GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Carlsberg: Pandemijska ograničenja spustila godišnje prihode

Carlsberg: Pandemijska ograničenja spustila godišnje prihode
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2021 / 13:07
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danski pivar Carlsberg izvijestio je u petak o padu prihoda u pandemijskoj 2020. godini, a ove godine očekuje bolje rezultate na vrhuncu ljetne sezone, predviđajući da će dotada biti ukinuta većina protupandemijskih ograničenja.

U četvrtom tromjesečju 2020. prihodi su mu pali 13,2 posto, na 12,5 milijardi danskih kruna (2,01 milijardu dolara).

U cijeloj 2020. godini organski su prihodi Carlsberga pali 8,4 posto, na najnižu razinu od 2007. godine. Obujam prodaje smanjen je 3,8 posto.

Prodaja u barovima, restoranima i noćnim klubovima potonula je više od 20 posto zbog mjera zaključavanja kojima su vlade suzbijale širenje koronavirusa.

Prodaja u trgovinama porasla je pak oko pet posto.

Godišnja operativna dobit smanjila se blagih 3,1 posto, na 9,7 milijardi kruna, uglavnom zahvaljujući potpori najvećeg tržišta, zapadne Europe, a rast su bilježili i u Aziji i u istočnoj Europi.

Kompanija je smanjila troškove putovanja, zabave i oglašavanja i operativna marža porasla je prošle godine na 16,6 posto, s 15,9 posto u godini ranije.

U prvom tromjesečju 2021. ponovo očekuju izazove, prema riječima izvršnog direktora Ceesa 't Harta, a drugo bi tromjesečje trebalo donijeti postupno poboljšanje jer u kompaniji smatraju da će većina ograničenja biti ukinuta do ljeta.

"Iako pandemija još nije iza nas i ne znamo koliko će dugo ostati izazov u 2021. godini, vjerujemo da će Carlsberg iz krize izaći jači. Smjernice koje objavljujemo šire su nego inače jer odražavaju neizvjesnost", dodao je.

U 2021. treći po veličini svjetski pivar, nakon Heinekena i Anheusera Busch Inbeva, očekuje rast operativne dobiti između tri i 10 posto.

Carlsberg će predložiti isplatu dividende za 2020. od 22 krune po dionici, pet posto višu nego za godinu ranije, i pokrenuti program otkupa dionica od 750 milijuna koji će trajati do 23. travnja.

Tagovi: Carlsberg, prodaja piva, pivari, lockdown
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE