GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anketa Deloittea: Vodeće njemačke tvrtke ove godine očekuju poboljšanje poslovanja

Anketa Deloittea: Vodeće njemačke tvrtke ove godine očekuju poboljšanje poslovanja
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2023 / 21:36
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Financijski direktori 140 vodećih njemačkih kompanija očekuju rast prometa u narednim mjesecima, pokazalo je istraživanje koje je provela konzultantska kuća Deloitte.

Zapošljavanje i spremnost za ulaganja već su malo porasli, rekao je glavni ekonomist Deloittea Alexander Boersch predstavljajući rezultate istraživanja iz ožujka u utorak u Münchenu.

"Ovo je vjerojatno uglavnom zbog činjenice da se strahovita nestašica plina nije ostvarila, dok su u isto vrijeme pad cijena energije i otvaranje gospodarstva u Kini pružili neočekivani gospodarski vjetar u leđa", rekao je Boersch.

Iako uzlazni trend nije zahvatio sve sektore gospodarstva, bio je posebno vidljiv u tehnološkom sektoru i među pružateljima usluga, uključujući banke, osiguravajuća društva, turističke operatere, transport i logistiku.

Nasuprot tome, sektori strojarstva i nekretnina smatraju svoje poslovne izglede negativnima. "Oba sektora su pod sve većim pritiskom rastućih kamatnih stopa, visokih cijena roba i pada potražnje", rekao je ekonomist.

U sektoru maloprodaje opada spremnost za zapošljavanje i ulaganje, a svaki treći financijski direktor u ovoj djelatnosti vidi pogoršanje poslovnih izgleda.

Velike tvrtke s prometom većim od milijardu eura (1,09 milijardi dolara) također su mnogo opreznije u svojim prognozama i znatno su ispod prosjeka u svojim očekivanjima za zapošljavanje i ulaganja. Neizvjesnost u međunarodnom okruženju posebno teško pogađa velike tvrtke.

Anketirani glavni financijski dužnosnici očekuju prosječnu inflaciju od 6,3% u sljedećih 12 mjeseci, dok su veliki rizici i dalje nedostatak kvalificiranih radnika, sve veći troškovi plaća i geopolitičke napetosti.

Hoće li rastući optimizam rezultirati održivim preokretom trenda nije jasno zbog velike neizvjesnosti, navodi Deloitte.

"Međutim, poboljšani poslovni izgledi kao i pozitivna slika namjera zapošljavanja i spremnosti za ulaganje ukazuju na kraj akutne krize i daju nadu za novi uspon u drugoj polovici godine", rekao je Boersch.

Tagovi: Delotte, njemačke kompanije, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
POSLOVI
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
ZAGREB - Končar je u četvrtak s Ciparskom Elektroprivredom (Electricity Authotrity of Cyprus – EAC) sklopio ugovor za rekonstrukciju energetskih postrojenja na Cipru, vrijedan 13,7 milijuna eura, objavio je Končar putem Zagrebačke burze.
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
SKOK
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
ŽENEVA - Švicarski farmaceutski div Novartis, koji je prisutan i u Sloveniji, u drugom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 3,2 milijarde dolara, u usporedbi s 2,2 milijarde dolara u istom razdoblju godinu ranije.
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
DRUGI KVARTAL
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia imao je teško drugo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE