GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEO Boeinga prisiljen odstupiti

CEO Boeinga prisiljen odstupiti
ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 16:11
Autor: SEEbiz
SEATTLE - Izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun odstupit će s dužnosti krajem 2024. u sklopu opsežne promjene menadžmenta posrnulog zrakoplovnog diva.

Larry Kellner, predsjednik uprave, također daje ostavku i neće se kandidirati za ponovni izbor na godišnjoj skupštini Boeinga u svibnju. Na čelu će ga naslijediti Steve Mollenkopf, koji je direktor Boeinga od 2020. i bivši je izvršni direktor Qualcomma. Mollenkopf će predvoditi odbor u odabiru novog izvršnog direktora, rekao je Boeing.

A Stan Deal, predsjednik i izvršni direktor Boeing Commercial Airplanes, odmah napušta tvrtku. Na njegov posao prelazi Stephanie Pope, koja je nedavno postala glavna operativna direktorica Boeinga nakon što je prethodno vodila Boeing Global Services.

Odlasci dolaze jer zrakoplovni prijevoznici i regulatori sve više pozivaju na velike promjene u tvrtki nakon niza nedostataka u kvaliteti i proizvodnji na Boeingovim zrakoplovima. Provjera se pojačala nakon nesreće 5. siječnja, kada je čep na vratima izletio iz gotovo novog Boeinga 737 Maxa 9 minuta u zrakoplovu Alaska Airlinesa.

"Kao što svi znate, nesreća na letu 1282 Alaska Airlinesa bila je prekretnica za Boeing", napisao je Calhoun zaposlenicima u ponedjeljak. “Moramo nastaviti odgovarati na ovu nesreću s poniznošću i potpunom transparentnošću. Također moramo usaditi potpunu predanost sigurnosti i kvaliteti na svakoj razini naše tvrtke.

“Oči svijeta uprte su u nas i znam da ćemo ovaj trenutak proći kroz bolju tvrtku, nadovezujući se na sva saznanja koja smo prikupili dok smo zajedno radili na obnovi Boeinga tijekom proteklih godina”, napisao je.

Calhoun je u intervjuu za CNBC u ponedjeljak rekao da je odluka o ostavci bila "100%" njegova.

"Imamo još jednu planinu na koju se moramo popeti", rekao je Calhoun. “Nemojmo izbjegavati poziv na akciju. Nemojmo izbjegavati promjene koje moramo napraviti u našoj tvornici. Nemojmo izbjegavati potrebu da malo usporimo i pustimo da lanac opskrbe sustigne.”

Calhoun je imenovan na čelnu dužnost krajem 2019., a preuzeo je čelo Boeinga početkom 2020. nakon što je tvrtka smijenila svog prethodnog izvršnog direktora, Dennisa Muilenburga, zbog njegova rješavanja posljedica dva smrtonosna pada 737 Maxa.

Calhoun je mjesecima obećavao investitorima, klijentima zrakoplovnih kompanija i široj javnosti da će Boeing staviti pod kontrolu svoje bezbrojne probleme s kvalitetom. Savezna uprava za zrakoplovstvo pojačala je nadzor nad Boeingom, a administrator agencije Mike Whitaker nakon nesreće Alaska Airlinesa rekao je da će Boeingu biti zabranjeno povećanje proizvodnje 737 sve dok FAA ne bude zadovoljna kontrolom kvalitete tvrtke.

Boeingovi proizvodni problemi odgodili su isporuke novih zrakoplova kupcima i omeli planove rasta. Izvršni direktori nekih od najvećih kupaca tvrtke, uključujući United Airlines, Southwest Airlines i American Airlines, javno su se žalili na kašnjenja.

Ryanair, Boeingov najveći zračni korisnik u Europi, rekao je u ponedjeljak u priopćenju da pozdravlja promjene uprave.

Tagovi: Boeing, calhoun, kellner, Mollenkopf, ryanair
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE