GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa otvorila solarnu elektranu na krovu punionice u Sloveniji

Atlantic Grupa otvorila solarnu elektranu na krovu punionice u Sloveniji
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz / STA
ROHAŠKA SLATINA - Atlantic Grupa danas je otvorila solarnu elektranu vrijednu 900.000 eura na krovu punionice pića Slatina. Kako je na otvorenju rekao ministar zaštite okoliša Bojan Kumar, ulaganje u obnovljive izvore električne energije pravi je put dekarbonizacije. Potpredsjednik Atlantic Grupe Enzo Smrekar rekao je da će elektrana proizvoditi jedan gigavat sat električne energije godišnje.

Ministar zaštite okoliša, klime i energetike Kumer izrazio je potporu ulaganjima gospodarstva u održivo poslovanje. Prema njegovim riječima, radikalan zaokret u korištenju obnovljivih izvora energije je onaj koji će nas dovesti na put zelene tranzicije.

„I projekti poput ove solarne elektrane na krovu punionice Donata u Rogaškoj Slatini pokazuju da su tvrtke svjesne koliko važno mogu doprinijeti i sudjelovati u zelenoj tranziciji. Volio bih da ovakvih projekata u budućnosti bude puno više“, rekao je Kumer.

Dodao je da je prošle godine država zbog energetske krize povećala ulaganja u distribucijski centar, a prije nekoliko mjeseci putem javnog natječaja aktivirano je i 80 milijuna eura iz Plana oporavka i otpornosti kao bespovratna sredstva za jaču naponsku razinu distribucijske mreže.

Smrekar je rekao da se zelena energija do sada koristila u punionici u Rogaškoj Slatini, a novom solarnom elektranom Atlantic Grupa će dodatno nadograditi postojeće održive aktivnosti. Lokacija će imati i dvije punionice za električne automobile koji će se puniti solarnom energijom.

Nova elektrana, najveća u Atlantic Grupi, u punom će pogonu pokrivati 31 posto potreba za električnom energijom na lokaciji Slatina, čime će se smanjiti ovisnost o vanjskim izvorima energije, optimizirati troškovi i pridonijeti zaštiti okoliša.

„Održivost je dio poslovne strategije Atlantic Grupe i važna je komponenta našeg poslovanja više od desetljeća. Korištenje obnovljivih izvora energije i mjere smanjenja ovisnosti o vanjskim čimbenicima još su jednom potvrdile pravi smjer u neizvjesnostima posljednjih godina, jer osiguravaju stabilniju i ekološki prihvatljiviju energetsku budućnost“, rekao je Smrekar.

Istaknuo je kako tvrtka planira obnoviti i posljednji dio proizvodnje na lokaciji u Rogaškoj Slatini, a kada ta investicija bude gotova, proizvodnja će biti prebačena na novu liniju. Vrijednost investicije procijenio je na više od pet milijuna eura.

Na pitanje zašto se Donat više ne puni u boce, odgovorio je da su boce teške, što uzrokuje veće troškove transporta i emisije u zrak. Kad dobiju bocu natrag, mora se oprati, na što se troši puno vode. Zbog toga se Atlantic Grupa odlučila koristiti recikliranu plastičnu ambalažu.

Izvršna direktorica Atlantic Grupe Darja Teržan podsjetila je da ove godine obilježavaju 115 godina od otkrića izvora mineralne vode Donat u Rogaškoj Slatini.

Direktor proizvodnje Atlantic grupe Dušan Lorenčič rekao je da na lokaciji Slatina, koja radi od 1972. godine, zapošljavaju 73 radnika, a proizvodnja Donata, Cockte i Cedevite odvija se u tri smjene, pet dana u tjednu. Lani su proizveli 50 milijuna litara pića, a ove godine očekuju povećanje proizvodnje za dodatnih 10 milijuna litara.

Pojasnio je da su slatinski kapaciteti iskorišteni 75 posto, pa se razmišlja o proizvodnji novih pića. Iznio je i podatak da je najveća prodaja bila u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i EU. Prije izbijanja rata u Ukrajini za Atlantic Grupu je rusko tržište bilo vrlo važno, no sada samo održavaju tržište i ne ulažu u njega.

Tagovi: aTLANTIC gRUPA, dON AT, rOGAŠKA SLATINA, SOLARNA ELEKTRANA, SOLARI
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE