GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AmCham: U 2020. godini 39 posto poduzeća poslovalo lošije no godinu ranije

AmCham: U 2020. godini 39 posto poduzeća poslovalo lošije no godinu ranije
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 12:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za 39 posto poduzeća poslovanje u 2020. godini bilo je lošije nego u prethodnoj godini, no gotovo identičan postotak poduzeća, 38,5 posto, lanjsku poslovnu situaciju za svoju tvrtku ocjenjuje boljom, pokazalo je istraživanje Američke gospodarske komore (AmCham) o poslovnom okruženju u Hrvatskoj, predstavljeno u utorak.

Istraživanje je uključilo 135 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj, članica AmChama, a provedeno je u razdoblju od 17. prosinca 2020. do 1. veljače ove godine.

Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić izjavila je kako je pad poslovanja koji se dogodio kod 39 posto ispitanika bio očekivan, no da je detektiran i značajan postotak poduzeća s rastom poslovanja u 2020. godini.

To vjerojatno nije reprezentativno za cijelu Hrvatsku, s obzirom da unutar AmChama postoje tvrtke iz sektora za koje se može pretpostaviti da su lani ostvarili rast, poput farmaceutike i IT industrije, ocijenila je Doko Jelušić na konferenciji za medije.

No kada se uspoređuju rezultati istraživanja nekoliko godina unatrag, tada se pokazuje da je od 2017. do 2019. godine bio značajno veći broj poduzeća, od 65 do 72 posto, koja su odgovorila da su u tim godinama imala bolje poslovanje no u godini prije.

Također, i rast broja poduzeća kojima je poslovanje lani pogoršano je značajan, s obzirom da je primjerice u istraživanju za 2017. takvih bilo devet posto, a u 2019. šest posto.

Dvije trećine ispitanih u 2020. je zabilježilo pad u poslovanju do 30 posto, za 23 posto ispitanih pad je iznosio između 30 i 60 posto, dok je 10 posto poduzeća zabilježilo pad u poslovanju veći od 60 posto.

Pozitivno je to što se u 2020. godini kod većine tvrtki, njih 52 posto, zadržao isti broj zaposlenih, dok je kod 32 posto tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju broj zaposlenika i rastao, navela je Doko Jelušić. No, u odnosu na ranije godine, i tu je prisutan značajan pad onih koji su dodatno zapošljavali, a primjerice u 2019. taj postotak poduzeća iznosio je 55 posto.

Za 55 posto ispitanih poslovno okruženje "dobro" ili "vrlo dobro"

Kada je riječ o poslovnom okruženju, odnosno iskustvu poslovanja u Hrvatskoj, nešto više od 55 posto ispitanika ocijenilo ga je dobrim ili vrlo dobrim, 39 posto prosječnim, a nešto više od pet posto lošim.

Na pitanje o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj u proteklih pet godina, 50 posto ispitanih je ocijenilo da su oni ostali isti, 42,3 posto smatra da su se poboljšali, a osam posto da su se pogoršali.

Kao pozitivne pomake ispitanici apostrofiraju uvjete financiranja, potražnju za robama i uslugama te razinu oporezivanja.

"Drago nam je vidjeti da se kod jednog elementa javnih politika uočava pozitivna promjena", referirala se Doko Jelušić na potonje nabrojano.

S druge strane, tri glavna elementa pogoršanja poslovne klime odnose se na dostupnost i kvalitetu radne snage, rad pravosuđa te provedbu pravnih pravila i procedura.

Samo u 2020. godini, za većinu ispitanika, zbog pandemije ili drugih razloga, glavni ograničavajući faktor je bio nedostatak potražnje, slijedi nedostatak odgovarajuće radne snage te oporezivanje rada.

Za čak 46 ispitanih utjecaj pravosuđa na poslovanje "negativan ili "značajno negativan"

Na pitanje je li rad hrvatskog pravosuđa izravno utjecao na njihovo poslovanje u proteklih pet godina, devet posto ispitanih je reklo da je taj utjecaj bio značajno negativan, 37 posto ga je ocijenilo negativnim, 50 posto njih smatra da nije imalo učinka, za četiri posto ispitanih utjecaj je bio pozitivan, dok nitko od ispitanih nije odgovorio da je taj učinak bio "značajno pozitivan".

S obzirom da 76 posto ispitanih članica AmChama posluje i u drugim zemljama srednje i istočne Europe, ocijenili su i uvjete poslovanja u Hrvatskoj u odnosu na te zemlje, a 46 posto ih smatra da su ti uvjeti usporedivi, dok ih 41 posto ocjenjuje da su uvjeti poslovanja u Hrvatskoj lošiji.

Osim malog tržišta, ispitanici su kao najveće nedostatke u odnosu na zemlje iz okruženja naveli i sporost administracije te izostanak dugoročne Vladine strategije. Na pitanje novinara o Nacionalnoj razvojnoj strategiji Hrvatske do 2030. godine, koju je Sabor donio početkom veljače, Doko Jelušić je rekla da je dobro da ciljevi postoje, no kako treba dodatno raditi na konkretizaciji operativnih koraka koji će dovesti do tih ciljeva.

Većina poduzeća planira omogućiti rad od kuće i nakon pandemije

Unatoč nekim nepovoljnim momentima, članice AmChama u velikom broju, njih 74 posto, u iduće tri godine planiraju širenje poslovanja u Hrvatskoj, dok ih smanjenje planira svega četiri posto.

Također je dobra vijest, istaknula je Doko Jelušić, da 64 posto ispitanih kani u iduće tri godine zapošljavati nove ljude, dok 12 posto poduzeća u tom razdoblju planira smanjiti broj zaposlenih.

S obzirom da je 2020. bila specifična i zbog pandemije koronavirusa, poduzeća su upitana planiraju li omogućiti svojim radnicima nastavak rada od kuće i nakon što pandemija okonča, a 60 posto ih je odgovorilo potvrdno, 22 posto da nije sigurno, a 18 posto da neće.

Pandemija je najviše utjecala na transformaciju poslovnih procesa, u smislu digitalizacije poslovanja, kratkoročne strateške ciljeve poduzeća, financijsku situaciju i likvidnost, također je pokazalo istraživanje.

Da će se negativne posljedice koronakrize osjetiti u njihovom poslovanju i u sljedeće dvije godine smatra 58 posto anketiranih poduzeća.

Za 62 posto ispitanih Vladine mjere potpore gospodarstvu za vrijeme koronakrize su bile učinkovite, dok ih je neučinkovitima ocijenilo 16 posto ispitanih.

S obzirom na to da većina poslodavaca kani omogućiti radnicima rad od kuće, Doko Jelušić je upitana predstavlja li problem oko toga zakonska regulacija, na što je odgovorila potvrdno. "AmCham je i u proteklih godinu dana razgovarao s Ministarstvom rada na tu temu te svakako očekujemo da regulativa omogući rad od kuće na puno jednostavniji način nego do sada", izjavila je Doko Jelušić.

Tagovi: AmCham, Andrea Doko Jelušić, digitalizacija, koronakriza, poslovanje u Hrvatskoj, korporativno upravljanje
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE