GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair

Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2021 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Croatia Airlines priopćio je u ponedjeljak kako od Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) traži usklađivanje uvjeta korištenja zagrebačke zračne luke s onima ponuđenima Ryanairu, koji je najavio otvaranje baze u Zagrebu.

"Nakon što su 30. ožujka MZLZ i Ryanair najavili otvaranje baze irskog avioprijevoznika u Zagrebu, Croatia Airlines kao najveći dugogodišnji korisnik usluga MZLZ-a s više od 50 posto udjela u njezinom godišnjem putničkom prometu, od svojih partnera traži usklađivanje ugovorenih uvjeta usluga zračne luke s boljim komercijalnim uvjetima od onih koje je dobio novi konkurent u Zagrebu, irski Ryanair. Očekuje se da će se na sastancima koji predstoje dogovoriti bolji uvjeti za Croatia Airlines", kaže se u priopćenju.

Nema ništa spornog u konkurenciji, ali nedopustivo je da nacionalni avioprijevoznik financira ulazak na tržište novih prijevoznika, dodaje se.

Konkretno, kako se navodi, po uvjetima ponuđenim Ryanairu Croatia Airlines bi u 2019. godini platilo usluge MZLZ-a 135,4 milijuna kuna manje od stvarno plaćenih iznosa, što bi značilo da bi umjesto iskazanog neto gubitka od oko 80 milijuna kuna, u toj godini iskazao neto dobit veću od 55 milijuna kuna.

Uvjeti koji su ponuđeni Ryanairu su, kako se navodi, sukladni informacijama s internetskih stranica MZLZ-a, na kojima se nalazi nedavno objavljen Model poticaja rasta prometa (Growth Incentive Model), koji je bio preduvjet za dolazak Ryanaira. Taj model, ističe se, "kamuflira najavljeno prometovanje Ryanaira i u destinacije u koje leti Croatia Airlines (i drugi prijevoznici)".

Croatia Airlines smatra da je tu riječ o narušavanju ravnopravne tržišne utakmice i potencijalno štetnog djelovanja, "zbog očitih interesa uključenih strana".

"Za učinkovito tržišno natjecanje medu poduzetnicima na određenim tržištima, potrebno je svima osigurati jednake mogućnosti pristupa i opstanka na tržištu, što se ostvaruje kroz domaću, ali i međunarodnu zakonodavnu regulativu, osobito na razini Europske unije. Mjerodavno tržište u konkretnom su slučaju gradovi i regije, rute i destinacije u koje se leti, a koji su dio Ryanairove najave: Bruxelles, Frankfurt, London, Pariz i Rim, Milano, München i Oslo. Sva navedena tržišta Croatia Airlines samostalno je razvijao i u njih ulagao godinama, a u neka i desetljećima", kaže se u priopćenju.

"Cijenimo nastojanja MZLZ u cilju osiguravanja novog prometa, ali isključivo na temeljima nepristranosti, istim reguliranim uvjetima za sve kompanije i bez pogodovanja", dodaje se, uz napomenu kako Croatia Airlines očekuje da MZLZ na isti način izađe ususret Croatia Airlinesu te da se uvjeti usklade s onima koje će ostvariti Ryanair, uzimajući u obzir broj linija i prevezenih putnika.

Domaći avioprijevoznik smatra da neodobravanje tih, odnosno još većih popusta Croatia Airlinesu s obzirom na količinu prometa i broj destinacija, ugrožava ravnopravno tržišno natjecanje i svjesno mu nanosi izravnu štetu.

"S obzirom na to da je Croatia Airlines u 2020. godini ostvario tržišni udio u ukupnom prometu MZLZ-a od 62 posto prevezenih putnika, želimo istaknuti da Croatia Airlines ne smatra potrebnim financirati svoju konkurenciju te očekuje da će što prije postići dogovor s MZLZ oko boljih komercijalnih uvjeta, kako bi hrvatskoj javnosti i svojim putnicima osigurala ono što s pravom i očekuju", ističe se u priopćenju.

Podsjeća se da je Croatia Airlines u razdoblju 2016.-2019. otvorio deset novih destinacija iz Zagreba za što je od MZLZ-a dobio ukupno 1,46 milijuna kuna poticaja, a Ryanair godišnje za dvanaest ruta, od kojih većina nije nova, dobiva 30 puta veće poticaje.

"Također, Ryanair je otvaranje svoje baze u Zagrebu najavio s tek dva zrakoplova, dok ih nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines posjeduje 6 do 7 puta više, odnosno 12 do 14 baziranih zrakoplova kojima uspješno leti već desetljećima, držeći se pritom najviših sigurnosnih i profesionalnih standarda", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Croatia Airlines, Ryanair, Zračna luka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE