primjer, otkrili su novozelandski genetičari u institutu Plant and Food Research, piše Novi list.

Kako uslijed klimatskih promjena raste temperatura, kemijske promjene unutar jabuka utječu na sve rjeđu pojavu crvene boje u kori jabuka. Kako bismo dobili jabuke potpuno crvene kore, temperatura mora ostati relativno niska. Ako se popne iznad 40 stupnjeva Celzijevih, razina antocijana pada. U španjolskoj regiji Pirineja jabuke koje su inače prošarane jarko crvenim crtama postale su nakon izuzetno toplog srpnja prošarane tek jedva vidljivim crvenim crtama. Kako temperature sve više rastu, moglo bi se dogoditi da crveno obojene jabuke potpuno nestanu, upozoravaju znanstvenici.

Biolozi se trenutno trude proizvesti sorte jarkocrvene boje, koje su za azijsko tržište najpoželjnije. Klimatske promjene mogle bi ih u tome sabotirati unatoč ogromnim sredstvima koja se ulažu u programe istraživanja.

Do prije oko sto godina bilo je manje važno koje je boje i kako izgleda sorta neke jabuke, a više se polagalo na njen okus. No, kada su se počele uzgajati na velikim plantažama, postalo je važno kako izgleda koja jabuka jer je izgled govorio i o njenom okusu, a za to su morale biti unificirane. Nekako u to vrijeme su se jabuke počele brati i prije njihovog potpunog dozrijevanja, kako bi se mogle transportirati u udaljene krajeve. To je već bio problem, jer boja određuje stupanj zrelosti jabuke. No, i tome se doskočilo određenim mutacijama koje su i nezrelim jabukama dale jarkocrvenu boju. Tako je nastala vrsta crveni delišes.

Polako je počeo opadati broj vrsta koje su se uzgajale na velikim plantažama, a istovremeno im je okus slabio, jer je bilo važnije kako izgledaju nego kakvog su okusa

Tagovi: crvene jabuke, klimatske promjene, Kazahstan
PROČITAJ I OVO
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE