GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bosnalijek dobio EU GMP certifikat za novi pogon, omogućen izvoz svih proizvoda na tržište EU

   Bosnalijek dobio EU GMP certifikat za novi pogon, omogućen izvoz svih proizvoda na tržište EU
KVALITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 18:04
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d. Sarajevo uspješno je okončala proces dobijanja certifikata EU GMP za pogon proizvodnje tečnih i polučvrstih formi lijekova, koji je otvoren prošle godine.

Na ovaj način osigurano je da se u potpunosti može koristiti puni kapacitet novootvorenog pogona, u čiju izgradnju je investirano 50 miliona KM, a čiji maksimalan godišnji obim proizvodnje je 34 miliona pakovanja tečnih i polučvrstih formi lijekova, što je petostruko povećanje u odnosu na dosadašnje kapacitete.

Uspješnim certificiranjem novog pogona, cjelokupan proizvodni proces u Bosnalijeku usklađen je sa pravilima i smjernicama EU GMP, što znači da su ispunjeni uslovi da se svi proizvodi mogu plasirati na tržište Evropske unije.

Ovim je praktično zaokružen jedan značajan razvojni ciklus u kompaniji, s obzirom da od ranije Bosnalijek posjeduje slične certifikate koji mu osiguravaju izvoz na tržište zemalja na čak tri kontinenta.

Direktor društva Nedim Uzunović ističe kako će nakon dobijanja ovog certifikata veoma brzo uslijediti i prvi konkretni poslovi na tržištu Evropske unije, što će osigurati daljnju ekspanziju izvoza i razvoja kompanije, te otvaranje novih radnih mjesta.

"Dobijanjem ovog certifikata još jednom je potvrđeno kako su svi procesi unutar naše kompanije usklađeni sa najboljim svjetskim praksama i normama, te kako su svi naši proizvodi vrhunskog kvaliteta. Naš glavni prioritet jeste ispunjenje najviših očekivanja korisnika naših proizvoda, što osiguravamo kroz proizvodnju lijekova visoke efikasnosti, sigurnosti i kvaliteta, a što se još jednom potvrdilo dobijanjem ovog certifikata. Naše strateško opredjeljenje jeste da otvaramo nova izvozna tržišta i sada smo stvorili sve preduslove neophodne za izvoz u sve države Evropske unije i kada su u pitanju vlastiti proizvodi, ali i kada je u pitanju ugovorna proizvodnja i saradnja sa velikim svjetskim farmaceutskim kompanijama. Ponosni smo što je Bosnalijek jedan od vodećih izvoznika u BiH, a kada je u pitanju proizvodnja lijekova i najveći. Iznos od pola milijarde KM vrijednog izvoza u proteklih pet godina, uz kontinuiran rast vrijednosti izvoza svake godine, to najbolje oslikava", rekao je Uzunović.

Nakon uspješnog dobijanja EU GMP certifikata Bosnalijeku su širom otvorena vrata i za pokretanje postupka dobijanja potrebnih saglasnosti od američkog FDA-a, a na osnovu Dogovora o medusobnom priznavanju inspekcija proizvodnih pogona humanih lijekova između USA I EU, čime bi se stekli uslovi za ispunjavanje formalnih uslova za izvoz, ne samo u Sjedinjene Američke Države, već praktično sve države u svijetu.

Tagovi: Bosnalijek, EU GMP certifikat, Evropska unija, Nedim Uzunović
PROČITAJ I OVO
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
REFERENDUM
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
BERN - Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE