GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

British American Tobacco suočen s tužbom zbog dječjeg rada

British American Tobacco suočen s tužbom zbog dječjeg rada
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 15:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Duhanski div British American Tobacco (BAT) i britanski Imperial Brands profitirali su od dječjeg rada, eksploatacije i opasnih uvjeta rada na plantažama duhana u Malaviju, prema tužbi pokrenutoj nakon istrage britanskog Guardiana.

Kompanije su prema sudskim dokumentima optužene za "raširenu upotrebu nezakonitog dječjeg i prisilnog rada, sustavno izlaganje ranjivih i siromašnih odraslih i djece izuzetno opasnim uvjetima rada, uz minimalnu zaštitu od industrijskih nesreća, ozljeda i bolesti“, piše Guardian.

Tužbu je pred visokim sudom u Londonu podnijela odvjetnička tvrtka Leigh Day.

BAT i Imperial prošle su godine ostvarili ukupno 12,5 milijardi funti dobiti a prema dokumentima trebali bi obeštetiti ukupno 7.020 djece i odraslih angažiranih u lancima opskrbe, navodi britanski list u izvješću objavljenom krajem prošlog tjedna.

Duhanska je industrija prema tvrdnjama odvjetničke tvrtke strukturirana tako da multinacionalnim duhanskim kompanijama daje privid odvojenosti od uvjeta rada na plantažama duhana.

Kompanije poput BAT-a i Imperiala kupuju lišće duhana preko trgovaca koji ih nabavljaju od poljoprivrednika, objašnjava Guardian.

Zastupnici tužitelja tvrde da su te dvije tvrtke znale kakvi su uvjeti rada na plantažama u Malaviju.

Guardian je u istrazi 2018. utvrdio da su uzgajivači duhana izloženi trovanju nikotinom, otrovnim pesticidima i teškim vremenskim prilikama tijekom intenzivnih radnih smjena, i to na područjima na kojima radi do 63 posto djece.

„BAT vrlo ozbiljno shvaća ljudska prava i očekuje da ih poštuju i podržavaju svi zaposlenici i dobavljači“, rekao je glasnogovornik BAT-a za Guardian.

Dodao je i da "ne bi bilo primjereno" da komentiraju pojedinosti tužbe, s obzirom na mogući budući sudski proces".

"Dječji rad još je uvijek značajan rizik za naš lanac nabave lišća duhana, koji kontinirano pratimo i suzbijamo", stoji u tekstu na internetskoj stranici BAT-a.

"BAT ne odobrava dječji rad i definirali smo zahtjeve za sve naše dobavljače kako bismo bili sigurni da njihov rad ne uključuje eksploataciju dječjeg rada", navode.

U ovom su mjesecu najavili da im je cilj do 2025. ukinuti dječji rad u poljoprivrednom lancu nabave.

Tagovi: British American Tobacco, Imperial Brands, dječji rad
PROČITAJ I OVO
Zaposlenici New York Timesa obustavljaju rad zbog propalih pregovora o ugovorima
ŠTRAJK
Zaposlenici New York Timesa obustavljaju rad zbog propalih pregovora o ugovorima
NEW YORK - Više od 1100 zaposlenika-članova sindikata New York Timesa obustavit će u četvrtak rad na jedan dan nakon što nisu uspjeli pregovori s izdavačem tih novina o "cjelovitom i pravednom ugovoru", priopćio je sindikat .
Fortenova na skupštini potvrdila promjene u Upravi Mercatora
PROMJENE
Fortenova na skupštini potvrdila promjene u Upravi Mercatora
LJUBLJANA - Fortenova grupa je na glavnoj skupštini Mercatora, kao jedini vlasnik, potvrdila promjene u Upravi ovog trgovačkog društva.
Mate Štetić novi član Uprave Atlantic Grupe
KARIJERE
Mate Štetić novi član Uprave Atlantic Grupe
ZAGREB - Na sjednici Nadzornog odbora Atlantic Grupe d.d., održanoj 06. i 07. prosinca 2022, Nadzorni odbor je donio odluku o imenovanju Mate Štetića za člana Uprave Atlantic Grupe d.d., s početkom mandata 08. prosinca 2022., u trajanju od 3 godine.
HRT-ova pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno
PRISTOJBA
HRT-ova pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno
ZAGREB - Visina mjesečne radiotelevizijske pristojbe za iduću godinu utvrđena je u dosadašnjem iznosu od 80 kuna, odnosno 10,62 eura, potvrđeno je Hini u srijedu s Hrvatske radiotelevizije (HRT).
NO Valamara odobrio investicije za 2023. godinu
INVESTICIJE
NO Valamara odobrio investicije za 2023. godinu
POREČ - Jučer, 6. prosinca 2022. godine, Nadzorni odbor Valamar Riviere je odobrio Poslovni plan (Budget) za 2023. godinu koji uključuje i kapitalne investicije u planiranom iznosu od 25,95 milijuna EUR-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE