GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češkom Port Acquisitionsu odobreno objavljivanje ponude za preuzimanje Luke Rijeka

Češkom Port Acquisitionsu odobreno objavljivanje ponude za preuzimanje Luke Rijeka
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2023 / 17:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je češkom Port Acquisitionsu odobrilo objavljivanje ponude za preuzimanje Luke Rijeka, izvijestila je Hanfa u petak.

Cijena koju se Port Acquisitions u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti po dionici iznosi 8,40 eura za svaku redovnu dionicu Luke Rijeka.

Najviša cijena po kojoj je ponuditelj stjecao dionice Luke Rijeka u razdoblju od godinu dana prije nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje iznosila je 7,85 eura po dionici. Također, od 13. prosinca 2022. do 13. ožujka 2023. prosječna ponderirana cijena na Zagrebačkoj burzi za tu dionicu iznosila je 8,40 eura pa je predložena cijena u ponudi usklađena s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, kažu u Hanfi.

Port Acquisitions je Hanfi dostavio i neopozivu bankarsku garanciju kojom potvrđuje da je u slučaju interesa svih preostalih dioničara u mogućnosti osigurati sredstva za isplatu svih preostalih dionica Luke Rijeka.

Obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje za ponuditelja nastala je 14. ožujka ove godine, kada je nakon kontinuiranog stjecanja dionica, prijeđen kontrolni prag u temeljnom kapitalu Luke Rijeka.

Na taj dan Port Acquisitions je imao 4.640.579 redovnih dionica odnosno 34,42 posto temeljnog kapitala Luke Rijeka.

Port Acquisitions je sredinom ožujka objavio da je za njega nastala obveza za objavljivanje ponude za preuzimanje Luke Rijeka.

Ta je češka tvrtka od poljskog OT Logisticsa stekla 3,37 milijuna redovnih dionica Luke Rijeka, što čini 24,98 posto vlasničkog udjela te također od poljskog investicijskog fonda Fundusz Ekspansji Zagranicznej (Foreign Expansion Fond) još 1,18 milijuna redovnih dionica, što predstavlja 8,75 posto temeljnog kapitala.

Port Acquisitions osnovan je u studenome 2022., a jedini osnivač je CE Industries, češki industrijski holding koji djeluje na europskim tržištima željezničkog prometa, recikliranja sirovine i energije.

Ranije je putem Zagrebačke burze je i švicarska tvrtka Zentralschweizerische Investment Holding (Central Swiss Investment Holding), objavila da namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Luke Rijeka, a to se dobrovoljno preuzimanje uvjetuje i pragom uspješnosti, koji je 51 posto dionica Luke Rijeka.

Švicarska tvrtku u tom procesu zastupa odvjetnik Antun Šagovac iz Velike Gorice, a u objavi se kao član Upravnog odbora švicarske tvrtke navodi Norbert Sailer Khuepach.

Prema ranije objavljenom financijskom izvješću, Luka Rijeka d.d. ostvarila je u prošloj godini bruto dobit od gotovo 77 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego godinu prije kada je tvrtka imala gubitak od gotovo 28 milijuna kuna.

Krajem veljače objavljeno je i konsolidirano izvješće za grupu Luka Rijeka, u kojoj su uz matičnu tvrtku i tri tvrtke u njenom stopostotnom vlasništvu, a Luka Rijeka je vlasnik i 49 posto udjela u tvrtki Jadranska vrata, koja upravlja kontejnerskim terminalom Brajdica.

Grupa Luka Rijeka je lani ostvarila ukupne prihode od 279,6 milijuna kuna, što je porast za 42 posto u odnosu na godinu prije, dok su rashodi rasli za devet posto, na 213,2 milijuna kuna. Grupa Luka Rijeka lani je ostvarila dobit od 66,4 milijuna kuna, znatno više nego 2021. godine, kada je dobit iznosila 126.515 kuna, pokazalo je konsolidirano izvješće.

Tagovi: Port Acquisitions, Luka Rijeka, OT Logistics, Antun Šagovac, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Zara mijenja svoju digitalnu platformu za online naručivanje
PROMJENE
Zara mijenja svoju digitalnu platformu za online naručivanje
MADRID - Španjolski lanac trgovina odjećom Zara planira proširiti digitalnu platformu za prodaju, popravak i darivanje rabljene odjeće na još 14 europskih zemalja, hvatajući korak s procvatom tržišta na Starom kontinentu.
Ledo će Zagorske štrukle proizvoditi u Srbiji
ODLUKE
Ledo će Zagorske štrukle proizvoditi u Srbiji
ZAGREB - Ledova linija za proizvodnju tijesta seli iz Zagreba na novu lokaciju u Srbiju, točnije u Frikom čiji je vlasnik također Nomad Foodsa, a zaposlenicima zagrebačke tjestare nude prelazak u pogone za proizvodnju sladoleda.
Ryanair zapošljava u Hrvatskoj, evo kakve uvjete nude
ZAPOŠLJAVANJE
Ryanair zapošljava u Hrvatskoj, evo kakve uvjete nude
ZAGREB - Irska niskobudžetna aviokompanija zapošljava i dogodine uvodi nove linije
Institut IGH potpisao ugovor sa HAC.im vrijedan 395.220 eura
POSLOVI
Institut IGH potpisao ugovor sa HAC.im vrijedan 395.220 eura
ZAGREB- Institut IGH d.d izvijestio je da je 6. prosinca 2023. potpisao ugovor sa HRVATSKE AUTOCESTE d.o.o. o pružanju usluga izrade projektne dokumentacije.
Badeco Adria postao vlasnik D-Logisticsa
AKVIZICIJE
Badeco Adria postao vlasnik D-Logisticsa
SARAJEVO - ruštvo Badeco Adria je vlasnik kompanije D-Logistic d.o.o..
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE