GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa otvorila solarnu elektranu na krovu punionice u Sloveniji

Atlantic Grupa otvorila solarnu elektranu na krovu punionice u Sloveniji
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz / STA
ROHAŠKA SLATINA - Atlantic Grupa danas je otvorila solarnu elektranu vrijednu 900.000 eura na krovu punionice pića Slatina. Kako je na otvorenju rekao ministar zaštite okoliša Bojan Kumar, ulaganje u obnovljive izvore električne energije pravi je put dekarbonizacije. Potpredsjednik Atlantic Grupe Enzo Smrekar rekao je da će elektrana proizvoditi jedan gigavat sat električne energije godišnje.

Ministar zaštite okoliša, klime i energetike Kumer izrazio je potporu ulaganjima gospodarstva u održivo poslovanje. Prema njegovim riječima, radikalan zaokret u korištenju obnovljivih izvora energije je onaj koji će nas dovesti na put zelene tranzicije.

„I projekti poput ove solarne elektrane na krovu punionice Donata u Rogaškoj Slatini pokazuju da su tvrtke svjesne koliko važno mogu doprinijeti i sudjelovati u zelenoj tranziciji. Volio bih da ovakvih projekata u budućnosti bude puno više“, rekao je Kumer.

Dodao je da je prošle godine država zbog energetske krize povećala ulaganja u distribucijski centar, a prije nekoliko mjeseci putem javnog natječaja aktivirano je i 80 milijuna eura iz Plana oporavka i otpornosti kao bespovratna sredstva za jaču naponsku razinu distribucijske mreže.

Smrekar je rekao da se zelena energija do sada koristila u punionici u Rogaškoj Slatini, a novom solarnom elektranom Atlantic Grupa će dodatno nadograditi postojeće održive aktivnosti. Lokacija će imati i dvije punionice za električne automobile koji će se puniti solarnom energijom.

Nova elektrana, najveća u Atlantic Grupi, u punom će pogonu pokrivati 31 posto potreba za električnom energijom na lokaciji Slatina, čime će se smanjiti ovisnost o vanjskim izvorima energije, optimizirati troškovi i pridonijeti zaštiti okoliša.

„Održivost je dio poslovne strategije Atlantic Grupe i važna je komponenta našeg poslovanja više od desetljeća. Korištenje obnovljivih izvora energije i mjere smanjenja ovisnosti o vanjskim čimbenicima još su jednom potvrdile pravi smjer u neizvjesnostima posljednjih godina, jer osiguravaju stabilniju i ekološki prihvatljiviju energetsku budućnost“, rekao je Smrekar.

Istaknuo je kako tvrtka planira obnoviti i posljednji dio proizvodnje na lokaciji u Rogaškoj Slatini, a kada ta investicija bude gotova, proizvodnja će biti prebačena na novu liniju. Vrijednost investicije procijenio je na više od pet milijuna eura.

Na pitanje zašto se Donat više ne puni u boce, odgovorio je da su boce teške, što uzrokuje veće troškove transporta i emisije u zrak. Kad dobiju bocu natrag, mora se oprati, na što se troši puno vode. Zbog toga se Atlantic Grupa odlučila koristiti recikliranu plastičnu ambalažu.

Izvršna direktorica Atlantic Grupe Darja Teržan podsjetila je da ove godine obilježavaju 115 godina od otkrića izvora mineralne vode Donat u Rogaškoj Slatini.

Direktor proizvodnje Atlantic grupe Dušan Lorenčič rekao je da na lokaciji Slatina, koja radi od 1972. godine, zapošljavaju 73 radnika, a proizvodnja Donata, Cockte i Cedevite odvija se u tri smjene, pet dana u tjednu. Lani su proizveli 50 milijuna litara pića, a ove godine očekuju povećanje proizvodnje za dodatnih 10 milijuna litara.

Pojasnio je da su slatinski kapaciteti iskorišteni 75 posto, pa se razmišlja o proizvodnji novih pića. Iznio je i podatak da je najveća prodaja bila u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i EU. Prije izbijanja rata u Ukrajini za Atlantic Grupu je rusko tržište bilo vrlo važno, no sada samo održavaju tržište i ne ulažu u njega.

Tagovi: aTLANTIC gRUPA, dON AT, rOGAŠKA SLATINA, SOLARNA ELEKTRANA, SOLARI
PROČITAJ I OVO
Unilever gasi 3200 radnih mjesta u Europi
REZOVI
Unilever gasi 3200 radnih mjesta u Europi
LONDON - Britanski multinacionalni proizvođač robe za široku potrošnju Unilever planira do kraja iduće godine ugasiti nešto više od tri tisuće radnih mjesta u uredima u Europi, potvrdio je glasnogovornik medijska izvješća.
Lufthansa srezala prognoze nakon slabijeg drugog tromjesečja
LOŠIJE PROGNOZE
Lufthansa srezala prognoze nakon slabijeg drugog tromjesečja
FRANKFURT - Njemački zrakoplovni div Lufthansa Group smanjio je svoju financijsku prognozu za godinu nakon razočaravajućeg rezultata u drugom tromjesečju.
Končar i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem
SURADNJA
Končar i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem
ZAGREB – Predstavnici društava KONČAR d.d. i Siemens Energy potpisali su Sporazum o zajedničkom pothvatu (Joint Venture).
Zagrebački holding na meti hakerskog napada
NA METI
Zagrebački holding na meti hakerskog napada
ZAGREB - Zagrebački holding u četvrtak u popodnevnim satima preventivno je izolirao svoj informacijski sustav zbog prepoznate sumnje na pokušaj kibernetičkog napada, kako bi se adresirala prijetnja i spriječio kibernetički napad, objavljeno je na službenim stranicama Holdinga.
Ericssonov prihod u drugom kvartalu pao, ali manje od očekivanja
PAD
Ericssonov prihod u drugom kvartalu pao, ali manje od očekivanja
STOCKHOLM - Ericsson je zabilježio manji pad prihoda od očekivanog u drugom tromjesečju zahvaljujući rastu u Sjevernoj Americi, izvijestio je u petak švedski proizvođač telekomunikacijske opreme.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE