GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australija blokirala rudnik u blizini Velikog koraljnog grebena

Australija blokirala rudnik u blizini Velikog koraljnog grebena
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2023 / 17:23
Autor: SEEbiz
CANBERRA - Australska vlada objavila je danas da je blokirala planirani rudnik ugljena u Queenslandu jer bi ugrozio Veliki koraljni greben. Ekolozi su ovu odluku opisali kao povijesnu, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Prema planovima milijardera Clivea Palmera, rudnik bi trebao biti otvoren deset kilometara od grebena, priopćila je vlada, dodajući da bi to ugrozilo morsku floru i faunu te UNESCO-vu svjetsku baštinu, koja je već pogođena izbjeljivanjem koralja zbog vrućine u zadnjih godina.

"Odlučila sam da su štetni učinci na okoliš jednostavno preveliki", rekla je ministrica okoliša Tanya Plibersek u video izjavi, prenosi AFP. Rizik od onečišćenja i nepovratne štete na grebenu vrlo je stvaran, dodala je, ističući rizike za mrijestilišta riba i alge kojima se hrane morski sisavci poput dugonja.

Rekla je da je Savezna vlada primila 9000 javnih komentara o predloženom rudniku u Queenslandu u 10 radnih dana, a odgovori su bili velikom većinom protiv predloženog rudnika.

"Ovo je izvrsna odluka Tanye Plibersek i prvi put da je savezni ministar okoliša odbio rudnik ugljena prema australskom zakonu o zaštiti okoliša", rekla je ekologica Australske zaklade za zaštitu okoliša Jaclyn McCosker. Podsjetila je da će se ondje svake godine iskopavati do 18 milijuna tona ugljena čije bi spaljivanje u zemlji i inozemstvu izazvalo poplave, suše i morske toplinske valove koji izbjeljuju koraljne grebene.

Australija, jedan od najvećih svjetskih izvoznika ugljena, obećala je do 2030. smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 43 posto u odnosu na razinu iz 2005. kako bi do 2050. dosegla ugljičnu neutralnost. No vlada odbija pozive skupina za zaštitu okoliša da zabrani sve nove rudarske projekte, rekavši da se svaki mora procijeniti od slučaja do slučaja.

Tagovi: Australija, Veliki koraljni greben, Tanya Plibersek, Queensland
PROČITAJ I OVO
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
U Plivi dramatično smanjene plaće
PLAĆE
U Plivi dramatično smanjene plaće
ZAGREB - Najveća hrvatska farmaceutska kompanija, Pliva, zabilježila je, piše Danica.hr, prodaju od 730 milijuna eura, što je 11 posto više nego godinu prije, te profit od 80 milijuna eura, što je 28 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.
Glovo odlazi iz Slovenije
ODLAZAK
Glovo odlazi iz Slovenije
LJUBLJANA - Glovo, tvrtka za dostavu hrane i ostalih proizvoda na kućnu adresu, napušta slovensko tržište. Španjolska tvrtka nudit će uslugu dostave u Sloveniji do 10. svibnja do 22 sata.
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
RAST
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
PODGORICA - Kompanije koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MNSE10, ostvarile su na kraju prošle godine neto dobit od 108,7 miliona eura, pokazala je analiza Montenegroberze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE