GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Continental u Novom Sadu otvorio pogon, najavio dodatne investicije

Continental u Novom Sadu otvorio pogon, najavio dodatne investicije
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2023 / 13:30
Autor: SEEbiz / RTS
NOVI SAD - U Novom Sadu se danas otvarila fabrika kompanije Continental, jedne od vodećih u svetu u automobilskoj industriji.

Generalni direktor kompanije "Continental automotiv Srbija" Saša Čoringa za RTS otkrio je da će u narednim godinama investirati još 150 miliona evra i zaposliti dodatnih 1.500 radnika.

Saša Čoringa ističe da se fabrika Continentala u Novom Sadu naziva "megafabrikom", jer je u nju investirano 140 miliona evra.

"To znači najveća investicija Evropske unije u Srbiji prošle godine. I dalje investiramo. Imamo 37 hektara zemlje, ovde stane mnogo više fabrika nego jedna, a i ovih 30.000 kvadratnih metara znače puno, zato što ćemo ovde proizvoditi najsofisticiranije elektronske uređaje za automobile koji koštaju puno", ističe Čoringa.

Ukazuje da ako se budu proizvodili milioni primeraka, ta fabrika će za nekoliko godina postati jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

Saša Čoringa je otkrio da su se već odlučili za novu investiciju.

"Prvi put to izjavljujemo, imate ekskluzivu sada, biće izjavljeno malo kasnije, ali mogu već da najavim da ćemo zaposliti još dodatnih 1.500 radnika i investiraćemo još više od 150 miliona evra narednih godina", naglasio je Čoringa.

Ističe da će to biti prvo proširenje fabrike, kao i da se nadaju i dodatnim proširenjima.

Navodi da Continental sada ima 400 zaposlenih. "Ova fabrika skoro sigurno će biti najveća fabrika 'Kontinentala' u svetu", dodaje Čoringa.

U fabrici će se proizvoditi sofisticirana i vrlo skupa oprema.

"Na primer, displej ekran od vrata do vrata. Zamislite 1,40 metara ekran. Da znate u budućnosti ljudi će kupiti automobil upravo zbog tog ekrana. Taj ekran košta od 500 do 1.000 evra, ako proizvodimo milione takvih primeraka možete da računate koliki je to izvoz", naveo je Čoringa.

"Ja se najviše radujem to što Srbija sada izvozi ne samo sirovinu, nego koristi pamet srpskih stručnjaka. To je najveće blago jedne zemlje i sve najbogatije zemlje upravo to koriste. Jako sam srećan da to što naši inženjeri osmisle u Razvojno-istraživačkom centru se transformiše u taj proizvod 'Made in Serbia' koji će se izvoziti na automobilima širom sveta", dodaje Čoringa.

Continental u Novom Sadu ima Istraživački centar sa 950 zaposlenih inženjera koji je otvoren 2017. godine.

Fotografija: RTS

Tagovi: Continental, Saša Čoringa, Continental automotive Srbija
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE