GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Borut Flander preuzima vodstvo Intereurope

Borut Flander preuzima vodstvo Intereurope
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2023 / 19:39
Autor: SEEbiz
KOPER - Nadzornici Intereurope na današnjoj su sjednici novim predsjednikom Uprave imenovali Boruta Flandru, kojem četverogodišnji mandat počinje 1. studenoga. Upoznati su i s poslovanjem u prvom polugodištu u kojem je koncern Intereuropa smanjio prihode od prodaje za tri posto, na 95 milijuna eura.

Najveći dio svoje poslovne karijere Flander je posvetio sveobuhvatnom strateškom restrukturiranju i poslovnom razvoju prodaje tvrtki u kojima je radio. Nedavno je bio direktor tvrtke Kovinoplastika Lož, objavila je Intereuropa putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

U upravi će se pridružiti zamjeniku predsjednika uprave Alešu Klavžaru i članici uprave, radničkoj direktorici Blanki Česnik Wolf. Na čelu Intereurope u 2022. bio je Damijan Vajs koji je početkom godine podnio ostavku na to mjesto. Iz Intereurope su tada najavili da će on tvrtku voditi najkasnije do 3. lipnja.

Nadzorni odbor upoznao se i s poslovanjem koncerna Intereuropa u prvom polugodištu ove godine. Kako objašnjavaju iz tvrtke, zaostajanje prodaje za usporedivim prošlogodišnjim rezultatima najvećim je dijelom posljedica normalizacije tržišta, odnosno pada cijena pomorskih i zrakoplovnih karata nakon završetka pandemije covida-19. Smanjena je prodaja usluga kopnenog i interkontinentalnog transporta, dok su poslovna područja logističkih rješenja i ostalih usluga povećala prihode.

Operativna dobit prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) iznosila je 8,2 milijuna eura, što je 11 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine. S 4,4 milijuna eura polugodišnja operativna dobit (EBIT) bila je pet posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit smanjena za 17 posto na 2,7 milijuna eura. Time je bila osam posto niža od planirane, na što su ponajviše utjecali viši troškovi financiranja, pojašnjavaju iz tvrtke.

Neto financijski dug grupe na kraju prvog polugodišta iznosio je 38,1 milijuna eura, što je 4,4 milijuna eura manje nego na kraju 2022. godine, a najvećim je dijelom rezultat smanjenja financijskih obveza.

Matična tvrtka Intereuropa u razdoblju od siječnja do lipnja ostvarila je 64,6 milijuna eura prihoda od prodaje, što je četiri posto manje nego u istom razdoblju lani. EBITDA je smanjena za jedan posto na 4,3 milijuna eura, a čista dobit za 22 posto na nešto manje od 2,1 milijun eura. Taj pad najvećim je dijelom posljedica viših troškova rada i lošijeg rezultata financiranja, navodi se u polugodišnjem izvješću o poslovanju.

Tagovi: Borut Flander, IntereuropA
PROČITAJ I OVO
Perutnina ide u zajedničko ulaganje s albanskim Balfinom
JOINT VENTURE
Perutnina ide u zajedničko ulaganje s albanskim Balfinom
MOSKVA - Ukrajinsko antimonopolsko povjerenstvo (AMCU) dalo je u četvrtak dozvolu slovenskom proizvođaču peradi Perutnina Ptuj d.o.o., ogranku ukrajinske agrobiznis grupe MHP, i albanskoj Balkan Finance Investment Group sh.p.k. (Balfin) za osnivanje zajedničkog poduzeća Perutnina Ptuj Albania sh.p.k., izvijestili su ukrajinski mediji pozivajući se na web stranicu regulatora.
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE