GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boeing u prvom tromjesečju s gubitkom od nekoliko stotina milijuna dolara

Boeing u prvom tromjesečju s gubitkom od nekoliko stotina milijuna dolara
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2023 / 19:52
Autor: SEEbiz
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario gubitak od 425 milijuna dolara (384,7 milijuna eura), dok je lani iznosio 1,2 milijarde dolara (1,09 milijardi eura). Prihodi tvrtke dosegnuli su 17,9 milijardi dolara (16,2 milijarde eura), što je 28 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, prihodi su još uvijek ispod razine prvog tromjesečja u godini prije koronavirusa 2019.

Na gubitak veći od očekivanog utjecali su problemi s kontrolom kvalitete koji su se odrazili na manje isporuke komercijalnih zrakoplova i rast troškova u obrambenom programu.

"Postižemo napredak kroz nedavne poremećaje u opskrbnom lancu i ostajemo optimistični u pogledu ciljeva koje smo postavili za ovu godinu i dugoročno", rekao je izvršni direktor Dave Calhoun kada su objavljeni rezultati.

Trenutačno je potražnja i dalje velika na njihovim glavnim tržištima, a također povećavaju ulaganja u unapređenje razvojnih programa i inoviranje strateških sposobnosti.

Boeingov program komercijalnih mlažnjaka u međuvremenu se suočava s raznim problemima u proizvodnji i kontroli kvalitete koji ograničavaju isporuke njegovih najprodavanijih zrakoplova 737 i 787.

Posljednji problem su poteškoće u osiguravanju opskrbe dijelovima za zrakoplove 737 max, što će produljiti rokove nadolazećih isporuka.

Istodobno, Boeing do kraja godine planira povećati proizvodnju zrakoplova 737 max na 38 zrakoplova mjesečno, što je sedam više od sadašnjeg broja. Ove godine, prema predviđanjima, trebalo bi biti isporučeno između 400 i 450 zrakoplova 737 Max te između 70 i 80 787 Dreamlinera, prenosi Reuters.

Objavljujući svoje kvartalne rezultate, tvrtka je također potvrdila planove za generiranje između 3 i 5 milijardi dolara slobodnog novčanog toka ove godine. Ove su najave posebno važne u svjetlu oporavka tvrtke od dva ozbiljna fatalna sudara 737 Maxa 2018. i 2019. godine.

Tagovi: Boeing, Airbus
PROČITAJ I OVO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
U Plivi dramatično smanjene plaće
PLAĆE
U Plivi dramatično smanjene plaće
ZAGREB - Najveća hrvatska farmaceutska kompanija, Pliva, zabilježila je, piše Danica.hr, prodaju od 730 milijuna eura, što je 11 posto više nego godinu prije, te profit od 80 milijuna eura, što je 28 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.
Glovo odlazi iz Slovenije
ODLAZAK
Glovo odlazi iz Slovenije
LJUBLJANA - Glovo, tvrtka za dostavu hrane i ostalih proizvoda na kućnu adresu, napušta slovensko tržište. Španjolska tvrtka nudit će uslugu dostave u Sloveniji do 10. svibnja do 22 sata.
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
RAST
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
PODGORICA - Kompanije koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MNSE10, ostvarile su na kraju prošle godine neto dobit od 108,7 miliona eura, pokazala je analiza Montenegroberze.
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE