GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

American Express: Dobit iznad očekivanja analitičara

American Express: Dobit iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2023 / 11:29
Autor: SEEbiz / Momentum
NEW YORK - Američka kartičarska kompanija, American Express, objavila je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja tržišta, potpomognuta i dalje jakom potrošnjom njenih klijenata koji su razvejali strahove o slabljenju privredne aktivnosti.

U uslovima visokih kamata, kompanija je nastavila da beleži rast troškova po kreditnim gubicima. Ova stavka skočila je na godišnjem nivou 58 odsto na 1,23 milijarde dolara, ali tek tri odsto više u odnosu na prethodno tromesečje.

Uprava je saopštila da je u kvartalu ponovo beležila snažnu tražnju za proizvodima i uslugama od strane generacije Z i milenijalaca, te da se ovaj segment tržišta javlja kao kupac i premium proizvoda. Kada je u pitanju istek moratorijuma na otplatu studentskih kredita, iz kompanije su naveli da u oktobru nisu promenjeni dosadašnji obrasci ponašanja.

Kompanija je zabeležila rast prihoda od 13,5 odsto na 15,38 milijardi dolara, što je bilo neznatno iznad očekivanja, dok je dobit po akciji (EPS) skočila 33,6 odsto na 3,30 dolara, iznad konsenzusa od 2,94 dolara, piše Momentum

Diskontni prihodi su porasli sedam odsto na 8,41 milijardu dolara, neto prihod od kamata je bio veći za 34 odsto i iznosio je 3,44 milijarde dolara, dok su neto provizije po karticama povećane 20 odsto na 1,85 milijardi dolara.

Ukupni troškovi su porasli sedam odsto na 11,05 milijardi dolara, pre svega usled rasta troškova nagrađivanja članova od šest odsto i većih troškova usluga članovima od 26 odsto. Troškovi marketinga u kvartalu ponovo su smanjeni, ovaj put stopom od 15 procenata.

Ukupan obim prometa u mreži porastao je sedam odsto na 420,2 milijardi dolara, što je najniža stopa rasta od prvog kvartala 2021. godine, i bio je neznatno ispod rekordnog prometa u prethodnom tromesečju.

Posmatrano po kategorijama, segment Putovanja i zabava doneo je rast obima prometa od 13 odsto, dok su robe i usluge zabeležile rast prometa od šest odsto.

Uprava je zadržala očekivanja na nivou godine, te i dalje prognozira rast prihoda od 15-17 odsto i EPS od 11-11,40 USD. U narednim godinama se očekuje nastavak rasta profita stopama od 14-15 odsto.

Akcije AmEx-a pale su nakon objave rezultata 5,4 odsto na 141,5 dolara, dok su od početka godine u minusu oko četiri odsto.

Tagovi: American Express, Amex
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE