GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodosplit: Sve je plaćeno, podmeće nam bivši poslovni partner

Brodosplit: Sve je plaćeno, podmeće nam bivši poslovni partner
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 14:19
Autor: SEEbiz / tportal
SPLIT - Brod za kružna putovanja opisan kao 'najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima', izgrađen u Brodosplitu i nazvan 'Golden Horizon', prisilno je zaustavljen od strane britanskih vlasti u luci Dover na zahtjev tvrtke 'Star Clippers' kao originalnog naručitelja, i to zbog neplaćenih financijskih obveza - objavila je u petak Slobodna Dalmacija.

Iz splitskog škvera odgovorili su žestokim napadom na ovaj medij i tvrdnjom da su izloženi dvogodišnjim pritiscima i ucjenama od strane ove monegaške tvrtke.

Samom brodu, tvrde, nakon 'zlonamjernog i piratskog' zaustavljanja skinute su sve hipoteke i on je nastavio slobodno ploviti.

Informacije o zaustavljanju golemog jedrenjaka, originalno procijenjenog na 67 milijuna eura, za splitski dnevnik potvrdili su u tvrtki 'Star Clippers'. Naveli su da za to postoji sudski nalog jer je 'unatoč nekoliko pokušaja naplate Brodosplit odbio dobrovoljno ispuniti svoje financijske obveze'. Pozivaju se na arbitražu provedenu u Nizozemskoj po kojoj splitski škver vlasniku ove tvrtke Ericu Krafftu ima isplatiti 13 milijuna eura, piše tportal.

Kako je na brodu upisana hipoteka od šest milijuna eura, njegov vlasnik po istim tvrdnjama ima platiti još 7 milijuna eura. A sadašnji vlasnik je, otkrila je također Slobodna Dalmacija, zapravo tvrtka 'XB Ahts Hero Shipping' s Maršalovih Otoka, čija direktorica je Vedrana Debeljak ujedno sestra Tomislava Debeljaka, vlasnika 'Brodosplita' i 'DIV Grupe'.

Četverodnevni aranžman na njemu stoji oko 11 tisuća kuna po osobi.

Iz Brodosplita su reagirali iznimno žestoko, prozvavši pisanje splitskog dnevnika 'senzacionalističkim, nepotpunim i pristranim', čak tvrdeći da se 'otvoreno stavio na stranu bivšeg poslovnog partnera' u želji da se ovaj škver financijski baci na koljena. Medijima su poslali dokument koji navodno dokazuje potpuno suprotno stanje stvari.

'Naš bivši partner koristio je sva raspoloživa (pa i slobodna) sredstva kako bi nas doveo u situaciju da smo prisiljeni njemu isporučiti brod - ali prema njegovim uvjetima. Nije uspio, a i arbitraža je odbila taj njegov zahtjev. Da apsurd bude veći, preko tog istog medija koji mu se stavio na raspolaganje, naš bivši poslovni partner pokušao je u javnosti stvoriti dojam da je pobijedio na arbitraži - istoj onoj koja je odbila njegov zahtjev da mu se isporuči jedrenjak', između ostalog objašnjavaju u Brodosplitu. Tvrde da je optužba o izbjegavanju ispunjenja financijskih obveza 'čista laž'.

'Brodosplit je još u srpnju 2019. godine prvi put ponudio plaćanje za takozvani 'buyers supply' Star Clippersu za isporučeno s njihove strane, jedrilje i jarbole, međutim oni su to kao i više puta kasnije odbili, o čemu postoji vjerodostojna dokumentacija. Ucjenjivali su nas i tražili znatno više od iznosa vrijednosti isporučene opreme, znatno više od iznosa hipoteke, ali i znatno više nego što je arbitraža utvrdila da ta njihova isporuka vrijedi. A to su sve radili kako ne bi nakon plaćanja skinuli hipoteku - da bi jednom mogli napraviti ovo što su jučer napravili, arestirati brod. Potpuno neosnovano i zločesto, mogli bismo reći i piratski', tvrde u splitskom brodogradilištu.

Medijima su dostavili dokument iz srpnja 2019. godine u kojemu tvrtki 'Star Clippers' pismeno nude plaćanje 6 milijuna eura za skidanje hipoteke.

'I početkom srpnja vlasnik broda Golden Horizon nudio je Star Clippersu isplatu njegove tražbine prema Brodosplitu koja je bila osigurana hipotekom na tom brodu, uz uvjet propisan hrvatskim zakonom, da Star Clippers dopusti brisanje hipoteke na tom brodu u zamjenu za plaćanje. Kao što je tu isplatu u više navrata počevši u 2019. godine nudio Star Clippersu i sam Brodosplit, ali je ovaj to odbijao', navode dalje u Brodosplitu.

Potom objašnjavaju da je prošlog tjedna Brodosplitova tvrtka sa sjedištem na Maršalovim Otocima zatražila otvaranje sudskog depozitnog računa za plaćanje spomenutih šest milijuna eura, to je dopušteno ove srijede i taman kad su htjeli uplatiti novac - Krafftova tvrtka zaustavila je brod u Engleskoj.

'Ovo je bio samo nastavak, ali zadnji, Star Clippersovog pritiska na Brodosplit i pokušaja širenja negativne marketinške slike o Golden Horizonu. Važno je napomenuti da je dosadašnjem sporu s Brodosplitom Star Clippers je blokirao operiranje broda skoro dvije godine te je vlasnik broda Golden Horizona pokrenuo sudske postupke za naknadu štete i na tragu toga je sud u Nizozemskoj donio odluku o blokadi računa Star Clippersa u visini 23 milijuna eura. Protiv Star Clippersa vlasnik broda vodi parnicu za naknadu štete na Bahamima. Također je pokrenut postupak za kazneni progon odgovornih osoba u Star Clippersu zbog prevare i nepoštivanja odluka suda u Francuskoj', zaključuju u Brodosplitu.

Bilo da je brod blokiran zbog toga što se izbjegavalo plaćanje dugova, ili se to dogodilo zbog 'pritisaka, ucjena i zločestoće', rezultat je po tvrdnjama iz Debeljakove tvrtke povoljan: jedrenjak više nema nikakvih hipoteka, pušten je i 'može potpuno slobodno operirati svim morima svijeta'.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, Golden Horizon, Star Clippers
PROČITAJ I OVO
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
RESTORANI
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
BEOGRAD - Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice listopada.
Uprava Luke Koper sporazumno podnosi ostavku
ODLAZAK
Uprava Luke Koper sporazumno podnosi ostavku
KOPER - Uprava i Nadzorni odbor Luke Koper danas su sklopili sporazum prema kojem Uprava na čelu s Dimitrijem Zadelom podnosi ostavku. Zadelu i članovima uprave Metodu Podkrižniku i Irmi Gubanec prestaje mandat 15. studenog, rekao je nakon izvanredne sjednice nadzornog odbora njegov predsjednik Franci Matoz.
EMA neće odobriti Sputnjik V ove godine
ZABRANE
EMA neće odobriti Sputnjik V ove godine
ZAGREB – Europska agencija za lijekove (EMA) odluku o odobrenju Sputnjika V, ruskog cjepiva protiv koronavirusa, donijet će najranije u prvom kvartalu 2022. jer još uvijek nema dovoljno podataka, rekao je u četvrtak izvor upućen u to pitanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE