GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke kompanije u Kini strahuju od dugotrajnih napetosti

Američke kompanije u Kini strahuju od dugotrajnih napetosti
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 14:09
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američke tvrtke u Kini sve se više pribojavaju da će napetosti između Pekinga i Washingtona potrajati godinama i gotovo trećina ih upozorava da ima problema sa zadržavanjem radnika, pokazali su rezultati godišnjeg istraživanja.

Polovina tvrtki sada vjeruje da će odnosi ostati napeti najmanje tri godine, što je značajno povećanje u odnosu na njih 30 posto u prošlogodišnjem istraživanju, utvrdili su američka trgovinska komora u Šangaju i kineski ogranak konzultantske tvrtke PWC.

Pritom njih 27 posto čak vjeruje da tenzije nikada neće splasnuti, dok ih je prošle godine tako mislilo njih svega 13 posto.

"Američke tvrtke u Kini voljele bi da dvije zemlje brzo riješe postojeće probleme i da smanje tenzije”, rekao je Ker Gibbs, predsjednik komore, prema priopćenju

Tenzije su povišene nakon prošlogodišnjeg trgovinskog spora, a dodatno su pojačane ove godine zbog izbijanja epidemije Covida-19 i američkog uvrštavanja na crnu listu kineskih tehnoloških kompanija odnosno prijetnji takvim potezom, uz obrazloženje o sigurnosnoj prijetnji.

O zabrinutosti tvrtki u vezi bilateralnih tenzija i gospodarske neizvjesnosti izazvane pandemijom svjedoči i podatak da svega 29 posto tvrtki planira ove godine povećati ulaganja u Kini. U 2019. takve je planove imalo njih 47 posto.

Blago se ipak smanjio udio onih čije su petogodišnje prognoze pesimistične, na 18,5 posto, s prošlogodišnjih 21,1 posto.

Poboljšanje se može pripisati prvoj fazi trgovinskog sporazuma, navodi se u izvješću, iako pesimizam ostaje na povijesno visokim razinama. Do 2019. udio tvrtki s pesimističnim petogodišnjim prognozama godinama se kretao oko sedam posto.

Istraživanje za ovu godinu provedeno je u razdoblju od 16. lipnja do 16. srpnja među 346 kompanija u više sektora, uključujući prerađivačku, automobilsku i farmaceutsku industriju.

Više od 90 posto ispitanika reklo da namjeravaju ostati u Kini, dok je 71 posto onih koji su vlasnici proizvodnje u Kini ili su je tamo izmijestili reklo da je ne namjeravaju seliti u druge zemlje.

Tagovi: trgovinski rat, američke kompanije u Kini, kinesko tržište
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE