GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boxmark zatvara pogon u Gornjoj Vrbi, bez posla ostaje 259 radnika

Boxmark zatvara pogon u Gornjoj Vrbi, bez posla ostaje 259 radnika
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2021 / 19:34
Autor: SEEbiz / Večernji list
SLAVONSKI BROD - Multinacionalna kompanija Boxmark Leather nakon šest godina obustavila je proizvodnju u svom pogonu u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda, a 259 zaposlenih radnika ostat će bez posla.

U pogonu u Gornjoj Vrbi trenutno se obavljaju samo još završni radovi vezani uz demontažu strojeva i opreme.

Kao glavni razlog za donošenje odluke o zatvaranju pogona u tvrtki navode poremećene opskrbne lance i nestašice komponenti za osobna vozila, prije svega čipova i poluvodiča, zbog čega je drastično smanjen obujam proizvodnje u automobilskoj industriji u 2021. godini nakon ionako vrlo loše 2020. godine uslijed pandemije Covida-19.

- Stanje dodatno pogoršava činjenica da pojedini dobavljači za automobilsku industriju, zbog niskih marži i nepokrivenosti troškova proizvodnje, propadaju pa se ni u 2022. godini ne očekuje primjetni oporavak. Stoga je odlučeno da se krajem studenog ove godine zatvori izdvojeni pogon u Gornjoj Vrbi, a u skladu s planom uravnoteženja proizvodnih kapaciteta s trenutnim i budućim potrebama tržišta, pri čemu će se „Boxmark Leather“ d.o.o. u budućnosti usredotočiti na programe s većom dodanom vrijednošću – odgovorio je Večernjem listu Marijan Batina iz General Executive Centra smještenog u Trnovcu Bartolovečkom.

Poručuju kako je donošenje odluke o zatvaranju izdvojenog pogona Gornja Vrba bilo iznimno teško, ali neizbježno, kako bi se provelo restrukturiranje poslovanja i time osiguralo i opstanak daljnjeg poslovanja.

Pogon kod Slavonskog Broda trenutno još zapošljava 148 radnika, koji su na otkaznom roku, ali nitko od njih nije prihvatio ponudu za nastavak radnog odnosa u drugim pogonima ove tvrtke u Hrvatskoj, u Trnovcu i Zlatar Bistrici. Jedan od razloga su, vjerojatno, i niske plaće.

Iz tvrtke poručuju i kako su, svjesni činjenice da će njihovi radnici primarno tražiti zaposlenje na području svojeg prebivališta, poslali dopis poslodavcima s područja Brodsko-posavske županije kojim ih obavještavaju o nastaloj situaciji te su interno objavili njihove oglase kako bi pomogli radnicima da brzo pronađu novo radno mjesto, a drugim poslodavcima olakšali potragu za dobrim i kvalitetnim radnicima.

- Svim radnicima, koji su obuhvaćeni postupkom kolektivnog viška radnika, bit će isplaćene otpremnine sukladno Zakonu o radu – poručio je Batina.

Na upit je li točna informacija koja se pojavila u nekim medijima da se pogon iz Gornje Vrbe seli u Bosnu i Hercegovinu, iz Boxmarka ističu kako je razlog zatvaranja tog pogona posljedica smanjenja obujma poslova koje pogađa sve tvrtke u automobilskoj industriji, a ne seljenje proizvodnje iz jedne zemlje u drugu.

- Paradoksalna je činjenica da u ovakvoj situaciji automobilska industrija ostvaruje rekordne dobitke dok se teret krize prenio na leđa njezinih dobavljača koje se bore za opstanak, pri čemu su posebno pogođene male i srednje velike tvrtke – kažu u tvrtki.

Austrijska tvrtka Boxmark Leather jedan je od najvećih svjetskih proizvođača kože, točnije kožnih navlaka za automobile, avione, brodove i kruzere, vlakove te kućni namještaj. Trenutno ima svoje proizvodne pogone u sedam zemalja, a godišnje njegovi radnici proizvedu oko 14.000 tisuća kvadratnih metara kožnih presvlaka.

Boxmark je u Hrvatsku stigao 2001. kada je otvorio prvi proizvodni pogon u Trnovcu Bartolovečkom. Danas u Hrvatskoj zapošljava oko 4000 zaposlenika i proizvodi kožne navlake za vodeće svjetske proizvođače iz automobilske industrije.

Tagovi: Boxmark Leather, Boxmark, Marijan Batina
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE