GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodosplit na mukama: U opasnosti 1.000 radnih mjesta

Brodosplit na mukama: U opasnosti 1.000 radnih mjesta
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2022 / 17:36
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Teško je već i zbrajati, i pisati, a kako li je tek proživljavati: najmanje 23 tvrtke iz škverskog kombinata Tomislava Debeljaka dozrelo je za stečaj.

Fina je nadležnim trgovačkim sudovima uputila prijedloge za pokretanje stečajnog postupka nad tim društvima iz istog razloga - blokirani su dulje od 120 dana jer ne plaćaju dospjele račune. Vjerovnicima, dobavljačima, državi...

Nije to novost, objavljivali smo i dosad, sve u kvartalnim ciklusima insolventnosti "Brodosplitovih" poduzeća. Ili onih povezanih. Nekada i češće. Prošli put početkom prosinca: tada ih je bilo četrnaest pred bankrotom.

Svakako, zaključno s devetim danom veljače, stečajni ponor mogao bi progutati barem 23 škverska poduzeća, koja dulje od četiri mjeseca partnerima duguju gotovo 30 milijuna kuna, a zapošljavaju blizu tisuću radnika, od 1500 ukupno zaposlenih u škverskoj grupi. Drugim riječima - gotovo dvije trećine radnika strepi od bankrota i za radno mjesto, piše Slobodna Dalmacija.

Kako su nam rekli na Trgovačkom sudu u Splitu, nadležnom za 22 od 23 postupka - taj jedan se još od studenog prošle godine vodi u šibenskoj ispostavi zadarskog Trgovačkog suda, a tiče se tvrtke "Efficient Powerful Successful" iz Knina, koja škver opskrbljuje stranim radnicima i čiji nepodmireni dugovi iznose 3,8 milijuna kuna - prema odredbama Stečajnog zakona, "sud će odrediti ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka najkasnije u roku od 60 dana od podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka".

"Navedeni rok instruktivne je naravi", navodi Trgovački sud.

Kažu da je prvi Finin prijedlog zaprimljen još 16. studenoga 2021. godine, "a do danas nije zakazano niti jedno ročište i to zbog novog vala pandemije koronavirusa".

Evo kako to objašnjavaju:

"Na ročištima se očekuje veći broj osoba, a najveće naše sudnice po sadašnjim COVID mjerama mogu primiti najviše jedanaest osoba. Valja pretpostaviti da bi se ročišta mogla zakazati u ožujku, tj. po popuštanju COVID mjera."


Sa suda su nam službeno potvrdili i sljedeće:

"Ni u jednom od navedenih društava još nije imenovan privremeni stečajni upravitelj."

A prvi prijedlozi iz Financijske agencije stigli su na sud prije osamdeset dana.

Treba reći i da u "Brodosplitovim poslovnim izvještajima" - a posljednji je objavljen ljetos i odnosi se na 2020. godinu - stoji kako Grupa broji pedesetak tvrtki kćeri i dvadesetak tvrtki unučadi. Potonja društva osnovala je "Brodosplit plovidba" i razasuta su po širokom svijetu, uglavnom u poreznim oazama poput Maršalovih Otoka u Tihom oceanu.

Debeljakove škverske tvrtke nije lako pratiti. Već smo pisali: jedne se gase, druge osnivaju, treće priključuju drugima ili mijenjaju nazive. Primjerice, do nedavno je velika većina njih u imenu imalo pojam "Brodosplit" i dodatak koji pobliže govori čime se društvo bavi. Onda su preimenovane - izgubile su riječ koja ih sve povezuje i olakšava pretrage.

Ali, evo primjera poduzeća zrelih za stečaj, počevši od najdulje blokiranih:

Fina je za "Čišćenje objekata" podnijela sudu stečajni prijedlog još 12. studenog 2021. godine radi neplaćenog duga od gotovo 790.000 kuna. Društvo broji 52 zaposlena. Istog dana, "Opremanje plovnih objekata" dugovalo je 3,95 milijuna kuna neprekidno dulje od 120 dana, a zapošljavali su dvadeset radnika.

Tvrtka "Oblaganje", također predložena za stečajni postupak, koji dan kasnije, blokirana je na 270.000 kuna i broji 23 djelatnika. "Boja-trup", od 17. studenog, duguje 1,3 milijuna kuna, pa "Brodosplit montaža", 5,3 milijuna kuna, 142 zaposlena; "Brodosplit čelik", 5,1 milijun kuna; "Skelarski radovi", od početka prosinca, 705.000 kuna, 33 zaposlena; "Optimizacija i ekologija", 803.000 kuna, 21 radnik; "Brodosplit trgovina", 719.000 kuna, 40 zaposlenih.

Pa još iz prosinca: "Strojna obrada materijala", blokirana na 607.000 kuna i s 36 zaposlenih; "Privremena energetika", 472.000 kuna, ali društvo je u međuvremenu brisano iz sudskog registra. Slijede "Transportna sredstva", 540.000 kuna duga i 49 zaposlenika; "Trup inženjering", 840.000 kuna, 69 zaposlenih; "Nerazorna ispitivanja", 276.000 kuna, pet radnika.

Na Staru godinu, 31. prosinca, "Održavanje strojeva" s nepodmirenim dospjelim računima od blizu 700.000 kuna i s 57 radnika.

A od početka 2022. godine: "Brodograđevni institut", 98.000 kuna, troje zaposlenih; "Izrada alata", 177.000 nepodmirenih kuna, 19 zaposlenika; "Zaštita trupa od korozije", 840.000 kuna, 10 zaposlenih; "Brodosplit računovodstvo i financije", 428.000 kuna, 24 djelatnika; "Cjevarska izrada", 125.000 kuna i sedmero radnika.

Onda još "Tvornica dizel motora", 477.000 kuna, dvoje zaposlenih, i na koncu "Brodska i ostala oprema", 18. siječnja 2022. godine, 145.000 kuna teška blokada i strepnja troje radnika.

Dosad se događalo da Debeljak u nekom trenutku, gotovo već na rubu, na vratima stečjanog limba, ipak podmiri račune, što sigurno i sada svi priželjkuju.

Evo i "Brodosplitova" odgovora:

"Preuzeli smo 'Brodosplit' u privatizacijskom procesu, promijenili poslovni model, uspostavili profitabilno poslovanje, održali proizvodnju, napravili iskorak prema brodovima veće dodane vrijednosti i imamo planove za budućnost. Prilikom preuzimanja iz socijalnih razloga prihvatili smo obvezu pet godina nakon preuzimanja (do ožujka 2018.) imati barem 2000 zaposlenih, usprkos mišljenju Europske komisije da je to nepotrebno i da nije u skladu s direktivom o tržišnom natjecanju. To nam ne osigurava iste uvjete poslovanja kao svjetskim škverovima.
Također, gotovo svi oni imaju samo svoju infrastrukturu, management, inženjering, tehnologiju, kvalitetu, a sva kooperacija (radnici koji grade brod i prateće usluge) je vanjska. Mi smo zadržali svojih 2000 radnika.
Jedan od razloga zašto 'Brodosplit' ima toliko vlastitih poduzeća je i taj što smo htjeli da ona samostalno pružaju usluge i izvan škvera. Da budu na tržištu i postanu održivija.
Danas, devet godina poslije i u vrijeme pada prihoda zbog pandemije, i dalje želimo zadržati zaposlenike uz pomoć Vladine mjere skraćenog radnog vremena.
Dio potpora smo dobili, dio čekamo i ne znamo zašto kasne, a dio nam nije isplaćen jer su neka od društava u blokadi, a blokadama je doprinijelo i kašnjenje potpora po mjeri skraćenog radnog vremena. Naši zaposlenici su u kontaktu s djelatnicima HZZO-a i Porezne uprave, te radimo na rješavanju problema. Nadamo se uplati potpore.
U dvadeset pandemijskih mjeseci samo smo zaposlenicima u Hrvatskoj isplatili oko 600 milijuna kuna plaća, tako da je tih 20 milijuna kuna potpora svega 3,3 posto troška plaća.
Istovremeno, naš ukupni dug blokiranih društava po pitanju poreza i doprinosa iznosi otprilike isto 20 milijuna kuna, no prebijanje tih stavki nije dozvoljeno. Osim toga, imamo i potraživanje od države za krivo ovršene koncesijske naknade, koje su nam naplaćene, a nisu dio našeg restrukturiranja. Nastale su prije, iako je izjavom države, svih ministarstava i uprava potvrđeno da - sukladno odobrenom planu restrukturiranja - nema dugova prema državi.
To se rješava već devet godina. Ponudili smo da ćemo tim potraživanjem prebiti navedeni dug i odustati od prava za naknadom krivo ovršenih sredstava, kao i ostalih prava iz programa i ugovora o restrukturiranju u vrijednosti (s kamatama) oko 200 milijuna kuna.
Naglašavamo kako je 'Brodosplit' od države dobio potporu za restrukturiranje samo u iznosu starih gubitaka, prije preuzimanja, i da je, uspoređujući s riječkim '3. majem' dobio dvije milijarde kuna lošiju poziciju. Kasnije je pulski 'Uljanik' uništio '3. maj'.
'DIV Grupa' ima cijeli niz aktivnih projekata, brodograđevnih i građevinskih. Naprimjer: projekti izgradnje prilaznih cesta i mostova Pelješkom mostu (čeličnog dijela gornjeg ustroja vijadukta Prapratno, čelične konstrukcije mosta Ston), izgradnje pruge Dugo Selo - Križevci, rekonstrukcije križanja Širina u Solinu, gradnja obalnih ophodnih brodova za MORH, te isporuke kolosiječnog pribora i vijaka po javnim natječajima i okvirnim sporazumima.
Nakon godina restrukturiranja možemo reći da smo dosta postigli - od običnih brodova za sipki teret i tankera došli smo na razinu gradnje visoko sofisticiranih kruzera polarne klase, kao vodeći u svijetu!"

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE