GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodski pretovar u Luci Bar značajno manji od planiranog

Brodski pretovar u Luci Bar značajno manji od planiranog
PODBAČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2023 / 10:49
Autor: SEEbiz
BAR - U Luci Bar je u prvoj polovini godine pretovareno ukupno 779,65 hiljada tona tereta, što je 26 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, kada je brodski pretovar iznosio 1,05 miliona tona.

“Biznis planom za ovu godinu je za prvih šest mjeseci bio planiran brodski pretovar od 1,08 miliona tona, pa je ostvarenje manje 28 odsto”, navodi se u izvještaju menadžmenta o poslovanju za prvih pola godine.

Od ukupno pretovarenih 779,65 hiljada tona, na rasute terete se odnosi 614,23 hiljade tona, na tečne 114,3 hiljade tona, a na generalne terete 51,11 hiljada tona.

Iz preduzeća su naveli da ohrabruje pretovar nove robe, odnosno robe koja nije bila pretovarena u uporednom periodu prošle godine.

To su kod rasutih tereta ugalj i so, a kod generalnih tereta, granit, aluminijski bileti i magnezit.

Kada je u pitanju poslovanje Luke Bar, u prvih šest mjeseci ostvaren je gubitak od 2,42 hiljade eura, dok je u istom periodu prošle godine ostvarena dobit od 5,24 miliona eura.

“Osim smanjenja prihoda za 4,8 miliona eura, ili 40 odsto, na gubitak u prvom polugodištu značajno su uticali i povećani troškovi poslovanja u odnosu na uporedni period i to troškovi ostalih usluga (Dekra), troškovi amortizacije, otpis potraživanja od kupaca indirektnom metodom preko 12 mjeseci, troškovi materijala i troškovi transportnih usluga”, objasnili su iz kompanije.

Tagovi: Luka Bar
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
STEČAJEVI
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
BERLIN - U njemačkom gospodarstvu sve je više slučajeva velikih bankrota, pokazalo je istraživanje osiguravajuće kuće za kredite Allianz Trade.
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
LEtOVI
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
SARAJEVO - Niskotarifna zrakoplovna tvrtka Ryanair odlučila je uvrstiti Sarajevo na popis destinacija s kojih će naredne godine obavljati letove a njegov izravni konkurent WizzAir povećat će broj linija s glavnim gradom BiH.
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
POTEZI
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
BERLIN - Francuski proizvođač guma Michelin danas je najavio zatvaranje dviju tvornica u Njemačkoj, zbog čega će više od 1500 ljudi ostati bez posla. Kako objašnjava francuska novinska agencija AFP, glavni razlozi su sve veći troškovi i sve jača konkurencija zemalja s jeftinijom radnom snagom.
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
U PLUSU
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
LONDON - Britanski zrakoplovni prijevoznik Easyjet vratio se na dobit nakon tri godine u prošloj poslovnoj godini, koja za tvrtku završava krajem rujna.
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
INVESTICIJE
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
ZAGREB – Mplus Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) ostvarila je značajan iskorak u razvoju svoje Business Process Outsourcing (BPO) poslovne vertikale potpisivanjem ugovora o ulaganju 60 milijuna eura vrijedne investicije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - podložno regulatornim odobrenjima nadležnih vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE