GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CRBC u vrhu crne liste poreskih dužnika u Crnoj Gori

CRBC u vrhu crne liste poreskih dužnika u Crnoj Gori
DUGOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 08:07
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je gradila prvu dionicu autoputa Bar-Boljare, drugi je najveći poreski dužnik u Crnoj Gori.

Njen dug je, prema Crnoj listi 200 najvećih dužnika Poreske uprave, na kraju prošle godine bio oko 11,2 miliona eura.

Uprkos tome, zainteresovani su i za nastavak gradnje ovog autoputa.

Iz CRBC-ja i Poreske upave nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa o poreskom dugu.

Ova kompanija je za gradnju autoputa, čiji je 41 kilometar koštao oko milijardu, imala posebne poreske i carinske olakšice.

A kineskoj kompaniji i podizovađačima je, prema podacima Ministarstva finansija, za te radove iz državnog trezora isplaćeno oko 836 miliona eura, kazali su iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu.

"Ukoliko ste doveli stranog partnera da gradi najveći infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, i iz državnog trezora mu isplatili toliko novca, onda je nedopustivo da on ima ijedan euro duga prema državi", ocijenila je za RSE direktorica ASP Ines Mrdović.

Mrdović napominje da država ima mehanizme kako da naplati poreska dugovanja.

"To nije kompanija koja ovdje nema ništa. Naprotiv, ima određenu imovinu i finansijska sredstva".

CRBC je prvu dionicu dugu 41 kilometar, koja povezuje periferiju Podgorice sa Kolašinom na sjeveru Crne Gore, gradila sedam godina, a završetak radova odlagan je pet puta.

Dionica je konačno otvorena za saobraćaj 13. jula 2022., na Dan državnosti.

Ova dionica je tek četvrtina planiranog puta koji u dužini od oko 170 km treba da spoji Bar na jugu i Boljare, na granici prema Srbiji.

CRBC je zainteresovana da gradi i druge dionice. Crnogorskoj Vladi prošle godine predočila je da su spremili "detaljne elaborate, komercijalnu studiju, okvirne uslove" za nastavak projekta.

Predlažu da se dionice realizuju putem modela privatno-javnog partnerstva.

A državni Monteput je u međuvremenu, 31. januara, raspisao tender vrijedan oko pet miliona eura za izradu idejnog rješenja za drugu dionicu, od Andrijevice, preko Berana do granice sa Srbijom.

Mrdović smatra da gradnja prve dionice ne poreporučuje CRBC za nastavak saradnje.

"To je pokazao čitav niz problema koji su se dešavali tokom gradnje... Mislim da Vlada treba da se okrene kompanijama koje imaju bolju reputaciju u vezi sa realizacijom krupnih infrastrukturnih projekata".

Osim trogodišnjeg kašnjenja, CRBC je optužena za pričinjavanje štete po životnu sredinu.

Kompanija je sudskom presudom kažnjenja zbog uništavanja riba i drugog živog svijeta u rijeci Tari tokom izgradnje autoputa. Presuda je ukinuta, a novo suđenje je u toku.

Tagovi: CRBC, Monteput, autoput Bar-Boljare
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE