GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanija: Šefovi najvećih tvrtki plaćeni 118 puta više od radnika

Britanija: Šefovi najvećih tvrtki plaćeni 118 puta više od radnika
NEJEDNAKOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2023 / 08:47
Autor: SEEbiz
LONDON - Plaće rukovoditelja u najvećim uvrštenim tvrtkama u Velikoj Britaniji prošle su godine porasle za 16 posto. Prosječni glavni izvršni direktor tvrtke uvrštene u indeks FTSE 100 bio je 118 puta više plaćen od prosječnog stalno zaposlenog radnika na Otoku, godinu dana ranije, primjerice, 108 puta više, objavio je nezavisni think-tank High Pay Center prije nekoliko dana.

Najplaćeniji izvršni direktor farmaceutske tvrtke AstraZeneca Pascal Soriot. Zaradio je 16,85 milijuna funti (19,68 milijuna eura). Slijedi Charles Woodburn iz proizvođača vojne opreme BAE Systems s 10,69 milijuna funti (12,48 milijuna eura), prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Prosječna plaća direktora kompanija uvrštenih u FTSE 100 u Velikoj Britaniji porasla je prošle godine s 3,38 milijuna funti (3,95 milijuna eura) na 3,91 milijun funti (4,57 milijuna eura), pokazalo je istraživanje.

Velika Britanija postala je "zemlja grotesknih ekstrema", saznanja su popratili i sindikati. "Dok su proračuni milijuna obitelji osiromašeni visokom inflacijom, gradski rukovoditelji uživaju u ogromnim povišicama plaća", rekao je glavni tajnik Kongresa sindikata Paul Nowak.

Prema službenim podacima, plaće radnika na Otoku u tromjesečju do lipnja nominalno su porasle 7,8 posto na godišnjoj razini, a realno samo 0,6 posto.

Veliku Britaniju u posljednjih godinu dana potresaju brojni štrajkovi zbog visokih troškova života - troškovi stanovanja te cijene hrane i grijanja skočili su u nebo. Na ulice su izašli praktički svi, od vozača hitne pomoći i liječnika do odvjetnika i učitelja.

Godišnja inflacija tamo je u srpnju iznosila 6,8 posto, au lipnju 7,9 posto. Nekoliko mjeseci bila je na najvišoj razini među zemljama skupine G7.

Tagovi: bRITANIJA, NEJEDNAKOST, PLAĆE, RAZLIKE U PLAĆAMA
PROČITAJ I OVO
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE