GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN pokrenuo postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane

AZTN pokrenuo postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane
POSTUPAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 13:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je izvijestila u petak da je pokrenula postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane (TSH) zbog indicija da su dogovarale otkupne cijene pšenice, pri čemu je provela i nenajavljenu pretragu njihovih poslovnih prostorija.

AZTN je 26. listopada ove godine po službenoj dužnosti pokrenulo postupak nad tim dvjema tvrtkama sa sjedištem u Čakovcu zbog postojanja indicija da su utvrđivanjem otkupnih cijena pšenice na mjerodavnom tržištu u razdoblju od 2020 do 2022. narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu članka 8. stavka 1. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN), navedeno je u objavi na internetskoj stranici AZTN-a.

Iz AZTN-a navode da su 12. srpnja 2022. zaprimili dopis Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, kojim je ukazano na sumnju o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel u 2022., unutar kojega se dogovaraju otkupne cijene pšenice.

Agencija je u okviru svojih ovlasti i nadležnosti provela prethodno ispitivanje stanja na mjerodavnom tržištu u svrhu utvrđivanja postoje li dostatne indicije za pokretanje postupka po službenoj dužnosti, a na temelju dostavljenih podataka i dokumentacije 17 otkupljivača pšenice o otkupu pšenice u Hrvatskoj za razdoblje od 2019. do 2022., AZTN je utvrdio kako jedino Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane u svojim otkupnim uvjetima, imaju potpuno identične otkupne cijene pšenice u svih pet klasa (premium, I., II., III. i IV.) u 2020., 2021. i 2022. godini, istaknuto je u priopćenju.

Također, sukladno svojim ovlastima, AZTN je proveo nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija navedenih poduzetnika zbog osnovane sumnje da se dokazi o narušavanju tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma nalaze u njihovim poslovnim prostorijama i/ili kod njihovih zaposlenika, dodaje se.

Iz AZTN-a napominju da se sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika koji djeluju na istoj razini proizvodnje odnosno distribucije, a imaju za cilj narušavanje tržišnog natjecanja između konkurenata, putem međusobnog utvrđivanja kupovnih ili prodajnih cijena, smatraju najtežim oblicima ograničavanja tržišnog natjecanja.

- Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka o tome jesu li Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma kojim su utvrđivane otkupne cijene pšenice, temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku, istaknuli su iz AZTN-a.

Tagovi: AZTN, Čakovečki mlibovi, Tvornica stočne hrane
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE