GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bayer sa slabijim izgledima u 2023. zbog pada potražnje za herbicidima

Bayer sa slabijim izgledima u 2023. zbog pada potražnje za herbicidima
SLABIJI IZGLEDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2023 / 16:40
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Nakon što je krajem srpnja smanjio izglede poslovanja za ovu godinu, njemački Bayer objavio je detaljna financijska izvješća za drugo tromjesečje i prvo polugodište.

Prodaja je u tromjesečju pala 8,2 posto na 11,04 milijarde eura, dok je EBITDA prije posebnih stavki bila niža za kvartal i iznosila je 2,53 milijarde eura.

Glavni razlog slabijih rezultata ali i smanjenih očekivanja je agrokemijsko poslovanje za koje se zbog nižih cijena glifosata u tekućoj godini predviđa pad od pet posto, dok će prodaja u farmaceutskom segmentu vjerojatno ostati nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu, piše Momentum.

Bayer je ranije očekivao rast prodaje u agrokemijskom poslovanju od tri posto, no cijene proizvoda na bazi glifosata, nakon prošlogodišnjih rekordnih razina, ostale su neočekivano niske. To je utjecalo na vrlo slabe rezultate poslovanja s herbicidima, posebice na tržištima Sjeverne i Latinske Amerike.

Svjetla točka u ovoj diviziji bio je segment kukuruznog sjemena koji je zabilježio rast prodaje od 11 posto, čime je nadoknađena slabija potražnja za sjemenjem soje, pamuka i povrća.

ekskluzivnost. Povećana potražnja za lijekom protiv raka Bubeq i novim lijekom za bubrege Kerendia pomogla je ublažiti negativan utjecaj u drugom tromjesečju, ali je tvrtka također malo smanjila svoje izglede u ovom segmentu poslovanja.

Bayerov najmanji odjel koji uključuje suplemente i lijekove bez recepta (Consumer Health) ostao je najbrže rastući. Uprava tvrtke u ovom segmentu poslovanja zadržala je prognozu godišnjeg rasta od pet posto.

Sveukupno, u 2023. uprava tvrtke očekuje pad prodaje za 2-3 posto na 48,5-49,5 milijardi eura, dok se očekuje da će prilagođeni EBITDA biti u rasponu od 11,3-11,8 milijardi eura u usporedbi s ranijom prognozom od najmanje 12,5 milijardi eura.

Loše drugo tromjesečje predstavlja prvo izvješće novog menadžmenta za koje ulagači očekuju da će razdvojiti prilično različite odjele, a špekuliralo se i o odvajanju segmenta Consumer Health. Prethodna uprava, koja je tvrtku dovela u velike probleme preuzimanjem Monsanta 2018., oštro se protivila tim promjenama.

Bayerove dionice u današnjem su trgovanju zabilježile blagi pad na 52,2 eura, te su u blagom plusu u 2023. godini.

Tagovi: Bayer, herbicidi
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE